1. Resumé
Formaliseret forskningstema om senfølger hos hæmatologiske (og onkologiske) patienter
I forbindelse med oprettelse af en senfølgeklinik for hæmatologiske patienter foreslås en række forskningsprojekter, som kortlægger patienternes senfølger og indsamler viden om behov for intervention og effekt af denne. Projektet skal være patientnær forskning, med høj grad af ”patient reported outcome measurements” (PROM).
2. Samfundsudfordringer og/eller muligheder
- Høj grad af brugerinddragelse kan kvalificere information til patienterne om sygdom, behandling og senfølger herunder interventionen af disse senfølger fremadrettet – baseret på valide data.
- Iværksætte rehabiliterende tiltag i forhold til senfølger efter hæm. kræft (og andre kræftformer)
- Projektet kan vise effekt i forhold til det menneskelige og økonomiske outcome af en tidlig og målrettet intervention i forhold til senfølger efter et behandlingsforløb for pt med en hæmatologisk kræftform.
3. Forskningsbehov
-
Der er på nuværende tidspunkt ikke tilstrækkelig og systematisk indsamlet viden omkring de senfølger som patientgruppen får/har, og hvilken betydning senfølgerne har for patientens oplevelse af livskvalitet, evne til at fastholde arbejdsevne og vedligeholde/genoptage vante fysiske og sociale aktiviteter.
-
Der er aktuelt ingen konkrete tiltag mhp at forebygge eller lindre disse senfølger
-
Kan sammensættes som et tværfagligt forskningsprojekt med fokus på både den rehabiliterende og pallierende del af behandlingen
4. Forhold vedrørende udmøntning og implementering af forskningsindsatsen
-
Forudsætter at der etableres en senfølgeklinik, som en del af et sammenhængende behandlingsforløb, og at der kan etableres en tværfaglig indsats på tværs af sektorer
- Skaber mulighed for at indsamle både kvalitative og kvantitative data
- Projektet kan med fordel etableres med tværsektoriel deltagelse.
5. Danske forudsætninger
- Uopdyrket område indenfor hæmatologien (og kræft bredere set), kan danne rammen om et forskningsprojekt med involvering af mange specialer og flere sektorer ligesom inddragelse af velfærdsteknologi til indrapportering/gode råd mv. vil være en mulighed
- Den unikke struktur af det danske sundhedsvæsen med tilknyttede registre, database mv. giver i særlig grad forudsætningerne for høj kvalitet af data og sikrer longitudinel dataindsamling.
6. Mål, effekt og perspektiver
Via en tværfaglig forskningsbaseret indsats kan deltagerne (patienterne) muligvis
- fastholde tilknytning til arbejdsmarkedet
- bevare eller generhverve et højt funktionsniveau
- opleve øget livskvalitet
- reducere behovet for sundhedsydelser
- opleve øget autonomi Kontaktperson
7. Kontaktperson
Afdelingsledelsen, Hæmatologisk Afdeling, Odense Universitetshospital
Projektsygeplejerske Ditte Therkildsen, Ditte.therkildsen@rsyd.dk tlf: 2877 9022