Fagområde
Neurovidenskab, genetik og kunstig intelligens
Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt
Identifikation af samspil mellem genetik og fysiologi i normal søvn og søvnlidelser ved anvendelse af kunstig intelligens
Hvilket fokus har dit ph.d.-projekt?
Det er svært at kvantificere søvn uden komplekse elektrofysiologiske målinger af hjerne-, muskel-, hjerte-, og vejrtrækningsaktivitet. Det betyder, at det er svært at indsamle datasæt med søvnmålinger og genetik, der er store nok til studier af genetiske variationer i populationer. Derfor er et af målene med mit projekt at udvikle dybe neurale netværk, der bedst muligt kan trække detaljeret information om søvn ud af data fra sportsure, da det åbner for genetiske studier på en større skala, end hvad der ellers er muligt. Formålet er både at finde ud af, hvilke gener der påvirker vores søvn, men også at udvikle modeller, som kan destillere så meget information som muligt om et individs søvn ud fra dets genetik. Genetiske modeller kan informere om ens arveanlæg for en sygdom, men for at kunne bruges diagnostisk i klinikken vil en model også skulle tage højde for søvnmålinger og demografisk data. Udviklingen af en sådan integreret model er et af hovedmålene for mit ph.d.-projekt.
Hvad er det mest spændende ved dit forskningsfelt?
Jeg er enormt interesseret i at forstå menneskehjernen og har tidligere studeret de mindste molekylære komponenter i hjerneceller, samt hvordan forskellige områder i hjernen kommunikerer, når vi er deprimerede. I mit ph.d.-projekt udvikler jeg algoritmer til at integrere molekylærgenetisk data med data om søvnfysiologi og adfærd, alt sammen for at danne et mere komplet helhedsbillede af vores søvn. Denne mulighed for at studere flere niveauer af en vigtig hjernefunktion i samme projekt er noget af det mest spændende for mig. Det er også et aspekt, jeg håber, kan blive en gennemgående faktor i min fremtidige forskning.
Hvad bidrager dit projekt med til forskningsfeltet og samfundet?
Vores forståelse for, hvordan genetik påvirker vores søvn, er mangelfuld, og det kan mit projekt hjælpe med at belyse. Samtidig vil jeg udvikle algoritmer, der gør det nemmere at opdage og diagnosticere søvnrelaterede lidelser. Udvikling af metoder, der kan integrere forskellige typer patientdata i henhold til diagnostik, er et ungt forskningsfelt drevet af de seneste udviklinger inden for kunstig intelligens. Det bliver nemmere og billigere at indsamle store mængder data om enkelte individer som hel-genom-sekventering, data fra personlige apparater såsom sportsure, kliniske målinger og sundhedsregistre. Algoritmer, der kan danne helhedsbilleder af en patient, vil komme til at spille en stor rolle i fremtidens personaliserede medicin.
Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?
Mit EliteForsk-rejsestipendium hjælper mig med at kunne finansiere et længerevarende ophold ved Stanford University. Her skal jeg forske i et af verdens førende søvnforskningslaboratorier. Samtidig får jeg mulighed for at lære fra nogle af verdens førende forskere i kunstig intelligens. Det lader mig skabe stærke internationale samarbejder, der kan blive definerende for min fremtidige karriere i forskning.
Lidt om mennesket bag forskeren
I min fritid er jeg meget glad for at tilbringe tid med mine venner og familie, og ofte spiller vi brætspil sammen. Derudover dyrker jeg sport og er især glad for klatring og styrketræning.
Gymnasium og nuværende bopælskommune
Greve Gymnasium og Københavns Kommune
Forskningsprojektets videnskabelige titel
Improving prediction and understanding of sleep disorders using multi-view learning on sleep study and genetic data
Kontaktoplysninger
niralo@dtu.dk
Forskningsinstitution
Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Sundhedsteknologi, Afdeling for Bioinformatik