Fagområde
Jura
Populærvidenskabelig titel på dansk på dit projekt
Mangelsvurderingen i erhvervsmæssige datakontrakter
Hvilket fokus har dit ph.d.-projekt?
Mit ph.d.-projekt handler om erhvervsmæssige datakontrakter – det vil sige kontrakter, hvor virksomheder overdrager data til andre virksomheder. Datakontrakter er blevet ekstremt vigtige de seneste år, fordi virksomheder gerne vil have adgang til data, så de kan udvikle datadrevne teknologier såsom kunstig intelligens. Teknologier, der for eksempel kan forbedre individualiseret medicin og optimere den grønne omstilling til gavn for samfundet. Desværre ser vi, at virksomheder er tilbageholdende med at indgå datakontrakter. Det skyldes blandt andet, at de kontraktretlige regler er udviklet med henblik på fysiske aktiver. Det er derfor usikkert, hvordan datakontrakter skal udformes, og hvordan domstolene vil fortolke dem. Mit projekt undersøger og sammenligner de kontraktretlige regler i Tyskland, Danmark og England og kommer med konkrete svar på, hvordan kontraktretten skal tilpasses datakontrakter.
Hvad er det mest spændende ved dit forskningsfelt?
Kontraktretten er fascinerende, fordi vores nuværende regler blev udviklet for mere end 100 år siden. Mange af grundprincipperne kan endda føres helt tilbage til Romerriget. Selvom samfundet hele tiden udvikler sig og nødvendiggør tilpasninger af reglerne, så har den grundlæggende kontraktret været relativt resistent over for tidens gang. Det er enormt spændende at være med til at føre de gamle principper videre i det moderne samfund. Jeg er desuden begejstret for den komparative kontraktret i Europa, fordi de forskellige landes kulturer afspejler sig i juraen, hvor det er tydeligt, hvad der binder de europæiske lande sammen, og hvad der adskiller dem.
Hvad bidrager dit projekt med til forskningsfeltet og samfundet?
Mit projekt er et af de første i Europa, der dybdegående undersøger datakontrakter i erhvervsforhold. Selvom der de seneste år har været en stigende interesse for data i juridisk forskning, har forskningen primært undersøgt data i andre retlige sammenhænge, f.eks. forbrugeres afgivelse af personoplysninger og ophavsret til data. Selvom både de europæiske politikere og erhvervslivet er enige om, at handel med data er vigtig for Europas konkurrenceevne, er der et bemærkelsesværdigt fravær af forskning om handel med data i rene erhvervsforhold. Mit projekt udfylder dermed et forskningsmæssigt tomrum og bidrager med klarhed over retstilstanden, så virksomheder får lettere ved at udforme datakontrakter.
Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?
EliteForsk-rejsestipendiet giver mig mulighed for et længerevarende ophold ved Oxford Universitet, hvor jeg kan dykke ned i engelsk ret. Den engelske kontraktret er metodisk markant anderledes end dansk og tysk ret. Opholdet på Oxford er derfor en unik mulighed for at diskutere nogle af de engelske problemstillinger med førende forskere. Den engelske retskultur er meget fremmed for en jurist uddannet i Kontinentaleuropa, og et længerevarende ophold i et engelsk akademisk miljø muliggør en indføring i den engelske juridiske verden.
Lidt om mennesket bag forskeren
Jeg elsker at rejse og udforske nye steder, især hvis det indebærer en vandretur. De seneste år er jeg også blevet meget glad for både østrigsk og tysk kultur og har haft fornøjelsen af at bo i begge lande – senest har jeg været i Hamborg som en del af mit ph.d.-forløb. Jeg er og har altid været københavner med stort K og er så heldig, at jeg både bor og arbejder på Amager mellem stranden og Amager Fælled. Det giver en fantastisk hverdag med mulighed for lange gå- og løbeture som afveksling fra de til tider tunge juridiske bøger.
Gymnasium og nuværende bopælskommune
Ingrid Jespersens Gymnasieskole og Københavns Kommune
Forskningsprojektets videnskabelige titel
Genfortolkning af den obligationsretlige mangelsvurdering i B2B-datakontrakter
Kontaktoplysninger
nineriis@jur.ku.dk
Forskningsinstitution
Københavns Universitet, Det Juridiske Fakultet, Centre for Private Governance