Gå til indhold

Line Ledsgaard

Ph.d.-studerende, cand.polyt.

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Udvikling af moderne modgift mod slangebid

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?Line Ledsgaard

I mit ph.d.-projekt arbejder jeg med at udvikle modgift mod slangebid. I Danmark ved de færreste, at slangebid årligt rammer over 4 millioner mennesker på verdensplan og er skyld i over 100.000 dødsfald. Endnu færre ved, at den eneste behandling er modgift, som er associeret med hyppige og svære bivirkninger og faktisk kan koste dig livet. Modgift produceres på stort set samme måde som for 120 år siden, ved injektion af slangegift i heste over længere perioder for derefter at benytte antistofferne i hestens blod til behandling. Jeg arbejder på at udvikle en moderne modgift, som er baseret på menneske-antistoffer. En sådan modgift vil kunne produceres af celler i et laboratorium uden brug af dyr, have tæt på ingen bivirkninger og være mere effektiv og billigere end den nuværende. 

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Og hvad motiverer dig?

Jeg hørte første gang om slangebid til en forelæsning under min kandidat. Det overraskede mig meget, hvor vidtrækkende konsekvenser slangebid har, specielt i forhold til hvor lidt vi i den vestlige verden tænker på slangebid som et problem. Siden har jeg arbejdet med at skabe opmærksomhed omkring slangebid samt at udvikle en ny type behandling. Jeg er meget motiveret af muligheden for at gøre en forskel for andre mennesker og håbet om, at mit arbejde en dag vil være en del af et livsreddende produkt. 

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Slangegift er en utrolig kompleks størrelse. Tag f.eks. giften fra den sorte mamba, som indeholder omkring 50 forskellige toksiner. For at kunne udvikle en behandling mod en sådan gift skal man først kortlægge giftens indhold. Derefter skal man identificere de toksiner, som er mest farlige for mennesker. Opgaven bliver endnu vanskeligere, fordi man ofte af økonomiske grunde gerne vil lave bredspektrede modgifte, som rammer flere slangearter. Da der findes omkring 600 forskellige arter af giftslanger, og da slangers giftsammensætning kan variere afhængig af både deres oprindelsesland, deres alder og diæt – ja, så får man nok et af de mest komplekse mål, noget lægemiddel nogensinde har skullet ramme. Heldigvis er det selvfølgelig ikke alle 600 slangearter, der koster menneskeliv, og vi kan derfor fokusere på de farligste slanger først.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

At være udvalgt som modtager til et EliteForsk-rejsestipendium gør det muligt for mig at rejse til et førende modgiftslaboratorium på Universidad de Costa Rica, hvor jeg kan teste effektiviteten af min modgift. Hvis det lykkes at få modgiften til at neutralisere dødelige doser gift fra den sorte mamba og monokelkobraen, vil det være første gang, at menneske-antistoffer neutraliserer slangegift og ikke kun enkelte toksiner.

Lidt om mennesket bag forskeren?

Jeg er opvokset på en svinefarm i Vestsjælland og lærte derfor at køre traktor, så jeg kunne hjælpe min far under høsten. Jeg er den eneste i min familie med en længere uddannelse, så det har aldrig ligget i kortene, at jeg skulle ende som forsker. Min mentalitet er lidt som Pippi Langstrømpe: ”Det har jeg ikke gjort før – så det kan jeg sikkert godt.” Jeg har bl.a. lige totalrenoveret min lejlighed. Jeg elsker at lave mad, specielt desserter, og jeg har nok en lille bagedyst-deltager i maven. 

Gymnasium og bopælskommune
Slagelse Gymnasium og Lyngby-Taarbæk Kommune

Forskningsprojektets videnskabelige titel
Udvikling af moderne modgift mod slangebid ved brug af intelligente antistoffer

Kontaktoplysninger
Telefon: 2323 1939, e-mail:

Forskningsinstitution
Danmarks Tekniske Universitet, DTU Bioengineering, Protein Science and Bio-therapeutics

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 06. maj 2021