Gå til indhold

Spørgsmål fra civilingeniør Piet Jansen, Risø borgergruppen i Roskilde/Veddelev Grundejerforening (20. september 2016)

Her kan du læse ekspertpanelets svar på fire spørgsmål fra civilingeniør Piet Jansen, Risø borgergruppen i Roskilde/Veddelev Grundejerforening, 20. september 2016.

På baggrund af den teknologiske udvikling, som der er sket i de forløbne år med hensyn til behandling og analyser af affald indeholdende radioaktivt materiale, anmodes ekspertpanelet om at redegøre for den udvikling, som har fundet sted de seneste 10-20 år med hensyn til:

1.       I dag tilgængelige kvantitative analyseteknikker til bestemmelse af isotop indhold og mængder.

2.       Muligheder for en beregningsmæssig prognose for hvornår det kan forventes at en aktuelt analyseret beholder/tromle strålingsmæssigt vil være nede på niveau, så den vil kunne frigives som værende ikke-længere strålingsmæssigt farlig. Den skal herefter kunne deponeres som ikke -strålingsfarligt affald.  Dette skal ses i lyset af at væsentlige af indholdet i de gamle tønder angives at bestå af materiale, som har været lettere kontamineret med lavradioaktive isotoper m.m.

3.       De tekniske muligheder for at foretage en kildesortering ikke blot af nyt tilført affald til behandlingsanlægget, men også en behandling af de op til 50 år gamle affaldstromler, der i dag opbevares på Risø.

4.       De tekniske muligheder for at med den i dag tilgængelige robotteknologi at kunne håndtere og bearbejde de gamle opstablede tønder på en måde, så personalet ikke kommer i direkte kontakt hermed. Spørgsmålene bedes besvaret både med hensyn til hvad der er state of the art indenfor analyseteknikker og behandlingsmetoder, samt hvad der på de nyeste anlæg i dag anvendes eller er under planlægning i både Europa og USA.

Svar fra det uvildige ekspertpanel v/ Steffen Foss Hansen og Henrik Bluhme:

Det er udenfor for ekspertpanelets budgetramme at lave en udredning af den teknologiske udvikling som der har fundet sted i de sidste 10-20 år samt at redegøre for hvad, der er state-of-the-art indenfor analyseteknikker og behandlingsmetoder, mm. Dog kan vi henvise til diverse arbejdspapirer fra SUM samt COWI’s forstudier fra 2011 om ”Pre-feasibility study for final disposal of radioactive waste. Disposal concepts", hvor disse emner behandles.

SUM-arbejdspapirer: 

1) http://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Slutdepot-for-radioaktivt-affald/2004/Juni/~/media/Filer%20-%20dokumenter/ArbejdspapirA.ashx;

2) http://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Slutdepot-for-radioaktivt-affald/2004/Juni/~/media/Filer%20-%20dokumenter/ArbejdspapirC.ashx

COWI-forstudier 2011:

http://www.danskdekommissionering.dk/media/145095/hovedrapport%20dansk%20juni%202011.pdf

Kontakt

Kristoffer Brix Bertelsen
Chefkonsulent
Tlf.: 72318876
Email: kbbs@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024