Gå til indhold

Lisbeth Lund

Ph.d.-studerende, cand.scient.san.publ.

Fagområde

Nikotin- og tobaksprodukter, epidemiologi

Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt

Unges brug af nikotin- og tobaksprodukter – hvem, hvorfor og hvordan?

Hvilket fokus har dit ph.d.-projekt?lisbeth lund.png

Inden for de seneste år er der kommet adskillige nye nikotin- og tobaksprodukter på markedet i Danmark, som især appellerer til unge. Mit ph.d.-projekt fokuserer på at undersøge, hvad der karakteriserer unges forbrug af tobaks- og nikotinprodukter, med særligt fokus på de nyere former for nikotinprodukter såsom snus/nikotinposer og engangsvapes/Puff Bars. Jeg er interesseret i at få en forståelse af, hvilke unge mennesker der er i risiko for at begynde på et eller flere tobaks- og nikotinprodukter, samt hvilke faktorer som spiller ind på udviklingen i forbrugsmønstre over tid. Mit udgangspunkt er rent kvantitativt, og jeg anvender blandt andet datadrevne statistiske analysemodeller til at undersøge forbrugsmønstre og udviklingen i disse over tid.

Hvad er det mest spændende ved dit forskningsfelt?

Jeg synes, at forskningsfeltet om nikotin- og tobaksprodukter er enormt spændende, fordi det er et område under konstant forandring. Der kommer hele tiden nye alternative produkter på markedet, så det er vigtigt at holde sig opdateret. Bare på de få år, jeg har været i gang med min ph.d., har forbrugsmønstrene ændret sig ret markant blandt de unge. Det er også særligt spændende, at det er et emne, som har en del politisk bevågenhed, hvilket gør forskningsfeltet meget relevant. Desuden synes jeg, at de statistiske metoder, som jeg anvender til at analysere forbrugsmønstre, er ret interessante.

Hvad bidrager dit projekt med til forskningsfeltet og samfundet?

Vi ved rigtig meget om, hvordan vi kan forebygge rygning af cigaretter hos unge, men vi mangler stadig viden om, hvordan vi kan designe og implementere effektive indsatser, der har fokus på de nyere og alternative nikotinprodukter, fx snus/nikotinposer og engangsvapes/Puff Bars, som er blevet meget populære blandt unge. Det er vigtigt, at vi forsøger at bremse den trend, der er i dag. Mit projekt vil bidrage til dette ved bl.a. at identificere, hvilke faktorer der får unge til at engagere sig i nikotin- og tobaksprodukter, særligt med fokus på de nyere alternative produkttyper. På sigt kan det forhåbentlig være med til at reducere andelen af unge, der begynder på et forbrug af et eller flere nikotin- og tobaksprodukter.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Det giver mulighed for et forskningsophold ved Center for Tobacco Control Research and Education, University of California, San Francisco. Centret er en internationalt førende forskningsinstitution inden for nikotin- og tobaksforebyggelse, som ledes af den anerkendte professor Pamela Ling. Hun har bl.a. været med til at gennemgå tusindvis af ellers hemmeligholdte dokumenter fra tobaksindustrien med detaljer om marketingstrategier målrettet unge. Erfaringerne har hun overført til forebyggelsesarbejdet, og centret anvender mange innovative tilgange til forebyggelse i forhold til nyere nikotinprodukter. Det er meget brugbart at tage med hjem til Danmark, hvor vi også har fokus på tobaksindustriens rolle i unges forbrug af nikotin- og tobaksprodukter.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er født og opvokset i København, men har været så heldig at have erhvervet mig en bundsolid jysk kæreste. Vi har to små børn sammen på et og tre år, som jeg glæder mig til at opleve San Fransisco sammen med. Når jeg ikke arbejder, bruger jeg meget tid sammen med familien, prøver at være kreativ, tager dem med i teateret og på ture. Der skal dog også være plads til at dyrke venskaber, og det gør jeg også så meget som muligt. Jeg har gået på en meget kreativ folkeskole, men er selv blevet usandsynligt lidt kreativ. Jeg kan godt blive lidt misundelig på folk, der er dygtige til et håndværk – det gad jeg virkelig godt. Måske jeg en dag skal lave keramik.

Gymnasium og nuværende bopælskommune

Ordrup Gymnasium og Københavns Kommune

Forskningsprojektets videnskabelige titel

Adolescents' use of nicotine and tobacco products – Who, why, and how?

Kontaktoplysninger

lilu@sdu.dk

Forskningsinstitution

Syddansk Universitet, Statens Institut for Folkesundhed

 

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 26. februar 2024