Gå til indhold

Postdoc-bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv, februar 2014

Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv uddeler 10 postdoc-bevillinger til forskertalenter i Danmark for en samlet sum af cirka 17 millioner kr. Bevillingsmodtagerne fremgår af listen nedenfor.

Bevillingerne gives inden for rammerne af Det Frie Forskningsråds Opslag E2013 og F2014 og har til formål at give yngre forskere de bedste betingelser for at levere markante forskningsresultater på et højt internationalt niveau. 

Bevillingsbreve til de udvalgte samt afslagsbreve vil blive udsendt snarest muligt. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentligste faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling.

Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle justeringer.


Projekttitel: The interpretation and application of international standard contracts under different legal systems
Bevillingsmodtager: Sylvie Cécile Cavaleri
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.563.224 kr.
Projektbeskrivelse: Kontrakter spiller en central rolle som en del af grundlaget for udvekslingen af værdier i det moderne samfund. På grund af globaliseringen bliver kontrakter tit indgået af parter fra forskellige lande og forskellige retskulturer. For at spare tid og penge baserer parter, der er involverede i internationale aktiviteter, som regel deres kontrakter på standarder. Internationale standardkontrakter er oftest udviklet på baggrund af den angelsaksiske retskultur og common law traditionen. Men som gældende ret vælger parterne i en kontrakt generelt at bruge den nationale ret, der har den mest direkte relation til genstanden for kontrakten. Resultatet er, at der tit opstår situationer, hvor en angelsaksisk kontrakt bliver reguleret af et civilretsligt retssystem. Det nærværende projekt vil kigge nærmere på tre forskellige emner relateret til entrepriseret (myndighedskrav, ”knock for knock”-klausuler og formelle krav). For hvert emne vil der blive udvalgt en angelsaksisk standard og dansk ret som gældende ret. Der vil blive foretaget en analyse af funktionen af klausulen i den pågældende standard med henblik på at undersøge, om den ønskede funktion kan opnås under dansk ret og hvis ikke, hvis og hvordan funktionen kan opnås på anden måde. Resultaterne af analysen vil være relevant for koncipister af kontrakter såvel som dommere og voldgiftsdommere, der bliver bedt om at fortolke og anvende internationale kontrakter.


Projekttitel: How do Skilled Social Actors affect the use of new EU competences? The case of Wage Setting
Bevillingsmodtager: Jens Arnholtz
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.693.613 kr.
Projektbeskrivelse: Selvom EU-traktaten eksplicit forbyder EU-indblanding i spørgsmål om lønfastsættelse, har EU-Kommissionen som en respons på den europæiske gældskrise fået beføjelse til at lave bindende lande-specifikke anbefalinger vedrørende lønomkostninger og mindre bindende anbefalinger om lønfastsættelsesmekanismer. Dette projekt er et casestudie af, hvordan denne radikale og omstridte forandring i EU´s kompetenceområde er kommet i stand, og hvordan den gradvist er blevet indholdsudfyldt i årene efter de politiske aftaler faldt på plads. For at forstå denne forandringsproces fokuserer projektet på den rolle specifikke nøglepersoner har spillet i forandringsprocessen. Sådanne nøglepersoner beskrives i litteraturen som kompetente sociale aktører. Disse kompetente sociale aktører spiller en central rolle i teorier om EU´s institutionelle udvikling, men er nærmest ikkeeksisterende i de empiriske studier af EU´s udvikling. Her bliver de enten erstattet af kollektive aktører (såsom medlemsstater, EU-institutioner, osv.), eller deres 'sociale' karakteristika forsvinder, fordi de reduceres til repræsentanter for kollektive aktører. Projektets formål er at bidrage med ny viden om, hvordan EU´s institutionelle udvikling foregår ved at videreudvikle og operationalisere begrebet om kompetente sociale aktører på en måde, der tager deres kompetencer og sociale karakteristika alvorligt. Til dette formål integreres teorier om EU´s institutionelle udvikling med sociologiske teorier om EU-aktører.


Projekttitel: Predictions for success: Legislative agenda-setting in the EU
Bevillingsmodtager: Henrik Alf Jonas Hermansson
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.548.487 kr.
Projektbeskrivelse: Det foreslåede projekt undersøger Europa-Kommissionens eneret til at fremsætte lovforslag, som EU-medlemsstaterne og Europa-Parlamentet kun kan ændre med et stort flertal. Den eksklusive initiativret er en af Kommissionens fundamentale beføjelser, men også en beføjelse som Kommissionen anvender med varierende succes. Nogle gange vedtages dens lovforslag uden ændringer, andre gange omskriver medlemsstaterne og Europa-Parlamentet store portioner af forslagene eller afviser dem. Projektet undersøger, hvorvidt Kommissionens evne til at sætte dagsordenen er påvirket af, hvor detaljeret viden den har om de politiske præferencer i Ministerrådet og Parlamentet. Mere specifikt tester projektet, om Kommissionens forslag i mindre udstrækning er genstand for ændringer i sager, hvor den har benyttet sig af konsultationer med lobbyister, foretaget impact analyser og inddraget ekspertgrupper I forbindelse med udarbejning af lovforslag. Ved at udvikle et ny automatiseret tekstanalyseværktøj skaber projektet for første gang mulighed for at teste teorier om dagsordensættende via en ny metode i en analyse af al EU-lovgivning siden 1994. Derved vil det bringe os et værdifuldt skridt videre i debatten blandt forskere, aktivister og lovgivere om, hvorvidt den ikke-folkevalgte Kommissionens har monopollignende magt og levere vigtigt input til diskussionen om fremtidige demokratiske reformer af EU.


Projekttitel: Optimal Dynamic Incentive Provision: An Experimental Investigation
Bevillingsmodtager: Benjamin Falkeborg
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.913.795 kr.
Projektbeskrivelse: Den igangværende finansielle krise har sat spørgsmålstegn ved, om de nuværende aflønningsmetoder i den finansielle sektor er hensigtsmæssige. Specielt har der været tale om, at resultatafhængig løn bør udskydes i en periode og underlægges såkaldte "clawback" betingelser. Dvs. at udskudt kompensation dynamisk justeres og kan fortabes fuldt, hvis det efterfølgende viser sig, at den er tildelt på et fejlagtigt grundlag. Dette projekt vil bidrage til den akademiske og politiske debat om udskudt aflønning og clawbacks. Mere specifikt er hovedformålet med projektet at kvantificere effekten af dynamisk justeret aflønning ved et økonomisk eksperiment. På baggrund af de eksperimentelle resultater vil jeg derefter udvikle en ny dynamisk klasse af aflønningsmodeller inspireret af den seneste økonomiske teori om udskudt kompensation. De udviklede modeller vil kunne anvendes som guide til, hvordan samfundsmæssigt vigtige finansielle institutioner bør aflønne nøglemedarbejdere.


Projekttitel: Juvenile girls in surrogate imprisonment
Bevillingsmodtager: Ann-Karina Henriksen
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: 1.787.407 kr.
Projektbeskrivelse: De seneste år er der sket en markant stigning i antallet af piger i alderen 15-19 år, der idømmes ubetingede straffe. I 2000 udgjorde pigerne under 2% af de unge, der varetægtsfængsles eller afsoner på sikrede institutioner, mens de i dag udgør næsten 10%. Der er således tale om en ny gruppe af afsonere, der både udfordrer og stiller nye krav til ophold og behandling på de sikrede institutioner. Dette projekt belyser pigers erfaringer med afsoning og undersøger de institutionelle praksisformer og forståelser i et kønsperspektiv. Der lægges særligt vægt på at belyse, hvordan piger håndterer at være en kønsminoritet og håndterer risici for seksuel chikane og overgreb på sikrede institutioner. Projektet gør brug af etnografiske metoder som deltagerobservation og interview med afsonere (m/k) og ansatte (m/k) på sikrede institutioner. Den etnografiske metode er valgt, fordi den er særlig egnet til belyse komplekse sociale processer og til at undersøge erfaring og praksisformer blandt en begrænset målgruppe. Projektet er unikt i international sammenhæng, idet unge sædvanligvis afsoner i kønsopdelte institutioner. Projektet tilfører således viden både til dansk og international forskning om pigers kriminalitet og kønsintegreret afsoning. I et bredere samfundsvidenskabeligt perspektiv bidrager projektet empirisk og teoretisk i forhold til kønsforskning, kriminologi og forskning i socialt arbejde og udsatte unge. 


Projekttitel: A New Method for Estimating Stochastic Processes for Energy Prices
Bevillingsmodtager: Wei Wei
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.168.083 kr.
Projektbeskrivelse: De seneste årtier har været vidne til liberaliseringen af mange energimarkeder såsom elektricitet og naturgas. Dette har naturligt medført en konkurrencepræget markedsstruktur, hvor både producenter og forbrugere konfronteres med prisrisiko både på kort og lang sigt. Dette projekt har til formål at give en bedre forståelse af dynamikken i energipriserne via en ny fleksibel klasse af modeller. Energipriser adskiller sig fundamentalt fra andre mere traditionelle finansielle aktiver som for eksempel aktiver og obligationer og kræver derfor særskilt opmærksomhed. En vigtig forskel er, at energipriserne har en tendens til at svinge omkring et langsigtsniveau. Intuitivt, hvis prisen er forholdsvis høj, vil man højst sandsynligt se stigning i udbuddet, og prisen vil særvanligvis falde som følge heraf. Videre er det i modsætning til andre råvarer meget vanskeligt at lagre energi. Det betyder, at det er svært at udjævne stød til udbud og efterspørgsel, hvilket resulterer i meget volatile priser og ofte meget store prisspring. Modellen, som vil blive udarbejdet, vil eksplicit tage hensyn til disse karakteristika. Modellen vil både kunne bruges til pris-/risikoprognoser og som et forretningsmæssigt redskab til energiindustriens beslutninger mht. output og kapacitet. Endelig vil modellen kunne anvendes til prisfastsættelse af energiderivater, hvilket er afgørende for risikostyring.


Projekttitel: The Effect of Social Influence on Knowledge Production: An Analysis of Academic Productivity
Bevillingsmodtager: Valentina Tartari
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: 1.783.776 kr.
Projektbeskrivelse: Vigtigheden af videnskabelig produktion for den økonomiske udvikling i avancerede lande er bredt anerkendt. I den sammenhæng findes der i dag megen viden om, hvilke individ-relaterede faktorer, der fører til forskelligheder i universitetsforskeres produktivitet målt ved videnskabeligt output. Imidlertid ved vi meget lidt om den sociale påvirkning, der fører til forskelligheder i forskeres produktivitet. Dette projekt vil undersøge dette aspekt. Den generelle hypotese er, at kvaliteten af det lokale forskningsmiljø via social påvirkning influerer videnskabelig produktivitet. Det forventes dog, at der er betydelig heterogenitet i effekterne for forskellige typer af videnskabsfolk. Det forventes, at lavere videnskabelig status fører til en højere grad af social påvirkning fra kvaliteten af forskningsmiljøet. Relateret er forventningen om, at påvirkningen er stærkere for yngre forskere.  Det forventes også, at de forskere, der var mest forskellige fra den faglige kerne i forskningsmiljøet, da de blev en del af forskningsmiljøet, oplever størst social påvirkning. Disse hypoteser testes via et naturligt eksperiment. Eksperimentet bestod i, at forskerne ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, efter en omstrukturering, blev tilknyttet nydannede institutter, der blev dannet efter topledelsens ønsker omkring sammensætningen af fagligheder, og ikke ud fra forskernes ønsker eller ud fra deres historiske produktivitet.


Projekttitel: Masculinity, stratification and socio-emotional skills in service work
Bevillingsmodtager: Morten Kyed
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: 1.675.941 kr.
Projektbeskrivelse: Dette forskningsprojekt undersøger forståelser af mænds socio-emotionelle færdigheder og deres socio-emotionelle praksis i forbindelse med servicearbejde, som enten kræver kort eller ingen uddannelse. Forskningsprojektets hvilker på tre præmisser; 1) socio-emotionelle færdigheder er grundlæggende feminint konnoterede, 2) socio-emotionelle færdigheder hænger samme med forståelser og demonstrationer af social klasse, 3) socio-emotionelle færdigheder er stadig mere afgørende i forhold til at bestemme, hvem der inkluderes og ekskluderes fra arbejdsmarkedet i den postindustrielle serviceøkonomi. Med arbejdsmarkedets skifte mod en stadig større servicebasering og tiltagende nedskæringer inden for den industrielle sektor, er det nødvendigt for stadig flere mænd at finde beskæftigelse inden for servicearbejde. International forskning har påpeget, at dette skifte kan være udfordrende for nogle mænd, fordi deres maskuline selvforståelse og maskuline fremtoning passer dårligt med sociale færdigheder, som kraves af servicearbejdere. Dette forskningsprojekt undersøger socio-emotionelle færdigheders rolle i tre forskellige serviceerhverv, som typisk er forbundet med forskellige kønsmæssige konnotationer. Målet er at opnå større viden om, hvilke særlige egenskaber som kræves af kortuddannede eller ufaglærte servicearbejdere, samt hvordan disse forudsatte egenskaber relaterer sig til forskellige former for maskulinitet.


Projekttitel: Do group politics only matter for men? Investigating gender differences in responding to group-based political messages
Bevillingsmodtager: Emily Cochran Bech
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.709.155 kr.
Projektbeskrivelse: Vi tilhører som mennesker forskellige sociale grupper. Når folk hører, at politikerne giver netop deres gruppe skylden for et samfundsproblem (eller omvendt giver dem kredit for gode resultater), kan det skade (eller opbygge) deres politiske tillid til de politiske beslutningstagere og institutioner. Der er her tale om en tillid, som er et vigtigt element for politisk engagement. Det vil sige, at gruppepolitik – hvor politikere omtaler bestemte grupper og deres positive eller negative bidrag til samfundet – kan fremme eller modvirke engagement og lighed i den demokratiske proces. Indtil nu har vi troet, at politiske udsagn om grupper påvirker gruppemedlemmer på samme vis. Psykologisk forskning har imidlertid fundet flere forskelle mellem mænd og kvinder, som tyder på, at de to køn kunne reagere forskelligt på sådanne udsagn om deres gruppe. For eksempel deres syn på gruppekonkurrence i verden, inddragelse af grupper eller personlige forhold i egen selvforståelse og stressresponser. Projektet bruger fire survey- og laboratorieeksperimenter blandt to forskellige grupper (etniske minoriteter og lærere i Danmark) til at undersøge, om gruppebeskeder i politik faktisk påvirker mænd og kvinders politiske tillid forskelligt; og i så fald om de ovennævnte forskelle kan hjælpe os til at forstå hvorfor.


Projekttitel: Regulation of process and production methods in the EU
Bevillingsmodtager: Dániel Gergely Szabó
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.689.271 kr.
Projektbeskrivelse: I de sidste halvtreds år, hvor verdenshandelen er ekspanderet, er varernes produktions- og forbrugssted blevet adskilt. Samtidig har landene desperat forsøgt at regulere produktionsforholdene for de produkter, der afsættes i eget land ved brug af standarder og tekniske forskrifter. Denne udvikling har været ivrigt diskuteret inden for WTO, hvorimod den stort set ikke er behandlet i den EU-retlige teori, ligesom retspraksis om denne type regulering er sparsom. Emnet er blevet endnu mere aktuelt efter, at man gennem de seneste 10 år i flere omgange har optaget nye medlemslande, hvorved EU er blevet mere forskelligartet. Projektets fokus vil være på at undersøge de handelsbarrierer, der opstår, når medlemslandene regulerer den produktion, der sker i andre medlemsstater med særligt fokus på de miljømæssige reguleringstiltag. Det vil blive analyseret, hvorledes denne type nationale foranstaltninger behandles, når de holdes op mod Traktatens fundamentale bestemmelser om varernes fri bevægelighed, og hvorledes denne type problemstillinger behandles i EU’s harmoniseringsproces. For at forstå de reguleringsniveauer, som projektet tager afsæt i, vil målet også være at undersøge den komplekse indbyrdes forbindelse mellem WTO, EU og national lov i det enkelte medlemsland, når det drejer sig om miljømæssig regulering. Projektets bidrag til den juridiske forskning vil være at give et sammenhængende og struktureret billede af, hvordan reguleringen af produktionsprocesser håndteres i EU i dag.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019