Gå til indhold

Region Hovedstaden - Grøn omstilling – SMART teknologi

Forslag til Forskningstemaer - FORSK2025

1. Resumé

Der er behov for viden om hvordan en helhedsorienteret, grøn omstilling af sam-fundet kan understøttes, med fokus på samspillet mellem SMART teknologi og omstillingsprocessen. Smart Grid, systemer der kan understøtte recirkulering af ressourcer, ressourceeffektivisering, grøn produktion, cirkulære forretningsmo-deller, øget genbrug og genanvendelse  etc.

2. Samfundsudfordringer og/eller muligheder

Som et resultat af samfundsmæssig vækst er der globalt et træk på fornybare såvel som ikke fornybare ressourcer. Det betyder at samfundet oplever ressource-knaphed, med stigning i ressourcepriser som en af flere direkte konsekvenser.

Danmark har potentialet for at skabe vækst på et bæredygtig grundlag, ved at der gøres en særlig indsats for at skabe samfundsmæssige strukturer der understøtter grønne, smarte produktionsformer, cirkulære forretningsmodeller, gode systemer for indsamling og oparbejdning af genanvendelige materialer, modeller for direkte genbrug etc.

3. Forskningsbehov

Naturvidenskabelig forskning peger på hvor der er behov for at beskytte økosy-stemer, og dermed hvilke ressourcer der er behov for at passe særligt på. De tek-niske videnskaber skaber viden om, hvordan produkter kan produceres ressour-ceeffektivt og med substitution af materialer, til mindre miljøfremmede og/eller mindre sjældne ressourcer. Andre forskningsområder giver viden om hvordan vi kan ændre vaner, produktionsformer, forretningsmodeller, omstilling i forsy-ningsinfrastruktur. Samspil mellem det offentlige og private i omstillingsproces-ser, governance-paradigmer i det offentlige og deres betydning for samfundsom-stilling, udfordring af demokratiformer, samfundsroller og samarbejde på tværs af sektorer, fagligheder, geografi etc. Og til sidst er der en et stort fokus på at få ny viden om SMART teknologi, som løftestang for omstillingsprocessen.

Der er behov for forskning der bygger bro på tværs af alle disse faglige indblik i hvordan vi omstiller samfundet i en bæredygtig retning. Pejlemærker for samar-bejdet kunne være Smart City, cirkulær økonomi, ressourceeffektivitet, omstilling til fossilfrihed, social ansvarlighed og det gode liv (livability).

Forskning på tværs vil potentielt bidrage til at nedbryde den siloopdeling der præger store dele af samfundet, samtidig med at forskere indenfor de enkelte faglige områder (siloer), kan bidrage til at skabe en større forståelse indenfor eget forsknings- og praksisområde, for betydning af kobling til andre faglige styrkepositioner.

4. Forhold vedrørende udmøntning og implementering af forsknings-indsatsen

Det vil styrke forskningsindsatsen, hvis den udføres sammen med de samfundsak-tører der i praksis arbejder med grøn omstilling.

5. Mål, effekt og perspektiver

Danmark har en førerposition indenfor grøn vækst. Der er behov for en indsats for at fastholde denne position, og forskningens indsats her vil gøre en stor forskel i forhold til at kunne skabe vækst på salg af viden om hvordan omstillingen kan accelereres.

6. Kontaktperson

Kirsten Ramskov Galamba; Kirsten.Ramskov.Galamba@RegionH.dk; +45 51445244

7. Forslagets prioritering

1



 

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024