Gå til indhold

Chao Zhou

Ph.d.-studerende, MSc., født 1991

Populærvidenskabelig titel på dit projekt

Struktur, relaksation og funktionaliteter i Metal-Organic Framework glas

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?

”Metal-Organic Framework” (MOF) er et nyt og lovende materiale. MOF-materiale har særlige egenskaber, der gør, at det kan anvendes til lagring og separation af gas, i katalyse og til gasdetektion. For nylig blev en ny type glas opdaget: MOF-glas. MOF-glas blev hurtigt videnskabeligt interessant på grund af de åbne og uløste problemstillinger, såsom mekanismen for smeltning og glasdannelse og MOF-glassers funktionelle egenskaber.

Chao Zhou (Rejsestipendiat)

Formålet med mit ph.d.-projekt er at forstå MOF-glassers særlige egenskaber, især de termodynamiske og dynamiske egenskaber. Derudover er formålet at finde flere kandidater til at danne nye MOF-glasser, og at undersøge forholdet mellem struktur og funktionelle egenskaber af MOF-glas for at udvide deres potentielle anvendelsesmuligheder.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg startede min bachelorafhandling om faseovergange i metalliske, glasdannende væsker for fem år siden. Min vejleder guidede mig til at forske, og vi afdækkede fascinerende fænomener, og til sidst blev resultaterne offentliggjort i et velanset, videnskabeligt tidsskrift. Siden dengang har jeg været interesseret i at forske i amorfe materialers termodynamiske og dynamiske egenskaber, og der er stadig mange videnskabelige udfordringer, der skal løses, før vi opnår en fuldstændig forståelse af disse materialer. Jeg holder af at drøfte forskning med mine kolleger og at vejlede studerende som undervisningsassistent og hjælpe dem med deres projekter. Derfor besluttede jeg at forfølge en ph.d.-grad med Prof. Yuanzheng Yue som vejleder.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

De fleste MOF-materialer dekomponerer, før de smelter, og før de kan danne MOF-glasser. En af de største udfordringer i dette projekt er at undersøge og forstå MOF-glassers smelte- og vitrifikationmekanismer. Dette projekt er meget afgørende for forståelsen af amorfe materialer og faste stoffer. Med viden om oxidglas, molekylære netværk og metallisk glas vil vi foreslå en strukturel model for MOF-glas, og på baggrund af modellen kan MOF krystaller, der forventes at kunne danne glas, identificeres. En anden udfordring i dette projekt er, at der er mange faktorer, der under syntesen kan påvirke MOFs egenskaber. Igennem systematisk forskning vil vi derfor optimere synteseprocessen for at opnå MOF-materialer og MOF-glas med fremragende funktionelle egenskaber.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder?

Et EliteForsk-rejsestipendium giver mig mulighed for at opleve nye forskningsmiljøer samt skabe samarbejde med forskergrupper i andre lande. Jeg planlægger bl.a. at besøge University of Cambridge i Storbritannien, hvor et af de bedste institutter i verden inden for materialevidenskab befinder sig. Jeg vil bruge deres state-of-the-art faciliteter til at udføre mere originale eksperimenter og udforske nye projekter i fremtiden. Desuden giver stipendiet mig mulighed for at deltage i flere internationale konferencer samt introducere min forskning og dele mine tanker med andre forskere. Den direkte kontakt med disse eksperter vil uden tvivl også udvide min viden på forskellige områder.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er født i Qitaihe i Kina og opvokset hos mine forældre. Jeg flyttede til Aalborg i 2015 for at påbegynde mit ph.d.-forløb. Jeg elsker musik og lytter til det hver dag. Jeg holder især af klassisk musik og nyder at tage til koncert, på museum eller at opleve smuk natur. Det betyder meget for mig at være sammen med mine venner og min familie. Jeg elsker at rejse og at opleve verden. Jeg kan også godt lide at snakke med mennesker med forskellige kulturer og baggrunde, som altid inspirerer mig og giver mig nye ideer. Nogle gange dyrker jeg i min fritid fysiske aktiviteter såsom løb, cykling, badminton og volleyball.

Fagområde

Kemi, materialevidenskab

Forskningsinstitution

Aalborg Universitet, Institut for Kemi og Biovidenskab

Bopælskommune

Aalborg

Kontaktoplysninger

Telefon: 9940 7248, e-mail: czh@bio.aau.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 22. februar 2017