Gå til indhold

Irene Tamborra

Som barn lokkede Irene Tamborra konstant sine forældre med ud at se på stjernehimlen over det sydlige Italien, fordi hun var så optaget af, hvorfor stjernerne virker, som de gør. Med den grundlæggende nysgerrighed har Irene Tamborra skabt et paradigmeskifte inden for astrofysikken.

Tekst: Susan Grønbech Kongpetsak. Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Jeg har altid været fascineret af stjernerne og deres kosmiske eksplosioner på himlen. Disse ekstreme fænomener er fuldstændig essentielle for vores liv her på jorden.

Både vi og vores omgivelser er jo skabt af stjernestøv.

Sådan forklarer Irene Tamborra sin passion for at undersøge, hvad der helt præcist foregår inde i døende stjerner, når de eksploderer som forskellige former for supernovaer.

Irene Tamborra er professor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Her står hun i spidsen for et helt nyt område inden for astrofysikken, den såkaldte ’multi messenger-astrofysik’. Irene Tamborra er en af pionererne i feltet og har, siden hun kom til Niels Bohr Institutet i 2016, placeret det som et verdensførende center på området.

Alle kosmiske budbringere inddrages

I sin forskning inddrager Irene Tamborra både gravitationsbølger, neutrinoer og kosmisk stråling for at finde svar på sine grundlæggende spørgsmål om stjernerne. Hun har særligt fokus på neutrinoer, der er universets mindste og meget talrige partikler.

- Vi undersøger både teoretisk med simuleringer på supercomputere og gennem observationer fra teleskoper over hele verden, hvad der foregår inden i stjernerne. Lidt ligesom vi mennesker bruger alle sanser for at forstå vores omgivelser, så kombinerer vi forskellige informationer fra universet for at finde svar, forklarer Irene Tamborra og uddyber:

- Det har for eksempel vist sig, at vi ved at kombinere viden om forskellige partiklers bevægelser og interaktioner inde i massive, kollapsende stjerner, kan få afgørende informationer om, hvordan en supernova eksploderer.

Skabte et paradigmeskifte

Især Irene Tamborras opdagelse af LESA har skabt helt nye forståelser. Det er et fænomen, som sker, efter stjernens kerne er kollapset og lige før eksplosionen i visse former for supernovaer.

Hendes forskning viser, at neutrinoer spiller en afgørende rolle i den fysik, som driver supernovaers eksplosioner, og i syntesen af de tunge grundstoffer i neutronstjerne-fusioner. Og selvsamme neutrinoer bringer afgørende informationer om de mest kraftfulde fænomener i universet med sig til jorden. Med de indsigter har Irene Tamborra skabt et paradigmeskifte i astrofysikken.

Hun har vundet en række priser for sin forskning, blandt andet MERAC-prisen fra The European Astronomical Society for netop disse banebrydende opdagelser.

- Netop den pris betød virkelig meget, fordi den gav mig tiltro til min forskning. Jeg arbejder med en fuldstændig ny måde at undersøge stjernerne på, der i begyndelsen var meget omdiskuteret, men efterhånden har vundet mere og mere indpas, siger Irene Tamborra.

Når forskning bliver til kunst

Når Irene Tamborra ikke dykker dybt ned i sine undersøgelser af stjernernes allerinderste, så er hun meget optaget af at dele sin kosmiske viden med verden.

- I tider, hvor tilliden til videnskab er til debat i forhold til vacciner og klimaforandringer, ser jeg det som særligt vigtigt for os videnskabsfolk at dele ud af vores viden.

For eksempel har hun for nylig været del af et nyskabende forsknings- og udstillingsprojekt på kunstcentret Copenhagen Contemporary, hvor hendes viden om kosmiske partikler og deres bevægelser blev fortolket som en dans i videoinstallationen Neutrino Ensemble.   

- For mig er det vigtigt, at vi både forstår universet følelsesmæssigt og rationelt, og jeg vil meget gerne kommunikere min dybe fascination af kosmos og dets mysterier videre. Derfor er det virkelig spændende at samarbejde med kunstnere om at formidle min viden, siger Irene Tamborra.

Arbejder for mere diversitet

Irene Tamborra er faldet godt til i den åbne og uformelle atmosfære på Niels Bohr Institutet, hvor man stadig i den bohrske ånd mødes til eftermiddagste og deler ideer på tværs af fagligheder og hierarkier. 

Hun er også meget optaget af sin rolle som mentor for yngre forskere:

- For mig er det en overordentlig givende del af jobbet at bidrage til at forme nye talenter og se, hvordan de udvikler sig som forskere og mennesker. Som seniorforsker har man et stort ansvar for at hjælpe yngre forskere i den rigtige retning. Det ansvar tager jeg meget alvorligt.  

Irene Tamborra arbejder også fokuseret på at skabe et mere inkluderende miljø i et fortsat meget mandsdomineret fagområde. Det kommer til udtryk i hendes forskningsgruppe, som er sammensat af lige mange kvinder og mænd, der med forskellige fagligheder, kulturelle baggrunde og ideer bidrager til det verdensførende forskningsmiljø.

- Jeg optaget af at opfordre alle typer mennesker til at forfølge deres forskningsdrømme inden for naturvidenskaben. Det er afgørende, at der skabes endnu mere plads til forskellige køn og kulturer i naturvidenskab, for det er sådan, vi får de bedste og mest banebrydende ideer, siger Irene Tamborra.

Blå bog

Titel: Professor,  Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Fagområde: Astrofysik

Hjemstavn og bopæl: Bari, København

Kontaktoplysninger: tamborra@nbi.ku.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024