1. Resumé
Regional udvikling er et meget aktuelt tema i Danmark såvel som i mange andre dele af verden. For at sikre Danmarks velstand fremadrettet er der behov for en markant opprioritering af regional(-økonomisk) forskning med henblik på at udbygge viden om, hvad der kan fremme vækst og udvikling i alle egne af landet.
2. Samfundsudfordringer og/eller muligheder
Danmark er i forandring. Opgaven er klar: Vi skal øge Danmarks velstand på en måde, hvor hele landet trækker i en positiv retning. Med fælles svar på fælles udfordringer kan alle dele af Danmark opleve en positiv udvikling.
Udviklingen af vores byer er todelt. På den ene side er der byer, der bliver større og større og er centrum for både hverdagsliv samt økonomiske, sociale og politiske aktiviteter. På den anden side er der andre byer og regioner, der udvikler sig i modsat retning med tiltagende arbejdsløshed,
erhvervsmæssig omstrukturering og affolkning, hvilket skaber nye rumlige og socioøkonomiske uligheder mellem regioner. Det betyder mange steder mangel på arbejdskraft, som resultere i fraflytning af arbejdspladser– og ressourcestærke borgere.
Velfungerende by- og landområder er vigtigt for at tiltrække erhvervsliv og skabe velstand. Virksomheder placerer sig helst, hvor der er velkvalificeret arbejdskraft, og de efterspurgte medarbejdere vælger at bo, hvor der er gode levevilkår, skoler, indkøbsmuligheder mv. Samtidig kan rekreative områder og kulturinstitutioner bidrage til at skabe liv og tiltrække turisme. Udfordringen er at designe og skabe livsrum, som er attraktive for borgere og virksomheder, og som kan bidrage til at skabe udvikling, velstand og livskvalitet. Det er en udfordring, der ikke kun er regional.
Det er ofte en udfordring for udkantsområderne at få skabt attraktive livsrum. Identifikationen med det lokale område mindskes i takt med, at flere har deres arbejds-, studie- og fritidsliv væk fra lokalområdet. Dermed reduceres den tid og energi, der investeres i et område – en udvikling, som er kendt i mange udkantsområder, og som risikerer at skabe sovebyer, forfaldne boligområder og yderligere fraflytninger.
3. Forskningsbehov
Der er behov for en markant opprioritering af regional(-økonomisk) forskning med henblik på at udbygge viden om, hvad der kan fremme (og hæmme) vækst og udvikling i alle egne af landet. Der er et behov for at få belyst hvilke roller spiller landdistrikterne mht. erhverv og beskæftigelse, service og som bosætningsområde?
Der er behov for et forskning om betydningen af nærheden til store byer for de små byer? Hvilken position har de små byer i det nationale (og globale) by-system, hvad betyder det for deres vækstperspektiver? Og gennem hvilke mekanismer kan denne rolle ændres? Og hvilken rolle spiller konstellationer som business regions i den sammenhæng?
Der er behov for forskningsbaseret viden om hvilke former for relationer, der styrke landdistrikternes muligheder for en bæredygtig lokal udvikling?
Der er et forskningsbehov vedr. de særlige strukturelle udfordringer for udvikling, der er gældende for danske udkantsområder. Det indebærer de processer, der skaber perifere områder og hvordan udviklingen i de danske udkantsområder ses som forbundet med de udviklingsprocesser der foregår i byområder, på regionalt, nationalt, europæisk og globalt niveau
Der er et forskningsbehov for vurderinger af offentlige og private investeringer samt indretningen af samfundsaktiviteter, bl.a. i relation til by- og landskabsudviklingen. Konsekvenserne for virksomhedslokalisering, arbejds- og boligmarkederne er væsentlig i denne sammenhæng.
4. Forhold vedrørende udmøntning og implementering af forskningsindsatsen
Udmøntningen af forskningens skal ske i et tværfagligt perspektiv, da det er nødvendigt med indspil fra mange forskningsdiscipliner for at løse den udfordring Danmark står over for.
5. Danske forudsætninger
Danmark har en lang tradition for sammentænkning af fysisk planlægning og sociale processer, herunder design af boligområder. Der er også i bredere forstand en lang tradition for byplanlægning samt arkitektur og design baseret på blandt andet brugerforståelse, materialekendskab, funktionalitet og æstetik. Der foregår nogen forskning på de relaterede områder, men det kan være relevant at styrke samarbejdet mellem forskningen og praksisfelterne på området
Derudover vil forskningen bidrage til at udvikle det nationale og det internationale forskningsmiljø i relation til små byer. Det er for Danmark, såvel som for andre lande, en meget vigtig viden at udvikle som basis for fremtidige politik og planlægning af kulturelt, økonomisk og social bæredygtig samfundsudvikling.
6. Mål, effekt og perspektiver
Et evidensbaseret grundlag at basere regionalpolitikken på vil betyde, at man kan understøtte lokalsamfundet i de dele af landet, som pt. er præget af fraflytning m.v.
Forskningen skal desuden bidrage til at skabe attraktive livsrum i by og på land, der fremmer livskvalitet, og hvor det er attraktivt for virksomheder at placere deres aktiviteter. Vi har behov for det rette vidensgrundlag for at øge Danmarks velstand på en måde, hvor hele landet trækker i en positiv retning. Med fælles svar på fælles udfordringer kan alle dele af Danmark opleve en positiv udvikling.