Gå til indhold

Prismodtagere 2024

Vi har spurgt de fem EliteForskere om, hvad de forsker i, hvorfor de forsker i lige præcis deres felt og hvad der er deres drivkraft.

EliteForsk-prisen uddeles hvert år til yngre forskere, hvis forskning er i international topklasse. Årets fem prismodtagere udfører banebrydende grundforskning, der bidrager til at løse globale udfordringer. Det er forskere, der mestrer det internationale samarbejde, og som kobler indsigter fra forskellige fagområder og tilfører nye begreber og metoder. De er moderne ledere, der skaber forskningsmiljøer i international særklasse.


Amelia-Elena Rotaru_lille.jpg

Amelia-Elena Rotaru

Allerede som teenager tabte Amelia-Elena Rotaru sit hjerte til mikrobiologien, og hendes dybe fascination af mikroorganismerne arkæa skaber banebrydende resultater, der kan bruges i den grønne omstilling. Det har bragt hende til tops som en af verdens førende forskere på området.
Irene TamborraIrene Tamborra_lille.jpg

Som barn lokkede Irene Tamborra konstant sine forældre med ud at se på stjernehimlen over det sydlige Italien, fordi hun var så optaget af, hvorfor stjernerne virker, som de gør. Med den grundlæggende nysgerrighed har Irene Tamborra skabt et paradigmeskifte inden for astrofysikken.
Mads AlbertsenMads Albertsen_lille.jpg

Bakteriernes usynlige verden kommer frem i lyset, når Mads Albertsen kortlægger bakteriers DNA. Den viden kan bruges til bedre behandling af blodforgiftning og udvikling af biologiske løsninger, der kan reducere klimaaftryk i landbrug og fødevareproduktion.
Peter DalsgaardPeter Dalsgaard_lille.jpg

Hvordan kan vi mennesker arbejde mere struktureret med at få gode ideer? Det søger Peter Dalsgaard håndgribelige svar på med sin innovative forskning i, hvad der sker i mødet mellem mennesker og IT.
Thomas Gammeltoft-HansenThomas Gammeltoft-Hansen_lille.jpg

Vores tilgang til udlændinge er altid et spejl på, hvordan samfundet er, mener Thomas Gammeltoft-Hansen. Med sin banebrydende, juridiske forskning arbejder han på at nuancere vores forståelse af menneskers ret til at bevæge sig.
EliteForsk-rejsestipendier

EliteForsk-rejsestipendium tildeles meget talentfulde ph.d.-studerende, så de kan rejse ud og dygtiggøre sig ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 26. februar 2024