Gå til indhold

Camilla Hedegaard Møller

Lektor Camilla Hedegaard Møller skaber rum for tværfagligt samarbejde og nye tilgange til bæredygtig design og arkitektur ved Det Kongelige Akademi. Hun minder de studerende om, at fremtidens løsninger er kollektive, og der sker noget magisk, når tegnesalen åbnes for folk udefra.

Hvordan bruger vi eksisterende byggeri i stedet for at opføre nyt? Hvorfor hjælper design mennesker til at leve mere bæredygtigt og sundt?

Svarene på de udfordrende spørgsmål findes ved at kombinere viden om arkitektur, design og materialer med andre fagligheder, fortæller lektor Camilla Hedegaard Møller sine studerende ved Det Kongelige Akademi.

Som arkitekt og designer er det utrolig vigtigt at forstå de brugere og kunder, man arbejder for, og komme ud af sin egen silo. Man skal være åben over for kritiske spørgsmål.

En tværfaglig tegnesal

Camilla Hedegaard Møller er programansvarlig for det tværfaglige internationale kandidatprogram Strategic Design and Entrepreneurship, hvor hun sammen med Copenhagen Business School skubber til de studerendes faglige grænser.

Helt konkret ved at invitere økonomi- og analysekyndige businessstuderende ind i den kreative tegnesal. De er nemlig perfekte djævlens advokater, der stiller kritiske spørgsmål til alt fra værdikæder over materialernes ophav til objektiv data og analyse. Masterplanen er, at de studerende allerede tidligt i undervisningen bliver tvunget til at sætte ord på deres valg.

Det er bestemt ikke tilfældigt, at netop Camilla Hedegaard Møller er drivkraft på at gøre læringen mere tværfaglig på Institut for Bygningskunst og Design ved Det Kongelige Akademi. Hun har valgt at åbne tegnesalen, fordi hun selv som nyuddannet tilbage i 2001 blev overrasket over, hvor mange mennesker der er involveret i design og planlægning ude i industrien.

Af den grund besluttede hun sig for at lave en ph. d. i inddragende processer, og i dag bruger hun sin erhvervserfaring til at forberede de studerende på en virkelighed, hvor mange faktorer har indflydelse på ”det gode design”.

”Du er ikke alene”

Rejsen starter altid i en rummelig tegnesal, hvor alle føler sig trygge til at eksperimentere.

I undervisningsmiljøet skal man turde at prøve nye ting. Tegnesalen er et sikkert sted at teste kompositioner og viden. Min rolle er at give de studerende modet til at turde – og også fejle. Det kræver en sårbarhed at tage andre med ind i skabelsesprocessen.

Da arkitektur og design er centrale fag for en bæredygtig samfundsomstilling - lige fra byplanlægning til sundhedsudstyr - mærker flere studerende et fremtidens pres hvile på deres skuldre. Her beroliger Camilla Hedegaard Møller altid med, at ansvaret for at skabe en grøn og blå udvikling hviler på flere faglige skuldre.

”De studerende skal motiveres med håb frem for katestrofetanker. Vi minder hinanden om, at vi er fælles om at løse opgaverne. Der er en meget stor glæde i erkendelsen af, at vi kun kan løse store problemstillinger sammen med andre,” siger hun.

Blå bog

Navn: Camilla Hedegaard Møller

Titel: Lektor og programansvarlig ved Det Kongelige Akademi

Fagområde: Underviser og forsker i arkitektur og design

Fødested og bopæl: Født i København, bor på Frederiksberg

Kontaktoplysninger: camilla.moller@kglakademi.dk

Ved brug af fotos og tekst skal følgende krediteres:
Foto: Søren Kjeldgaard | Tekst: Mie Olsen

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. september 2024