Gå til indhold

Louise C. Druedahl

Ph.d.-studerende, cand.pharm.

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Et biologisk molekyle – mange producenter. Forskellige synspunkter på biosimilær medicin

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?Louise C Druedahl

Jeg arbejder på at skabe en bedre forståelse af biosimilære lægemidlers udvikling, godkendelse og anvendelse. Biosimilære lægemidler er en form for kopimedicin med samme effekt og sikkerhed som det originale biologiske lægemiddel, der typisk indeholder store, komplekse proteinmolekyler. Udgangspunktet for min forskning er kravene til godkendelse af biosimilære lægemidler, og hvordan disse krav hænger sammen med juridiske, lægemiddeludviklings- og anvendelsesmæssige problemstillinger. Jeg bruger denne tværfaglige tilgang for at få en nuanceret undersøgelse af muligheder og udfordringer med denne type lægemidler ifølge lægemiddelmyndigheder, medicinalfirmaer, læger og patienter. 

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Og hvad motiverer dig?

Det startede med, at jeg blev interesseret i kemi i gymnasiet, og det førte til, at jeg søgte ind på farmaciuddannelsen. På universitetet har jeg lært om alverdens aspekter af medicin, og på kandidatuddannelsen fik jeg øjnene op for fagområdet, hvor medicin møder samfundet. Jeg er særligt fascineret af biosimilære lægemidler, fordi de har et stort potentiale for at hjælpe flere patienter med behov for biologisk medicin og for at aflaste vores sundhedssystemer. Derudover er det givende, udfordrende og motiverende at lave forskning, som kombinerer flere discipliner.  

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Mange landes sundhedssystemer har begrænsede ressourcer, og biologisk medicin er ofte meget dyrt. Biosimilære lægemidler er blandt andet udviklet for at skabe konkurrence og dermed prisfald på biologiske lægemidler. Min forskning handler blandt andet om udfordringerne ved at udvikle denne type lægemidler og om, hvorvidt udviklingen hæmmes af patenter og forretningshemmeligheder, som beskytter originalproduktet. Det er et udfordrende krydsfelt at forske i, fordi der er mange aktører, hvis interesser ikke altid peger i samme retning. I denne sammenhæng kan 'objektive' videnskabelige begreber nemt opfattes som støtte til enten den ene eller den anden type lægemidler. Det kan være svært at navigere i, for som sundhedsprofessionel ønsker jeg det, som er bedst for patienterne.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Stipendiet skal bruges til mit besøg på Harvard Medical School, hvor jeg samarbejder med verdens førende forskere i krydsfeltet mellem medicin og jura. Besøget muliggør, at jeg kan anvende amerikanske perspektiver og analysemetoder på mine europæiske forskningsdata. Derigennem kan jeg løfte mit ph.d.-projekt til den internationale topklasse samt forbedre mit internationale forskningsnetværk til gavn for mit fremtidige arbejde. Jeg er taknemmelig for den enestående mulighed og anerkendelse, som EliteForsk-rejsestipendiet giver. 

Lidt om mennesket bag forskeren?

Ud over familien holder jeg af oplevelser med veninderne, såsom at gå i teatret og at se på kunst. Jeg er ved at lære spansk, hvor jeg især er fascineret af kulturmødet mellem Danmark og den spansktalende verden. Jeg har en stor passion for finere madlavning, både ude og den, jeg selv står for hjemme. Jeg kan godt lide, når jeg på sensommeren kan bruge krydderier fra min altans minibyhave. 

 

Gymnasium og bopælskommune
Roskilde Gymnasium
Københavns Kommune

Forskningsprojektets videnskabelige titel
Det forandrende regulatoriske landskab for biosimilære lægemidler fra forskellige perspektiver 

Kontaktoplysninger
E-mail: louise.druedahl@sund.ku.dk, telefon: +45 3533 7424

Forskningsinstitution
Copenhagen Centre for Regulatory Science & Social and Clinical Pharmacy Group, Institut for Farmaci, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet 

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 13. juli 2020