Gå til indhold

Genbrug af plastkompositter

Større viden omkring mulighederne for genbrug af plastkompositter skal reducere mængden af kompositaffald, der ender på lossepladsen, samt gøre det muligt at genanvende plastkompositter i produkter med høj værdi.

Budget: 43,5 mio. kr.

Tilsagn fra Rådet for Teknologi og Innovation: 19 mio. kr.

Udvikling i genanvendelsesmulighederne

Mængden af kompositaffald blev af Plastindustrien i Danmark sammen med Miljøstyrelsen opgjort til 7.000 tons i 2010. Dette skyldes, at det bedre kan betale sig at deponere f.eks. gamle og udtjente vindmøllevinger frem for at genbruge kompositterne.

GenvindFormålet med GenVind er at identificere og udnytte miljømæssige og økonomiske farbare veje for genanvendelse af udtjente og kasserede plastkomponenter. Konsortiet vil udvikle såvel nye som gamle strategier for genanvendelse af plastkompositter, og det er målet at udvikle teknologier, der muliggør et bæredygtigt genbrug af kompositaffald. Med dette projekt vil konsortiet demonstrere, at affaldet kan finde anvendelse i mange forskelligartede produkter – f.eks. vil en af parterne udvikle møbler baseret på regenereret materiale.

Konsortiets deltagere

Virksomheder:

Vestas Wind Systems A/S, Siemens Wind Power A/S, LM Wind Power A/S, Barsmark A/S, Averhoff A/S, IF Nedbrydning, Fiberline A/S, Velux A/S, Novopan Træindustri A/S, MIDFORM A/S, Tunetanken A/S, TUCO Marine Group, Contec ApS, Dyrup A/S, Comfil ApS, Plastindustrien i Danmark.

Forskningsinstitutioner:

Aalborg Universitet, Risø DTU, University of Nottingham

Videnspredningsparter:

Teknologisk Institut, FORCE Technology

Kontaktperson:

Teknisk chef Per Bo Ludwigsen, FORCE Technology
Tlf.: 4326 7267
E-mail: pbl@force.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024