- Kontakt
-
Sarah Cecilie Kjærgård PedersenSpecialkonsulentTlf.: +45 72 31 86 18Email: scp@ufm.dk
Betingelser for at deltage i 2021

For at skabe et større kendskab til hinanden på tværs af rigsfællesskabet – især blandt unge – er de tre lande gået sammen om at udskrive en specialekonkurrence. Konkurrencen er en tilbagevendende begivenhed i 2020-2022 og gennemføres af Uddannelses- og Forskningsministeriet i tæt samarbejde med de otte danske universiteter og universiteterne i Grønland og Færøerne.
Specialekonkurrencen 2021
Her kan du læse, hvad konkurrencen går ud på, og hvordan man kan deltage i 2021.
Krav til dit speciale
Dit speciale/afgangsprojekt skal belyse og undersøge forhold, udfordringer eller muligheder, som Grønland, Færøerne eller Danmark har, og som knytter sig til rigsfællesskabet.
Specialet/afgangsprojektet skal være bedømt i perioden 14. august 2020 til 26. august 2021 på et af de danske universiteter, på Ilisimatusarfik/Grønlands Universitet, på Færøernes Universitet eller en af de kunstneriske uddannelsesinstitutioner inden for Uddannelses- og Forskningsministeriets område. Specialet/afgangsprojektet skal desuden have fået mindst 10 eller B i karakter.
Alle videnskabelige områder
Specialer inden for alle videnskabelige hovedområder kan indgå i konkurrencen, herunder samfundsvidenskab, humaniora, teknisk videnskab, naturvidenskab, jordbrugs-og veterinærvidenskab samt sundhedsvidenskab. Afgangsprojekter fra de kunstneriske videregående uddannelser inden for Uddannelses- og Forskningsministeriets område kan desuden deltage i konkurrencen.
Resumé på engelsk
I tillæg til specialet/afgangsprojektet skal du udarbejde og vedlægge et dækkende resumé af specialet/afgangsprojektet, der er målrettet specialekonkurrencen (selvstændigt dokument). Dette resumé skal fylde 5-7 A4-sider og skal formuleres på engelsk. Resumeet skal indeholde følgende emner:
Titel på speciale/afgangsprojekt, forfatter(er) og institution
- Opgaveformulering
- Metodisk og teoretisk grundlag
- Analyse, resultater og konklusion
- Perspektivering i relation til rigsfælleskabet.
Specialet/afgangsprojektet bliver vurderet på baggrund af det indsendte resumé.
Hvis flere forfattere
Specialer/afgangsprojekter med flere forfattere kan indgå i konkurrencen. Har det mere end én forfatter, skal alle forfattere minimum have fået 10 eller B i karakter.
Sprog
Det er kun de specialer, der er skrevet på færøsk, grønlandsk, dansk eller engelsk, der kan komme i betragtning i konkurrencen.
Resuméet af specialet, der er målrettet specialekonkurrencen i form af et selvstændigt dokument, skal skrives på engelsk.
Samtykke
For at komme i betragtning, skal du udfylde en samtykkeerklæring, der giver tilladelse til, at resuméet, et foto af dig samt dit CV må offentliggøres efter prisoverrækkelsen, såfremt dit speciale/afgangsprojekt bliver indstillet af dit universitet til at deltage i specialekonkurrencen.
Vurderingskriterier
Dit speciale vil blive vurderet ud fra følgende vurderingskriterier. Det skal:
- Belyse og undersøge forhold, udfordringer eller muligheder, som Grønland og Færøerne har, og som knytter sig til rigsfællesskabet.
- Være innovativt og bidrage med nye indsigter, idéer eller løsningsforslag til gavn for samhørigheden, videnopbygningen eller samarbejdet i rigsfælleskabet.
- Være på et højt fagligt niveau – det vil sige at have opnået mindst 10 i karakter på 7-trinsskalaen eller B.
- Suppleres med et resumé på engelsk i form af en selvstændigt dokument målrettet konkurrencen, der danner grundlag for bedømmelsesudvalgets vurdering af specialet i sin helhed.
De tre specialer/afgangsprojekter, der, ud fra en samlet vurdering, lever bedst op til kriterierne, vil modtage en pris. Ved specialer/afgangsprojekter med to forfattere deles præmien.
Sådan deltager du i konkurrencen
Ønsker du at deltage i konkurrencen, skal du sende følgende materiale:
- Dit speciale/afgangsprojekt
- Dokumentation for den karakter, dit speciale/afgangsprojekt er blevet bedømt til
- Et resumé af specialet/afgangsprojekt på engelsk (maksimum 5-7 sider)
- Et kort CV på dansk eller engelsk
- Et portrætfoto (i farver, og som er skarpt i størrelsen 21 x 29 cm)
- En udfyldt samtykkeerklæring vedr. offentliggørelse af resumé, foto og CV.
Materialet skal sendes til den kontaktperson, der er på dit universitet. Se kontaktpersonerne her:
- Færøernes Universitetet, Rósa Egholm, e-mail: RosaE@setur.fo
- Ilisimatusarfik/Grønlands Universitetet, Joachim Sloth Larsen, e-mail: josl@uni.gl
- Syddansk Universitet: Anne Rasmussen, e-mail: anra@sdu.dk
- Aarhus Universitet: Aske Dahl Sløk, e-mail: specialekonkurrence@au.dk
- Aalborg Universitet: Stine Damborg Nysum, e-mail: sdn@adm.aau.dk
- Københavns Universitet: Søren Vernegren Kirk, e-mail: specialekonkurrence@ku.dk
- Danmarks Tekniske Universitet: Trylle Arnfred, e-mail: tca@adm.dtu.dk
- Copenhagen Business School: Anne Bohr, e-mail: abo.stu@cbs.dk
- IT-Universitetet: Lene Rehder, e-mail: lenr@itu.dk
- Roskilde Universitet: Susanne Graversen, e-mail: sugr@ruc.dk
- Arkitektskolen Aarhus: Rasmus Grønbæk Hansen, e-mail: rh@aarch.dk
- Designskolen Kolding: Eva Kappel, e-mail: eka@dskd.dk
- Det Kongelig Akademi: Susanne Jøker, e-mail: sjj@kadk.dk
Tidsfrist for at indsende dit speciale
Du skal sende dit speciale/afgangsprojekt og øvrige dokumenter til kontaktpersonen på dit universitet senest torsdag den 26. august 2021, kl. 12.00.
Kontaktpersonerne videreformidler dit speciale/afgangsprojekt til en udvælgelseskomite på dit universitet.
Udvælgelseskomiteer på universiteter
På alle universiteter i Danmark samt på Færøernes Universitet og Ilisimatusarfik/Grønlands Universitet er der nedsat en lokal komite, der står for screeningen af de indsendte specialer. Der nedsættes én komité på tværs af de kunstneriske institutioner. Komiteerne er tværfaglige, og medlemmerne har kendskab til rigsfællesskabet. Du kan eventuelt henvende dig til kontaktpersonen fra din institution, hvis du gerne vil vide, hvem der sidder i komiteen på din institution.
Komiteerne på de otte danske universiteter og komiteen for de kunstneriske institutioner udvælger maksimum tre specialer/afgangsprojekter hver, mens komiteerne på Færøernes Universitetet og Ilisimatusarfik/Grønlands Universitet vælger mindst to specialer, men maksimum fire specialer hver.
Komiteerne sender de udvalgte specialer/afgangsprojekter til et bedømmelsespanel den 1. oktober 2021.
Bedømmelsespanel
Et bedømmelsespanel udvælger de tre prisvindende specialer på vegne af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Panelet består af forskere eller sagkyndige personer med godt kendskab til rigsfællesskabet og repræsenterer forskellige faglige profiler.
Alle er udpeget af henholdsvis Danske Universiteter, Færøernes Universitet, Ilisimatusarfik/Grønlands Universitet og Rektorkollegiet for de kunstneriske og kulturelle uddannelser. Sammensætningen af panelet vil fremgå af Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside om specialekonkurrencen, når panelet er nedsat.
Panelet vurderer specialerne ud fra det engelske resumé.
Priser
Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler tre priser i 2021; en til en studerende fra Færøernes Universitet, en til en studerende fra Ilisimatusarfik/Grønlands Universitet og en til en studerende fra et dansk universitet/kunstnerisk institution.
Hver præmie er på 40.000 kr. Præmien er skattepligtig.
Prisoverrækkelse 2021
Prisoverrækkelse foregår november-december 2021.
Priserne uddeles af uddannelses- og forskningsministeren. Formanden for Danske Universiteter samt repræsentanter fra Færøernes Universitetet og Ilisimatusarfik/Grønlands Universitetet forventes at deltage ved overrækkelsen.
Formidlingsmæssige krav til deltagere og prisvindere
Er du en af prisvinderne, er det et krav, at du deltager i prisoverrækkelsen. Dine rejseudgifter og ophold i forbindelse med prisoverrækkelsen bliver betalt.
Som prisvinder forpligter du dig desuden til at stille op til eventuelle interviews med medier samt til eventuelt at bidrage til en kortere video til Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside og sociale medier.
Bliver dit speciale/afgangsprojekt indstillet til bedømmelsespanelet, vil det engelske resumé af specialet/afgangsprojektet, blive offentliggjort på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside efter prisoverrækkelsen. Det samme gør dit portrætfoto og CV.