Gå til indhold

Region Hovedstaden - Omstilling mod mere cirkulær økonomi

Forslag til Forskningstemaer - FORSK2025

1. Resumé

Forslaget fokuserer på omstilling mod en mere cirkulær økonomi.

2. Samfundsudfordringer og/eller muligheder

Cirkulær økonomi handler om, at værdien af produkter, materialer og ressourcer bevares i økonomien længst muligt og at affaldsproduktion minimeres. Omstilling til cirkulær økonomi kan styrke Danmarks konkurrenceevne og skabe nye forret-ningsmuligheder for danske virksomheder, der ønsker at gå i front i forhold til at udvikle nye, økonomisk og miljømæssigt bæredygtige løsninger til et globalt mar-ked.

3. Forskningsbehov

Forskningsmæssigt er cirkulær økonomi stadigt et nyt felt, der går på tværs af forskellige faglige felter. Begrebet om cirkulær økonomi blev defineret og markedsført af Ellen MacArthur Foundation, som har udgivet en række rapporter, der definerer og vurderer begrebet (www.ellenmacarthurfoundation.org). En række private virksomheder er begyndt at udvikle nye, mere cirkulære forretningsmodeller, mens fx EU og nationale regeringer arbejder på at tilvejebringe de mest optimale rammebetingelser, fx gennem arbejdet med EU's handlingsplan for cirkulær økonomi.

Cirkulær økonomi er et grundlæggende paradigmeskifte i indretningen af sam-fundsøkonomi og ressourceforbrug. Selvom enkelte cases og overordnede princip-per udstikker retningen, er der stadig mange spørgsmål:

Inden for design og tekniske videnskaber er der bl.a. behov for yderligere forskning i design og produktion af produkter, der bedre kan genbruges, repareres, adskilles til genanvendelse og re-cirkulæres (fx produktdesign, materialer, produktionsteknikker) samt forfinelse af teknikker til mekanisk/biologisk affaldssortering og -behandling. Hvordan kan produkter designes og forbedres, så de føder ind i en cirkulær økonomi? Hvordan kan affaldshåndteringssystemer optimeres, så den største miljømæssige og økonomiske værdi opnås (fx renhed, kvalitet, minimalt spild osv.)? Hvordan kan man fx få højere værdi ud af det organiske affald?

Inden for samfundsvidenskaberne er det især interessant at udvikle og be-skrive mulige forretningsmodeller, der kan sikre et incitament hos private virk-somheder til at re-designe deres produkter eller bruge sekundære materialer i produktionen, og undersøge, hvordan det offentlige og private kan arbejde sammen og supplere hinanden i omstillingen mod cirkulær økonomi. Hvad er de optimale politiske og økonomiske rammer – hvordan kan det offentlige fx understøtte udvikling af markeder for sekundære materialer? Hvilke samarbejdsmodeller er relevante, hvilke aktører er nødvendige (herunder den svære kobling mellem produktion og og affaldshåndtering)? Hvordan sikres en fornuftig økonomi i affaldsindsamling, -sortering og -behandling – kan vi sikre, at det reelt bliver ’forureneren’ der betaler?

En masse spørgsmål går på tværs – fx giver det mest samfundsøkonomisk mening at etablere store, centrale mekaniske affaldssorteringsanlæg til offentligt og privat affald, eller skal de to sektorer holdes adskilt for at øge konkurrencen? Det kunne være interessant at få undersøgt en cirkulær omstilling af fx sundhedssektoren (hospitaler) ud fra en tværvidenskabelig tilgang.

4. Forhold vedrørende udmøntning og implementering af forsknings-indsatsen

I Danmark har vi en lang tradition for forbrænding af affald med billig produktion af energi og varme. Det har måske givet mindre incitament til omstillingen mod øget genanvendelse. Denne situation kræver et særligt fokus på at sikre god øko-nomi i de forretningsmodeller, der kan understøtte en større grad af genanvendel-se.

5. Danske forudsætninger

Danmark har styrkepositioner inden for fx produktion af biobrændstof og biogas og forbrænding med energi og varmeproduktion. Vi har også et af de mest velfungerende cirkulære systemer med vores pantsystem. Erfaringer fra disse områder kan være relevante ift. udvikling af nye forretningsmodeller, incitamentsstrukturer etc.

6. Mål, effekt og perspektiver

Den internationale tænketank Ellen MacArthur Foundation vurderer, at hvis dan-ske virksomheder kommer i gang med at udnytte cirkulære forretningsmuligheder, vil det kunne øge det danske BNP i 2035 med op til 1,4 pct., skabe over 11.000 job, styrke dansk eksport samt markant reducere materialeforbruget. En analyse fra Copenhagen Economics påviser desuden et privatøkonomisk besparelsespotentiale på 130 – 410 mio. kr. ved forøget genanvendelse af affald og biprodukter i hovedstadsregionen.

7. Kontaktperson

Ditte Vesterager Christensen, dvc@regionh.dk, 29 99 79 43.

8. Forslagets prioritering

1



 

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024