1. Resumé
Den globale efterspørgsel på at producere mere grøn elektricitet fra offshore havvind stiger frem mod 2050. Alene i EU forventes markedet for offshore vind at stige med over 250% fra 2013 til 2020 (se note 7).
2. Samfundsudfordringer og/eller muligheder
Danske offshore servicevirksomheder og danske vindmølleproducenter har fortsat en global førerposition. Men denne position forudsætter forskning på højt internationalt niveau for at sikre den nødvendige innovation, og fastholdelse af den danske offshore vindindustri der beskæftiger mere end 30.000 danskere.
Omsætningen i vindmøllebranchen i Danmark steg fra 78,6 mia. kr. i 2013 til 84,4 mia. kr. i 2014. Den samlede brancheeksport oplevede desuden en fremgang fra 45,8 mia. kr. i 2013 til 53,5 mia. kr. i 2014. Eksportandelen af den samlede omsætning har i samme periode ligget på 63,3 pct. (se note 8). Ser man alene på omsætningen indenfor den danske offshorevind sektor, var der en omsætning på 32 mia. kr. i 2013 og en eksport på mere end 15 mia. kr. (se note 9).
3. Forskningsbehov
Offshorevind industrien har brug for en fortsat udvidelse af test og demonstrationsfaciliteter. Der er behov for at udbygge fuldskala testfaciliteter afhhv. naceller, elnet og 100+ meter vinge testfacilieter.
Desuden er der et stigende behov for at uddanne flere ’test ingeniører’, udvikle mere effektive offshore meteorologi teknologi og ikke mindst udvikle nye forskningsbaserede erhvervsøkonomiske modeller til gavn for den danske industris konkurrencekraft på et mere konkurrencepræget globalt marked (se note 10).
4. Forhold vedrørende udmøntning og implementering af forskningsindsatsen
Det er af stor betydning, at der ved udmøntning af forskningsmidlerne også indgår kriterier, der sikrer en tæt sammenhæng mellem forskningsmiljø og virksomheder. Som eksempel kan nævnes at der er en meget høj specialisering indenfor offshoretekonologi og servce i Region Syddanmark. For at sikre, at forskningen fører til innovationssamarbejder med virksomhederne samt bidrager til tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft er nærhed til stærke forskningsmiljøer afgørende.
5. Danske forudsætninger
Der findes relevante forskningsmiljøer på bl.a. SDU, AAU og DTU.
Der findes desuden en stærk virksomhedsklynge i tilknytning til offshoreindustrien omkring Esbjerg.
6. Mål, effekt og perspektiver
En forskningsindsats indenfor området forventes at bidrage betragteligt til den danske grønne teknologieksport samt bidrage til en omstilling af energisystemet, og opfyldelse af klimamål.
7. Kontaktperson
Anders Tromborg Bræstrup, atb@rsyd.dk, tlf. 2920 1085
8. Forslagets prioritering
Note 7: Wind Energy Scenarios for 2020, EWEA 2014
Note 8: Vindmølleindustriens branchestatistik 2015
Note 9: Kortlægning af den danske offshorebranche, Region Syddanmark 2013
Note 10: Test and Demonstration Facilities for Wind Energy Needed to Promote a Competitive Wind Industry in Denmark, MEGAVIND (2016)