Gå til indhold

Skoleelever i hele landet skal være lydforskere

15. april 2019
Tusindvis af danske skoleelever deltager i årets skoleprogram ’Tæt på lyd’ under Forskningens Døgn. Børn i 4.-6. klasse skal afprøve en forskers metoder. Temaet er lyd, og de skal undersøge, hvordan lyd bevæger sig, hvad lyd gør ved os og hvordan vi kan omsætte lyd til noget, vi kan se.

Når eleverne skal være forsker for en dag, og undersøge lyden, skal de igennem ni aktiviteter fordelt på tre stationer; Mærk lyden, Brug lyden og Kend lyden. Aktiviteterne giver eleverne mulighed for at gøre sig sanselige og faglige erfaringer, der introducerer begreber som kommunikation, vibrationer, støj og lydhastighed.

Skoleprogrammet er en del af den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, som hvert år finder sted i april.

- Vi skal vække begejstringen for videnskab så tidligt som muligt, så børns nysgerrighed og lyst til at undersøge blomstrer op allerede mens de er små. Derfor er jeg stor fan af Forskningens Døgns skoleprogram. Når børnene prøver at forske, får de mod på at spørge, undres og søge efter svar. Alt det, der sår frø til små forskerspirer, der kan være med til at løse store samfundsudfordringer senere hen, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Skoleprogrammet de 9 aktiviteter

I en af Mærk lyden aktiviteterne skal de f.eks. bruge en stemmegaffel, som de slår an og placerer på forskellige materialer for at undersøge, hvordan stemmegaflens lyd forstærkes forskelligt i forskellige materialer. I Brug lyden kategorien skal de bruge en fuglekalder til at frembringe og gentage bestemte fuglelyde. Og i en af Kend lyden aktiviteterne skal eleverne notere alle lyde de opfanger og kategorisere dem på et udleveret skema.

Skoleklasserne besøger det lokale bibliotek, hvor bibliotekarer sammen med elevernes lærere står klar til at guide eleverne ved forskellige stationer. Alle aktiviteterne er baseret på metoder og undersøgelser, som forskerne bruger i deres arbejde.

Landsdækkende konkurrence og finaleshow i Aarhus

Ud over Skoleprogrammet, kan eleverne deltage i en landsdækkende skolekonkurrence, hvor eleverne konkurrerer i at indsamler lydoptagelser til forskningsprojektet ’Lyden af Danmark’. Konkurrencen kulminerer med et stort finaleshow i den 28. maj på DOKK1 i Aarhus, hvor den klasse, der har indsamlet flest lydoptagelser kåres som vinder.

Om skoleprogrammet

  • Skoleprogrammet er udviklet af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Københavns Universitet i samarbejde med Biblo; danske folkebibliotekers digitale univers for større børn, og Forskningens Døgn.
  • 114 folkebiblioteker over hele landet har tilmeldt sig programmet og inviteret lokale skoleklasser til at deltage.
  • Programmet kører fra den 24. april – den 24. maj. 

For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressesekretær Nynne Jespersen Lee, tlf.: 7231 8107, e-mail: nljl@ufm.dk

Projektleder Lisbeth Rosenørn, tlf.: 7231 8312, e-mail: lro@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside