Gå til indhold

Ny rummission til Andreas Mogensen: Første ikke-amerikanske pilot på SpaceX-mission

24. marts 2022
Danske Andreas Mogensen skal igen på rummission. Denne gang som pilot og på en seks måneder lang mission. Hidtil har det kun været amerikanske astronauter, der har været piloter om bord på en SpaceX-mission, men for første gang nogensinde er pilotjobbet givet videre til danske Andreas Mogensen.

For første gang nogensinde skal en ikke-amerikaner være pilot på en SpaceX-mission.

NASA har peget på den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen som den ene af to piloter på en kommende Space X-mission, der i juli 2023 drager på en længerevarende rejse mod ISS, den internationale rumstation.

Det har Josef Aschbacher, generaldirektør for European Space Agency (ESA), netop annonceret på Rumkonferencen 2022 på DTU i Lyngby. Her deltager og taler også uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen ved arrangementet, der har Uddannelses- og Forskningsstyrelsen som vært.

I alt fire astronauter forventes opsendt i seks måneder på SpaceX Crew Dragon fra Florida i USA. Astronauterne vil flyve retur mod jorden i februar 2024.

Denne nye mission vil give unik adgang for danske forskere og virksomheder til at få forsøg med til rumstationen.

Regeringen fremlagde i juni 2021 fem nye målsætninger for den nationale strategi for rummet, som missionen til ISS vil understøtte. De nye målsætninger er fokuseret på, hvordan rumbaseret teknologi og infrastruktur kan bidrage til de danske klimamål, udvikling af smarte byer, en effektiv og digital offentlig sektor, grøn værdiskabelse samt sikkerhed og beredskab.

Forsknings- og teknologiudviklingsaktiviteter skal finansieres af institutionerne og virksomhederne selv, mens opsendelse og astronauttid bliver dækket af ESA.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen siger:

- Den første ikke-amerikanske pilot på en SpaceX-mission er også Danmarks første astronaut. Andreas Mogensen har bare gjort det rigtig godt. Det er jeg ikke alene stolt over som dansker. Det er jeg også glad og taknemmelig over som minister. Andreas Mogensen har naturvidenskabelig baggrund og er en uvurderlig ambassadør for de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Men også for fremtidige danske astronauter. Rumforskning kommer kun til at spille en endnu større og vigtigere rolle inden for forskning og innovation i fremtiden. Blandt andet i forbindelse med at løse de meget store klimaudfordringer, vi står over for. Med denne her ekspedition får danske forskere mulighed for at lave nogle helt unikke forskningsforsøg, der blandt andet kan fremme grøn omstilling. Og det glæder jeg mig til at følge.

Astronaut Andreas Mogensen siger:

- Jeg glæder mig rigtig meget til at vende tilbage til ISS. Jeg har set frem til denne mission, lige siden jeg landede den 12. september 2015 efter mit første ophold på ISS. Rumstationen er et utroligt laboratorium, hvor vi udfører grundforskning og samtidig forbereder os på fremtidige bemandede missioner til månen og Mars. Rumfart handler derfor om fremtiden - om den verden og det samfund, vi gerne vil skabe. Rumfart repræsenterer troen på en lysere, mere grøn, mere oplyst og større verden, hvor menneskeheden kan udfolde sig og vokse.

Fakta

  • Andreas Mogensen skal opsendes med SpaceX Crew-7 Dragon fra NASA’s Kennedy Space Center i Florida og er desuden backup pilot for Crew-6
  • SpaceX Crew-7 Dragon kan blive flyttet nogle måneder frem i tid, hvis Boeing har succes med sin opsendelse af Starliner
  • Andreas Mogensen har siden sin sidste mission arbejdet i Mission Control i Houston, hvorfra han bl.a. har guidet astronauter på rumvandringer
  • ESA udvalgte Andreas Mogensen som astronaut tilbage i 2009 sammen med fem andre europæiske astronauter på baggrund af Danmarks deltagelse i ISS siden 1998
  • Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet 2. september 2015, da han blev opsendt på den 10 dage lange Iriss-mission til ISS, hvor han arbejdede som flyveingeniør og udførte eksperimenter på en række områder.
  • De europæiske astronauters missioner understøttes af ESA’s Exploration program Terrae Novae og det tætte samarbejde med NASA
  • ESA står for otte pct. af NASA’s halvdel af ISS

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller pressemail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside