Gå til indhold

Lærke Tvedebrink Haahr

Ph.d.-studerende, civilingeniør, cand.polyt., 26 år

Lærke Tvedebrink Haahr

Fagområde

Proteinkemi

Forskningsprojekt

Metalholdige proteiner i neuropsykiatriske sygdomme: Hvordan ser de ud, og hvordan virker de?

Populær beskrivelse af ph.d.-projekt

Jeg forsker i metalholdige proteiner, som spiller en vigtig rolle i neuropsykiatriske sygdomme. Proteiner er biologiske makromolekyler, der findes i alle mulige størrelser og former og er essentielle for alle levende organismer. De kan katalysere utrolig mange forskellige reaktioner (dvs. øge hastigheden af reaktionerne) og kaldes derfor tit for kroppens arbejdsheste. I mit projekt arbejder jeg med proteinet tryptophan hydroxylase (TPH). TPH er et jern-holdigt protein, der katalyserer det hastighedsbestemmende trin i dannelsen af signalstoffet serotonin. Ubalance i hjernens niveau af serotonin er forbundet med en lang række neuropsykiatriske sygdomme, som for eksempel aggression, depression, tvangstanker, angst og skizofreni. Ved at undersøge TPH med forskellige teknikker kan man finde ud af, hvordan det ser ud, og hvordan det virker. Disse informationer er et vigtigt skridt på vejen mod en forståelse af de nævnte sygdomme på molekylært niveau og kan på længere sigt føre til bedre behandlingsmetoder.

Hvilke perspektiver ser du for dit forskningsfelt?

Jeg håber selvfølgelig, at man på længere sigt vil kunne forbedre behandlingen for patienter med neuropsykiatriske sygdomme. Desuden vil forskningen bidrage til den generelle forståelse af metalloproteiner og deres funktioner.

Hvad skal dit rejsestipendium bruges til?

Mit rejsestipendium skal bruges til et tre måneders ophold ved professor Ed Solomons forskningslaboratorium på Stanford Universitet. Her vil jeg analysere proteinets aktive site med forskellige teknikker. Resultaterne vil fortælle noget om strukturen af det aktive site og ændringen i dette, når substrater bindes til proteinet.

Hvorfor har du valgt at rejse til netop det forskningsmiljø?

Stanford Universitet er et meget respekteret universitet med et højt fagligt niveau. Derudover har Solomons gruppe allerede udviklet teknikker til proteiner, der er i familie med mit protein. Gruppen besidder altså en unik viden, som ikke findes andre steder i verden.

Hvor længe skal du være væk?

Cirka tre måneder, men det afhænger lidt af, hvor lang tid det tager at opnå de ønskede resultater.

Hvad forventer du at få ud af opholdet?

Jeg forventer selvfølgelig at få nogle gode videnskabelige resultater, som kan bidrage til både publikationer og ph.d.-afhandling. Derudover vil jeg få et indblik i et unikt videnskabeligt miljø på allerhøjeste niveau, hvor tingene sikkert fungerer på en anden måde end herhjemme. Forhåbentlig vil opholdet også hjælpe mig til at opbygge et stærkt fagligt netværk, som jeg kan trække på senere. Sidst, men ikke mindst, håber jeg, at det bliver en stor personlig oplevelse, hvor jeg kommer til at møde en masse spændende mennesker og også får udforsket Californien udenfor laboratoriet.

Hvordan opstod din interesse for netop dette forskningsfelt?

Helt i starten var det mit ”red verden”-gen, der gjorde, at projektet fangede min interesse. Muligheden for at kunne gøre en forskel og hjælpe mange mennesker med at få det bedre tiltrak mig. Derudover har jeg altid været meget interesseret i proteiner. Proteiner har en utrolig diversitet og kan opnå ufattelig mange forskellige strukturer, former og ikke mindst funktioner. Det er denne diversitet, der fascinerer mig.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg går meget op i mit projekt og elsker at ”nørde” med eksperimenter i laboratoriet. Men samtidig vægter jeg også det sociale enormt højt og har blandt andet derfor været med til at starte en ph.d.-forening på DTU Kemi, som har til formål at styrke det sociale og professionelle netværk mellem de ph.d.-studerende. Udover arbejdet som ph.d.-studerende har jeg mand, hus og have, hvilket selvfølgelig også tager sin tid. Min drøm for fremtiden er at kunne kombinere forskning, familieliv og rejser uden at blive alt for stresset.

Jeg har altid været vild med at rejse og har været i både Asien, Australien, Afrika, Sydamerika, USA og selvfølgelig Europa, primært på rygsæksrejser. I løbet af mit studie var jeg et semester i Madison, Wisconsin, USA, hvor jeg tog nogle fag og lavede et lille projekt i en forskningsgruppe. På den måde fik jeg flere sider af det amerikanske universitetsliv at se. Jeg delte lejlighed med tre amerikanske piger, som også studerede, så også her fik jeg et godt indblik i deres hverdag.

Udover at rejse er jeg også glad for at vandre, og jeg har blandt andet besteget Kilimanjaro i Tanzania, Norges højeste bjerg Galdhöpiggen og gået Inka-stien i Peru.

Min mand skal ikke med til USA, da han skal passe sit arbejde som modelleringskemiker på Novo Nordisk, men jeg regner med at invitere ham over på vores 1 års bryllupsdag, så vi kan fejre den sammen. Forhåbentligt bliver der også tid til at tage ud og opleve naturen i Californien.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Tørring, student fra Tørring Amts Gymnasium og bopæl i Gladsaxe Kommune.

Ph.d.-projektets titel

Udtrykkelse, oprensning og karakterisering af metalloproteiner involveret i neuropsykiatriske sygdomme.

Kontaktoplysninger

Lærke Tvedebrink Haahr. Telefon: 6126 1444 (mobil), e-mail: haahr@kemi.dtu.dk

Forskningsinstitution

Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Kemi.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 02. februar 2015