Fra begyndelsen til udarbejdelsen af det endelige FORSK2025 katalog er arbejdet sket i en dialog- og co-creation-proces med en række interessenter, der på forskellig vis har relation til forskningsområdet.
FORSK2025 er udarbejdet i armslængde fra det politiske niveau, da kataloget bl.a. skal kunne fungere som et viden-, inspirations- og prioriteringsgrundlag for både regering og opposition i forbindelse med politiske beslutninger om allokering af strategiske forskningsmidler.
I FORSK2025-processen har Styrelsen for Forskning og Uddannelse (SFU), efter dialog med en række interessenter, lagt vægt på følgende aspekter:
- At processen blev tilrettelagt med så stor åbenhed og transparens som muligt
- At interessenterne blev inddraget så meget og så tidligt som muligt
- At der blev givet mulighed for, at interessenterne kunne indgå i tværgående drøftelser på tværs af f.eks. ministerier, videninstitutioner og branche- og interesseorganisationer.
FORSK2025-processen var opdelt i følgende fem overordnede faser (klik for udfoldet beskrivelse):
Fem overordnede faser
1) Interessenterne udarbejdede indspil til forskningstemaer (februar - maj 2016)
Første skridt i FORSK2025-processen var, at interessenterne i mange tilfælde var i tæt dialog med hinanden, udarbejdede og indsendte forslag til løfterige forskningstemaer. Interessenterne fik godt og vel 3 måneder til at udarbejde deres indspil, som blev fremsendt inden den 1. juni 2016.
2) SFU udarbejdede udkast til tentativ struktur (juni - juli 2016)
På baggrund af interessenternes indspil udarbejdede SFU et udkast til en overordnet struktur for FORSK2025-kataloget. En række interessenter med særlig viden indenfor deres område bistod med at kvalificere udkastet til struktur og indhold af de første udkast til forskningstemaer, der indgår i FORSK2025-kataloget.
3) Udarbejdelse af første udkast til FORSK2025-katalog (august 2016 - januar 2017)
Med tæt inddragelse af en repræsentativ kreds af bidragydere til FORSK2025, og med faglig sparring fra Innovationsfonden, udarbejdede SFU udkast til struktur og temaforslag, der indgår I FORSK2025. Bidragyderne, der medvirkede til at kvalificere det første katalogudkast, repræsenterede dels viden om samfundets efterspørgsel efter forskningsbaseret viden, teknologi og uddannelse, dvs. f.eks. erhvervsliv, interesseorganisationer, ministerier, regioner og kommuner (forskningens efterspørgselsside / ”forsknings-pull”). Dels deltog repræsentanter fra universiteter og andre videninstitutioner, der ligger inde med en meget stor viden om forskningens muligheder og potentialer (forskningens udbudsside / ”forsknings-push”).
4) Dialog og åben konsultation over udkast til FORSK2025-katalog (januar - marts 2017)
Udkastet til FORSK2025-kataloget blev sendt i åben konsultation januar 2017, hvor alle havde mulighed for at bidrage med kommentarer.
5) Konsolidering og beskrivelse af danske forudsætninger (marts - juni 2017)
I foråret 2017 blev udkastet til FORSK2025-katalog konsolideret og kvalitetssikret. Kataloget blev offentliggjort i juni 2017, således at kataloget bl.a. kan indgå i arbejdet med at udmønte de politisk afsatte midler til strategisk forskning fra og med finansloven for 2018.
Nyheder og pressemeddelelser om FORSK2025-processen
- Pressemeddelelse: Hvad er fremtidens vigtigste forskningsområder?
- Nyhed: 476 forslag til fremtidens vigtigste forskningstemaer
- Nyhed: I dialog om fremtidens forskningstemaer
- Nyhed: Nyt FORSK2025-katalog: 19 bud på fremtidens vigtigste forskningsområder
- Nyhed: Borgere om fremtidens forskning: Glem ikke etikken
- Nyhed: Nu skal kataloget tages i brug