Gå til indhold

Ingvild Bode

Vores verden bliver mere og mere styret af teknologi og beslutninger bliver automatiseret, men hvem tager beslutningerne, teknologien eller mennesket? Det spørgsmål har Ingvild Bode vedholdende undersøgt i adskillige år.

Tekst: Charlotte Koldbye Foto: Kristoffer Juel Poulsen

AI er ikke en naturkraft

Professor Ingvild Bode undersøger i sin forskning, hvordan teknologien finder vej ind i vores normer og i vores lovgivning. Hun har kortlagt, hvordan stater beslutter, hvad der er passende brug af militær magt. For at gøre det har hun udviklet nyskabende teorier om, hvordan brugen af kunstig intelligens betyder, at beslutninger i situationer med krigshandlinger bliver truffet hurtigere og hurtigere, med den konsekvens, at der er risiko for større civile tab.

Vi har en tendens til at tale om teknologi som en naturkraft, vi ikke kan påvirke. Men vi bruger kunstig intelligens særligt i væbnede konflikter og den er ikke en naturkraft. Det er menneskeskabt teknologi, som vi kan forme og designe som vi ønsker.

Ingvild Bode tog sin kandidatgrad og ph.d. i Tyskland, og hun har arbejdet og forsket i hhv. Japan og England, hvorefter hun kom til Syddansk universitet i 2020. I hendes forskning undersøger hun, hvordan normer dannes, og hvordan de påvirker internationale relationer. Hun har især været optaget af, hvordan teknologier som væbnede droner og AI former normerne for, hvad der anses som passende anvendelse af magt i internationale sammenhænge.

Forskning skal ud til beslutningstagere og lovgivere

Som forsker har det været vigtigt for Ingvild Bode, at forskningen kommer ud og gøre en forskel. Viden og indsigt skulle have en mærkbar effekt. Hendes forskning har derfor ikke kun skabt akademisk debat, den har også haft direkte effekt på politikudviklingen. Hun er nemlig en opsøgende forsker, som aktivt deltager i konferencer med politikere og embedsfolk i FN og Den Internationale Røde Kors Komité.

- Vi har virkelig brug for retningslinjer for, hvordan teknologier bør bruges i krigsførelse, og hvordan de ikke bør bruges,"siger hun, fordi teknologiens påvirkning af vores normer er et resultat af en kompleks udvikling, og kan have store konsekvenser.

Unge forskere holder hende på tæerne

Som leder af en forskningsgruppe arbejder Ingvild Bode tæt sammen med talentfulde forskere, som analyserer store geopolitiske aktører som Kina, Rusland, Japan og USA. Gruppen undersøger, hvordan forskellige landes strategier for AI påvirker globale normer og beslutningstagning.

- Et godt team er afgørende for at skabe innovative forskningsresultater og for at holde mig selv skarp, siger hun.

Hun ser det som en prioritet at opbygge et kreativt miljø, hvor nye idéer kan blomstre.

Blå bog

Titel; Professor, Syddansk Universitet

Kontaktoplysninger: bode@sam.sdu.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 25. februar 2025