Gå til indhold

Kasper Mackeprang

Ph.d.-studerende

Kasper Mackeprang

Alder

1989

Fødested, gymnasium og nuværende bopælskommune

Birkerød, Nærum Gymnasium, Rudersdal Kommune

Fagområde

Kemi

Institution

Kemisk Institut, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Universitetsparken 5, 2100 København Ø. 

Kontaktoplysninger

Telefon: 3532 0320, mobil: 5072 3732, e-mail: mackeprang@chem.ku.dk

Kort beskrivelse af dit forskningsområde

Når to molekyler mødes i luften, har de mulighed for at binde sig til hinanden, hvilket kaldes et kompleks. Nogle af de stærkeste komplekser bliver dannet, når molekyler binder sig til hinanden vha. såkaldte hydrogenbindinger. Disse hydrogenbundne komplekser, især komplekser med vandmolekyler, er i de senere år diskuteret en del i det videnskabelige miljø, hvor man har undersøgt deres effekt på jordens klima. Man har vist, at når to molekyler i atmosfæren finder sammen og danner et kompleks vha. en hydrogenbinding, ændrer deres vibrationelle spektre sig betydeligt, hvilket resulterer i, at de bliver langt mere effektive til at absorbere strålingen, der kommer fra solen. En dybere indsigt i disse vibrationelle ændringer er derfor meget interessant og kan opnås gennem teoretiske beregninger og simuleringer, hvilket netop er det, jeg beskæftiger mig med i min forskning.

De forskningsmæssige udfordringer og perspektiver

De teoretiske simuleringer af disse hydronbundne komplekser er yderst svære at foretage. Der findes adskillige modeller og metoder til at foretage disse simuleringer, men der er indtil videre ikke nogen model, der konsekvent giver gode resultater. I min ph.d. vil jeg arbejde med de eksisterende modeller og metoder og forsøge at udvikle dem med henblik på at blive en af de dygtigste unge forskere inden for mit felt vedrørende teoretisk vibrationel spektroskopi på hydrogenbundne komplekser. Jeg håber, at mit arbejde vil kunne bidrage til at forstå, hvilken effekt disse komplekser har på vores atmosfære.

Hvordan opstod interessen for netop dette forskningsfelt? 

Jeg har altid været interesseret i naturvidenskab og matematik, så jeg har aldrig været i tvivl om, at det var inden for dette felt, jeg skulle være. Jeg erfarede i gymnasiet, at jeg var god til kemi og deltog ved den Internationale Kemiolympiade, hvor jeg vandt en bronzemedalje. Jeg besluttede at læse kemi på Københavns Universitet, hvor jeg fandt ud af, at den teoretiske del af kemien var den mest interessante for mig.

Hvordan vil du anvende EliteForsk-rejsestipendiet?

Indtil videre har jeg arbejdet tæt sammen med min vejleder, Henrik G. Kjaergaard, samt Lauri Halonen ved Helsinki Universitet i Finland. Både Kjaergaard og Halonen er førende eksperter inden for local mode teori, en teoretisk metode inden for vibrationel spektroskopi. Her har jeg lært meget om local mode modellen og selv forbedret og videreudviklet teorien, så den giver bedre resultater for hydrogenbundne komplekser. For at udvikle mig selv herfra og forhåbentlig komme tættere på at kunne beskrive de vibrationelle ændringer i hydrogenbundne komplekser er det essentielt at komme ud og besøge andre forskningsgrupper og lære om andre vibrationelle modeller. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Når jeg ikke sidder på universitetet, er jeg ret glad for at dyrke sport. Tidligere spillede jeg amerikansk fodbold på højt niveau, hvor jeg bl.a. var med til at vinde to danske mesterskaber og EFAF cuppen (hvilket svarer til Europe League i almindelig fodbold) sammen med Søllerød Gold Diggers. Efter en pause på et par år er jeg begyndt at spille igen for USG Cougars, hvilket jeg er rigtig glad for. Udover det betyder min far, Morten, der indtil sin død i 2011 var luftkaptajn i SAS, min mor, Susanne, der er Business Analyst i CSC, min søster, Sarah, der læser serviceøkonomi på Copenhagen Business Academy, og min kæreste, Karen, der er tennisspiller, rigtig meget for mig.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 25. februar 2015