Gå til indhold

Anbefalinger til globalt samarbejde om forskningsinfrastruktur

23. marts 2012
Ministre, EU-kommissærer, eksperter og mere end 600 delegerede har de seneste tre dage været samlet i Bella Center til en international konference om forskningsinfrastruktur – ICRI 2012. Formålet med konferencen var at afstikke rammerne for det fremtidige samarbejde.

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Den første ICRI-konference
Den første ICRI-konference

Forskningsinfrastruktur er en fælles betegnelse for mikroskoper, teleskoper, laboratorier, forsøgsanlæg, databaser, biblioteker, computere og registre og et utal af andre værktøjer og faciliteter af afgørende betydning for forskernes arbejde inden for alle videnskabelige hovedområder.

Forskningsinfrastrukturer er ofte så specialiserede, dyre og omfattende, at ingen lande kan løfte investeringerne eller udnytte faciliteterne alene. Derfor er udviklingen af et europæisk samarbejde om forskningsinfrastruktur en hjørnesten i realiseringen af en fælles europæisk forskningsplatform.

Ved den netop overståede ICRI 2012 (International Conference on Research Infrastructure) var der særligt fokus på sundhed, klimaforandringer, energi og e-infrastruktur og dermed på en række helt aktuelle globale udfordringer. Der var udbredt enighed om, at netop en god forskningsinfrastruktur er helt afgørende for at tackle disse udfordringer, og at investeringer i forskning og innovation i det hele taget fører til vækst, styrker konkurrenceevnen og skaber nye jobs.

På konferencen var der derfor stor opbakning til et stærkere globalt samarbejde om prioriteringer på forskningsinfrastrukturområdet og til en tæt dialog på det politiske og administrative niveau om erfaringer med at planlægge, implementere og håndtere store forskningsinfrastrukturer.

Anbefalinger

På baggrund af de tre dages diskussioner vedtoges derfor en række anbefalinger:

  • At føre diskussioner og indgåede partnerskaber videre på fremtidige konferencer med global deltagelse
  • At danne et internationalt netværk til at varetage uddannelse og udveksling af arbejdskraft tilknyttet forskningsinfrastrukturer
  • At udvikle e-infrastrukturer til at sikre tilgængelige videnskabelige data for brug og genbrug på tværs af discipliner
  • At danne et netværk af beslutningstagere, som kan tage initiativ til og planlægge forskningsinfrastrukturer på globalt niveau

Det danske EU-formandskab bakker op om disse anbefalinger og vil dels medbringe dem til næste møde i Ministerrådet (konkurrenceevne) den 30.-31. maj 2012 i Bruxelles, ligesom den cypriotiske sundhedsminister Stavros Malas, der deltog i konferencen, gav tilsagn om, at også det cypriotiske EU-fomandsskab i anden halvdel af 2012 vil tage afsæt i konferencens anbefalinger.

Læs mere

Handlinger tilknyttet webside