Kasper Steen Pedersen

Ph.d.-stipendiat, cand.scient. i kemi, 26 år

Kasper Steen Pedersen

Fagområde

Uorganisk og fysisk kemi

Forskningsprojekt

Skræddersyede enkeltmolekyle-magneter 

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Min interesse for (uorganisk) kemi blev vakt af to meget inspirerende mentorer: gymnasiekemilærer Carsten Holmboe og min nuværende vejleder Jesper Bendix. Uorganisk kemi beskæftiger sig principielt med alle grundstoffer og ved at bruge min kreativitet i laboratoriet, kombineret med mere fysiske discipliner, kan jeg designe nye molekyler og materialer med interessante egenskaber. Netop denne symbiose mellem kemi og tilstødende områder som fysik, nanoscience og materialevidenskab gør dette forskningsfelt meget spændende for mig.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Magnetiske molekyler har allerede potentielt teknologisk anvendelige egenskaber i eksempelvis lynhurtige computere. Desværre er de fleste effekter, indtil videre, begrænset til lave temperaturer. En del af vores forskning er dedikeret til at finde nye veje til molekylære magneter, der ”fungerer” ved højere temperaturer. Sideløbende studerer vi magnetiske molekyler på overflader af elektrisk ledende strukturer med henblik på udviklingen af spintronik-devices, hvor transport af elektrisk ladning kobles sammen en polarisation af de transporterede elektroner. Mange grundvidenskabelige spørgsmål mangler her at blive besvaret. I øjeblikket prøver vi at forstå, hvordan vekselvirkningen med atomare overflader påvirker de magnetiske egenskaber af det enkelte isolerede molekyle.

Hvortil ønsker du at rejse med midlerne fra stipendiet?

Jeg ønsker at besøge forskningsgrupperne ledet af professor Jeffrey R. Long (University of California Berkeley, USA) og Dr. Rodolphe Clérac (Centre de Recherche Paul Pascal og Université Bordeaux 1, Frankrig).

Hvor længe skal du være væk, og hvad forventer du at få ud af opholdene?

Jeg agter at opholde mig ca. 3 måneder i Berkeley for a videreudvikle mine syntesekemiske evner. Jeffrey R. Long er førende indenfor brugen af uorganisk kemi til at skabe nye, funktionelle materialer såsom molekylære magneter og metal-organiske netværk til gas-lagring/-separation. En forståelse af de magnetiske egenskaber af de nye systemer kræver avanceret, fysisk karakterisering, hvilket jeg vil udføre ved flere besøg hos Rodolphe Clérac, som er førende indenfor molekylær magnetisme.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Allerød. Student fra Allerød Gymnasium. Bor i Københavns kommune.

Ph.d.-projektets titel

Fluoride coordination chemistry applied to molecular magnetism & Physical studies of lanthanide(III) singleion magnets.

Kontaktoplysninger

Tlf: 35320129, mobil: 23604067. E-mail: ksp@kiku.dk

Forskningsinstitution

Kemisk Institut, Det Naturvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Senest opdateret 29. juli 2020