Gå til indhold

Anika Schröder

Ph.d.-studerende, MSocSc

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Grøn digital transformation i fødevareindustrien: Skabelse af et digitalt økosystem

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?Anika Schroder (billede)

Mit erhvervs-ph.d.-projekt omhandler grøn transformation af fødevareindustrien. Fødevareindustrien er ikke alene en stor bidragsyder til klimaændringer – en tredjedel af drivhusgasemissioner stammer herfra – men brugen af jorden betyder, at vi måske løber tør for muldjord, hvilket er nødvendig for 95% af vores fødevarer. Det er denne problemstilling, jeg ønsker at undersøge med mit ph.d.-projekt. Mere specifikt analyserer jeg, hvordan digitale teknologier og data kan bruges til at fremme bæredygtigheden i fødevareindustrien. Jeg har fokus på, hvordan digitale økosystemer muliggør grøn omstilling af industrier med fysiske (fordærvelige) varer. Projektet undersøger således, hvordan forsyningskæder rekonstrueres, samt hvordan disse digitale økosystemer kan være værdiskabende med mere bæredygtighed. Til min erhvervs-ph.d. samarbejder jeg med landbrugs- og fødevarevirksomheden FOSS Analytics. Samarbejdet har den fordel, at der allerede er etablerede forhold til de fleste interessenter og forskellige datapunkter langs hele agri-food-forsyningskæden.


Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Og hvad motiverer dig?

Jeg har altid haft et ønske om at ændre status quo. Min innovationsbaggrund, min nysgerrighed for forskning og kærlighed til mad har drevet mig til at tage en ph.d.-grad i fødevareindustrien. Det fascinerende for mig er, hvordan den digitale transformation kan tackle mange af de udfordringer, vi står over for i dag. Især fødevareindustrien er bagud med sin digitale transformation, selvom mad er den vigtigste del af vores liv. Min motivation er at skabe en langvarig bæredygtig indvirkning på agro-fødevareindustrien med min forskning, og jeg er meget heldig at have et støttende forskningsmiljø og en støttende virksomhed bag mig.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

At transformere fødevareindustrien og bekæmpe dens indvirkning på klimaændringer er en af de store samfundsmæssige udfordringer, vi står over for i dag. At løse klimakrisen er et stort og ret komplekst problem. Ét initiativ kan ikke løse problemet alene, og derfor er der behov for en samarbejdsindsats. Det er svært at ensrette interessenter, men alle interessenter skal bidrage for at ændre systemet. Det er en vedvarende opgave at analysere et komplekst system og forstå de flaskehalse og effekter, som ændringer har på økosystemet. Ved at studere et komplekst system og få en bedre forståelse af, hvad der sker (for eksempel ved hjælp af data), kan der træffes bedre beslutninger i retning af bæredygtighed i det lange løb. Min ambition er at finde veje til den grønne omstilling, som kan gennemføres af organisationer og industrier.


Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Jeg vil primært benytte EliteForsk-rejsestipendiet til et forskningsophold på University of Auckland i New Zealand. Men jeg vil også kunne tage på kortere forskningsophold i for eksempel Boston, hvor der er forskningsmiljøer med relevans for mit projekt.

Lidt om mennesket bag forskeren?

Fra street food til fine dining – du kan finde mig overalt i København, hvor jeg prøver nye retter. En ting er sikkert: Jeg er den største cheerleader af restauranter med innovative menuer baseret på genbrug af madspild. Udover at have travlt med at spise mig igennem København elsker jeg at lave mad og bringe folk sammen til et godt måltid og dybe (til tider lidt nørdede) samtaler. At rejse rundt og opleve nye (mad)kulturer er også en stor del af min passion. For mig er mad mere end bare brændstof til vores kroppe, det er brændstof til vores sjæl.

Gymnasium og bopælskommune

Berufliches Gymnasium Wirtschaft – BBS Burgdorf (Region Hannover, Tyskland) og Frederiksberg

Forskningsprojektets videnskabelige titel

Green Digital Transformation in the Food Industry: Creating a Digital Ecosystem

Kontaktoplysninger

Telefon: 4185 2432, e-mail: asc.digi@cbs.dk

Forskningsinstitution

Copenhagen Business School, Department of Digitalization

Senest opdateret 23. februar 2022