Gå til indhold

Nicolai Jacob Wewer Albrechtsen

Ph.d.-studerende, født 1988

Populærvidenskabelig titel på dit projekt

Proteinerne i blodet afslører menneskets sundhed og sygdom

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?

Jeg arbejder på at forstå, hvordan proteiner i blodet (man kan kalde dem kemiske ”budbringere”) forbinder vores mave-tarmkanal, bugspytkirtel og hjerne.

Nicolai Jacob Wewer Albrechtsen
Nicolai Jacob Wewer Albrechtsen
Medborgere med sukkersyge og overvægt kan have for lidt eller for meget af disse budbringere, hvilket kan medføre, at bugspytkirtlen producerer utilstrækkelige mængder insulin samt at ”stop med at spis knappen” i hjernen ikke aktiveres effektivt.

Jeg arbejder særligt med at undersøge, hvordan man kan måle og identificere mønstrene af sådanne budbringere i blodet, og hvad disse har af betydning for sygdomsudvikling. Proteiner i blodet kan også være vigtigt for kræftpatienter. Vi har således, i samarbejde med Cambridge University, undersøgt blod fra mennesker med særlige sjældne former for kræft og vist, at størrelsen på mave-tarmproteiner måske afspejler en patients symptomer. Min drøm er at skabe og bruge viden om blodets kendte såvel som ukendte proteiner til at fortolke og forstå menneskets fysiologi samt udviklingen fra raske til syge tilstande.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Glæden ved forskningen udspringer fra menneskene omkring mig, og det er da også de mennesker, som har inspireret og motiveret mig. Mit første møde med forskningen var, da jeg som lille dreng ”passede celler” (sugede rød væske op og ned i en petriskål) om sommeren i Teilumbygningen. Senere blev jeg fanget af Jens Juul Holsts forskning om mave-tarmproteiner – en rejse i fysiologien uden ende. En stor personlig motivation var, da mit første antistof, som min måle-mentor Bolette og jeg lavede i en kanin (foto af kaninen hænger på kontoret), kom til verden. Senere begyndte jeg at lære massespektrometri hos Matthias Mann, og det har drevet mig mod et yderst interessant ”højteknologisk approach” i min forskning.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Jeg ser ”mit” projekt som værende et fælles projekt sammen med superdygtige kollegaer: Humanbiologer, molekylærbiologer, læger, kemikere og fysikere på universiteterne, hospitalerne og i industrien. Det giver en helt anden dynamisk og translationel forståelse af sygdomme – desuden så er det virkelig morsomt at samarbejde over fag- og landegrænser, men selvfølgelig også udfordrende. Verden er jo ikke sort og hvid, men ekstremt nuanceret, det samme er biologien, og for at forstå nuancerne så mener jeg, at samarbejde er vores nøgle. Udfordringer er der masser af – den sværeste er nok tiden.

I udlandet bruger man 4-5 år på en ph.d., fordi 3 år næsten aldrig er nok. Den bedste udfordring er, at man nok aldrig helt bliver færdig med sit ph.d.-projekt. Ny viden om, hvordan blodets sammensætning af proteiner ser ud, når vi er raske, og når vi bliver syge, tror jeg, kan skabe store perspektiver i fremtiden, eksempelvis personaliseret diagnostik og behandling. Det er drømmen og motivationen.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Alting. Det er en kæmpe ære at blive tildelt stipendiet – bare kig på de andre legatmodtagere, det er enormt dygtige mennesker. Jeg fik under studiet et stipendium fra Det Frie Forskningsråd til at begynde at forske, mens jeg studerede, og nu får jeg så muligheden for at arbejde sammen med nogle af verdens bedste forskere på Max-Planck Instituttet i München og Joslin Diabetes Center ved Harvard Medical School i Boston. Det er vildt! EliteForsk-rejsestipendiet giver mig motivation til at forsætte forskningen og giver mig mulighed for at udvide mine forskningsprojekter samt at skabe endnu flere internationale forskningsrelationer.  

Lidt om mennesket bag forskeren

Forskningen er min hobby og passion, dog er det bedste og vigtigste for mig min kæreste, mine venner og forældre. Jeg tror, det er afgørende at ”have noget” udenfor arbejdet, selvom det tit kan være en udfordring.

 Charlotte (min bedre og væsentlig pænere halvdel) gav mig derfor for nyligt et computerspil (Age of Empires, et klassisk strategispil fra 00’erne), hvor jeg ”arbejder på at indtage Sydamerika”, dog indtil videre uden held. Jeg har en bred musiksmag, der inkluderer alt fra amerikanske rappere til Wagners Tristan und Isolde. Det bedste jeg ved er en god middag med et glas fransk rødvin med de nærmeste venner.

Fagområde

Lægevidenskab

Gymnasium og bopælskommune

Ordrup gymnasium, bopæl i København

Forskningsinstitution

Københavns Universitet, Biomedicinsk Institut

Kontaktoplysninger

Telefon: +45 2964 9329, e-mail: Nicolai.albrechtsen@sund.ku.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 24. februar 2016