Gå til indhold

Per Meyer Jepsen

Ph.d.-studerende, cand.scient., 32 år

Per Meyer Jepsen

Fagområde

Miljøbiologi.

Forskningsprojekt

Vandloppevidensbanken – en dansk produktionssucces.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Min interesse opstod i min barndom, hvor især naturprogrammer af Bent Jørgensen og Jens Olesen fascinerede mig. Senere startede jeg på Roskilde Universitet for at læse Miljøbiologi. Her fandt jeg det helt rette miljø, hvor jeg både blev udfordret videnskabeligt og socialt, idet devisen på stedet er, at man er forsker fra dag ét samtidig med, at man behandler hinanden godt. Efter endt kandidatgrad arbejdede jeg tre år med at opføre fiskefarme rundt om i verden. I slutningen af 2010 var jeg så heldig at blive spurgt, om jeg var interesseret i en ph.d.-grad inden for opdræt af vandlopper. Da dette var en drøm, var betænkningstiden kort, og lige siden har jeg været på en dejlig arbejdsplads med verdens bedste kolleger.             

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Udfordringerne i mit ph.d.-projekt er mange. Hovedudfordringen er at udvikle et koncept for intensivt opdræt af vandlopper ved hjælp af manipulation af både abiotiske og biotiske faktorer. Hvis/når intensivt opdræt af vandlopper lykkes, vil verden være et skridt tættere på den ”blå revolution”, da dette vil sikre et levende foder til mange marine fiskearters larver, som man den dag i dag ikke kan opdrætte. Udfordringerne er store, men perspektiverne endnu større, da jeg kan hjælpe til med sikre de svindende fiskebestande i havene på pressede arter som tunfisk, fladfiskearter samt mange koralfisk, der bliver fisket til akvarie-industrien. Filosofien er at dyrke disse arter af fisk og ikke opfiske dem i samme omfang som idag.   

Hvortil ønsker du at rejse med midlerne fra stipendiet?

Jeg ønsker at rejse til Lille Universitet i Frankrig for at samarbejde med professor Sami Souissi, til DHI-NTU Research Centre i Singapore for at samarbejde med Senior Scientist Guillaume Drillet samt til  Stazione Zoologica Anton Dohrn i Italien for at samarbejde med Senior Researcher Isabella Buttino. Endelig ønsker jeg at anvende stipendiet til at deltage i en række relevante konferencer, herunder AKVANOR2013 i Trondhjem i Norge.

Hvor længe skal du være væk, og hvad forventer du at få ud af opholdene?

På Lille Universitet i Frankrig skal jeg opholde mig i to uger for at få videnskabelig inspiration og danne netværk i forbindelse med professor Sami Souissis oprettelse af et nyt nordfransk akvakulturcenter. Derefter gennemfører jeg seks til otte ugers videnskabeligt arbejde i Singapore, der skal resultere i en til to peer-reviewed artikler til mit ph.d.-projekt, og endelig fire ugers videnskabeligt arbejde i Italien på Isabellas Buttino´s vandloppeanlæg, hvilket skal lede til endnu en peer-reviewed artikel.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg holder af at rejse og møde fremmede kulturer for at udvide min horisont. Derudover bruger jeg min fritid på min dejlige kæreste, familie og venner. Især mine to nevøer har vundet mit hjerte. Jeg er også ofte at finde på diverse stadions eller foran tv med nogle venner, når sønderjyske superligahold spiller fodbold.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Haderslev, student fra Haderslev Katedralskole og bopæl i København.

Ph.d.-projektets titel

Acartia Aquacultura.

Kontaktoplysninger

Per Meyer Jepsen. Telefon: 4674 2130, 2859 2598; e-mail: pmjepsen@ruc.dk

Forskningsinstitution

Roskilde Universitet, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring (ENSPAC).

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 02. februar 2015