Gå til indhold

Danmarks Frie Forskningsfonds begrundelse for indstilling af Kristian Sommer Thygesen

Kristian Sommer Thygesen arbejder inden for teoretisk materialefysik, og han fokuserer på at forstå og beskrive materialer på det atomare niveau

Hans arbejde har været med til at åbne helt nye muligheder inden for såkaldte todimensionale materialer. Disse materialer er kun ét atomlag tykke og har en række spændende egenskaber, som f.eks. kan anvendes inden for katalyse, solceller og ultrahurtig elektronik.

Kristians betydelige internationale gennemslagskraft skyldes især hans dybe indsigt i de kvantemekaniske principper, som kontrollerer elektroner og atomers opførsel i materialer. Kristian bidrager til udviklingen af nye beregningsmetoder, der i kombination med supercomputere gør det muligt at designe materialer ”in-silico”.  Det er en metode, der kan fremme opdagelsen af nye materialer med skræddersyede egenskaber, der kan anvendes inden for samfundsmæssigt relevante områder.

Kristian Sommer Thygesen har publiceret mere end 150 videnskabelige artikler i peer review-tidsskrifter. Fagfæller har hidtil citeret Kristians arbejde mere end 8.000 gange, og han har en h-faktor på 50. Han har modtaget en række danske og internationale bevillinger herunder en DFF Sapere Aude forskningsleder-bevilling fra 2012 og senest en ERC Consolidator-bevilling fra 2018.

Kristian Sommer Thygesen er 42 år og uddannet civilingeniør. Han fik sin ph.d.-grad i 2005 fra Institut for Fysik på Danmarks Tekniske Universitet, hvor han i dag er professor og sektionsleder. I 2017 modtag han en dr.techn. grad for sin afhandling om todimensionale materialer. Han har holdt mere end 70 inviterede foredrag ved konferencer og sommerskoler. Han er en aktiv og engageret underviser, og har vejledt en lang række studerende, herunder 14 ph.d.-studerende.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 27. februar 2019