Gå til indhold

Annika Isfeldt

Ph.d.-studerende i pædagogisk antropologi, cand.scient.anth.

Fagområde

Politisk antropologi

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Forudsigelig fordrivelse: Et globalt og onlineetnografisk studie i hælene på prædiktive modeller til humanitære behov

Hvilket fokus har dit ph.d.-projekt?AninikaFeldt.png

Jeg studerer udvikling af teknologiske landvindinger til humanitært arbejde med fokus på prædiktive modeller, som Dansk Flygtningehjælp udvikler til at forudsige fremtidige flygtningestrømme. Muligheden for at forudsige - og forandre - fremtiden, før den sker, indstifter en tidsetik og nye spørgsmål om ansvar på tværs af tid og geografi. I et 15 måneder langt feltarbejde har jeg fulgt produktionen og diskussionerne af disse modeller. Jeg har besøgt UNHCR i Colombia, hørt flygtninges uhyrlige historier og set, hvordan de herefter bliver til tal i globale statistikker. Jeg har været med, når programmører hos Dansk Flygtningehjælp i bl.a. København og Dakar bygger modeller ud fra globale data om internt fordrevne, korruption og 118 andre indikatorer, der kan drive folk på flugt. Og jeg har fulgt danske og globale diskussioner om forhåbninger og frygt, som denne slags udvikling igangsætter. Alt sammen for at undersøge potentialet i ny teknologi til at hjælpe nogle af verdens mest udsatte mennesker.

Hvad er det mest spændende ved dit forskningsfelt?

I øjeblikket er jeg især optaget af tal: Mængder, statistikker og procenter bruges til at opsummere virkeligheden, sætte to streger under argumenter og advokere for politikker. Den magt får tal, fordi de tager sig objektive og uantastelige ud. Undervejs i mit etnografiske arbejde er jeg imidlertid også begyndt at forstå tal som omdiskuterede og ufærdige konstruktioner. Det prøver jeg at få til at give mening i forhold til tallenes håndgribelige konsekvenser, der i en humanitær sammenhæng kan gøre forskellen på den enkeltes muligheder for overlevelse.

Hvad bidrager dit projekt med til forskningsfeltet og samfundet?

Verden står over for større, længere og mere komplekse kriser i fremtiden. Men finansieringen følger ikke med; tværtimod skærer regeringer i hele verden ned på deres budgetter til humanitær bistand. De omstændigheder tvinger humanitære aktører til at gentænke deres arbejdsgange. Mange ser et stort potentiale i ny teknologi, der effektivt og præcist kan forudsige fremtidige humanitære behov, så de knappe ressourcer kan allokeres bedst muligt. Måske indvarsler de teknologiske landvindinger en helt ny måde at praktisere humanitært arbejde. Men at forudsige fremtiden er ikke ligetil og forsøg herpå forårsager i øjeblikket en række metodologiske, etiske og operationelle overvejelser. Mit forskningsprojekt viser, hvordan denne nye teknologi rejser, (mis)forstås og (ikke)praktiseres, mens kriserne raser og vokser, og nødvendigheden af at omlægge verden i forhold til dystre fremtidsudsigter uvægerligt trænger sig på.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Mit forskningsprojekt indskriver sig i forskellige forskningsfelter, og jeg glæder mig meget til at besøge flere førende forskningsmiljøer, der beskæftiger sig med disse. Med rejsestipendiet får jeg mulighed for at besøge dataforskere ved University College London, flygtningeforskere på Refugee Law Lab ved York University i Toronto og forskere i udviklingsarbejde på Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi ved Lunds Universitet.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er opvokset mellem Færøerne og Danmark. Siden da har jeg boet i Argentina, Peru, Zambia og i et kollektiv, som jeg etablerede for ti år siden med seks venner i Nordvest. I dag bor jeg rundt om hjørnet derfra med min kæreste, vores lille datter, skønlitteratur, asiatiske krydderier og planter af varierende livsduelighed. Siden gymnasietiden har jeg været engageret i arbejdet for mere rimelige globale balancer og mere empatisk forståelse mellem mennesker på tværs af forskelligheder. Jeg er foruroliget over verdens tilstand og fremtid, men jeg tror på forskningens potentiale for at finde nødvendige nye måder at tænke og turde samfundsindretning på.

 

Gymnasium og nuværende bopælskommune

Føroya Studentaskúli og HF-skeið i Tórshavn, Færøerne. Københavns Kommune.

Forskningsprojektets videnskabelige titel

Algorithmic Aid: Following the technological thing across scale within the humanitarian sector

Kontaktoplysninger

ai@edu.au.dk

Forskningsinstitution

Pædagogisk Antropologi, DPU, Aarhus Universitet

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024