Gå til indhold

Danmarks Frie Forskningsfonds begrundelse for indstilling af professor Robert A. Fenton

Robert A. Fentons forskning har fokus på at belyse forskellige membranproteiners rolle i epitelceller.

Hans tidlige forskning har revolutioneret vores forståelse af, hvorledes vand, salt og urinstofkanalers i nyren er vigtig for regulering af kroppens vandbalance og regulering af blodtrykket. Denne kanal er i dag fokus-punkt for den farmaceutiske industri, og kandidater til lægemidler er under klinisk afprøvning.

Siden har hans forskning bredt sig til en forståelse af, hvorledes disse membran-proteiner undergår modifikationer, der kan have betydning for en bred vifte af sygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes og knogleskørhed. Senest har hans forskning bidraget til den biologiske forståelse af, hvorledes en diæt med et højt kaliumindhold kan være gavnligt for blodtrykket og derved være sygdoms forbyggende.

Robert A. Fenton har en imponerende publikationsliste med i alt 136 artikler – heraf 75 artikler de seneste 5 år. Hans artikler citeres flittigt af andre forskere (> 5600). I perioden fra 2005-2017 har han som hovedansvarlig ansøger modtaget mere end 50 millioner kr. fra nationale og europæiske fonde til sin gruppes forskning. Han har modtaget en række priser for sin forskning, heriblandt Lundbeck-fondens Pris for Yngre Forskere, 2015, Anders Jahre’s medicinske pris for yngre forskere, 2010, DFFs Ung Eliteforskerpris, 2007, og National Institute of Health (NIH) Fellows Committee Research Excellence Award, 2005.

Robert A. Fenton er uddannet biokemiker i England. I en alder af kun 26 år fik han sin ph.d.-grad i molekylær fysiologi fra Manchester. Efter sin ph.d.- var han gæsteforsker ved NIH i USA, hvorefter han kom til Aarhus Universitet, hvor han i dag leder en internationalt anerkendt forskningsgruppe på 16 medlemmer.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. februar 2018