Gå til indhold

Bevillinger fra Det Frie Forskningsråd │ Natur og Univers – juni 2011: Forskningsophold i udlandet

Det Frie Forskningsråd │ Natur og Univers modtog i foråret 2011 10 ansøgninger om støtte til virkemidlet Forskningsophold i udlandet med et samlet ansøgt beløb på ca. 1,8 mio. kr.

Nedenfor finder du en oversigt over de ansøgninger, som rådet på sit møde den 6-7. juni 2011 har besluttet at yde støtte til.

Der tages forbehold for såvel trykfejl som eventuelle justeringer i forhold til de i oversigten angivne beløb. Der kan således ske ændringer, fx hvis der er opnået støtte fra anden side, ligesom der kan være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.

Bevillingsbreve og afslagsbreve vil blive udsendt snarest. Al korrespondance vil blive sendt til den e-mail adresse, som du har angivet i din elektroniske ansøgning.


Titel: Algebraiske Metoder i Studiet af Fosforyleringsprocesser i Systembiologi
Ansøger: Carsten Wiuf
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 220.096 kr

Kort projektbeskrivelse: Proteiner er virksomme i mange af en celle eller organismes funktioner og processer. I dag kender vi en række forskellige måder hvorpå proteiner kan modificeres sådan af de er i stand til at udføre forskellige opgaver på forskellig tid og sted (fx i forskellige celletyper).

Nærværende projekt fokuserer på en bestemt type modifikation kaldet fosforylering. Det er eksperimentelt vanskeligt at måle og bestemme fosforylering og derfor vanskeligt at komme til at forstå hvordan fosforylering påvirker proteinet og dets funktion i cellen.

I projektet søger vi at udvikle matematikse modeller der beskriver fosforyleringsprocessen og udlede egenskaber, der er nemme at måle eksperimentelt og som tillader os at slutte om virkelige processer. Projektet bliver udført i samarbejde med forskere på Imperial College London.


Titel: Natural History Museum, Vienna: Study Leave
Ansøger: David A. T. Harper
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 139.425 kr

Kort projektbeskrivelse: Naturhistorisches Museum Wien, Østrig, er et af Europas førende, naturhistoriske museer med omfattende samlinger af fossile, hvirvelløse dyr. Museet kendetegnes tillige af et dynamisk, fagligt miljø.

Det ansøgte studieophold vil omfatte tre relaterede, centrale problemstillinger: 1) En analyse af dybhavets brachiopodfauna i Tidlig Palæozoikum (542−416 mio. år) med særlig fokus på dens
oprindelse, evolutionære udvikling og ekspansion; 2) En detaljeret revision af brachiopodfaunaer fra De Karniske Alper, især med henblik på identifikation af klimaændringer og dyrelivets migrationer i Sen Ordovicium (461−444 mio. år) og endelig 3) En revision af ansøgerens lærebog ‘Palaeoecology:
Ecosystems, environments and evolution’.

I tillæg til museets enestående samlinger og værdifulde forskningsmiljøer, er museet beliggende tæt på vigtige, fossilførende feltområder i de Karniske Alper. Det ansøgte projekt vil bidrage til at løse, hvorfra de første, bentiske organismer fra dybhavet stammede, hvordan de bredte sig og endelig, hvordan de reagerede på de omfattende klimaændringer i slutningen af Ordovicium på randen af det gamle kontinent Gondwana.


Titel: Polarity of III-V semiconductor nanowires using aberration corrected STEM and TEM
Ansøger: Erik Johnson
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 162.727 kr

Kort projektbeskrivelse: Der søges støtte til et tre måneders forskningsophold på National Center for Electron Microscopy, LBNL, Berkeley, CA, USA.

Under opholdet vil centrets avancerede aberrationskorrigerede elektronmikroskoper TEAM0.5 og TEAM1 blive brugt til polaritetsanalyser af InAs og GaAs baserede nanotråde og nanoflager, dyrket ved MBE teknik på Niels Bohr Institutet i
København.

Ved brug af storvinkel ringformet mørkefelt teknik (HAADF) i et probekorriget STEM forventes det at billeder af atomsøjlerne fra In og As kan skelnes direkte fra hinanden. Det samme skulle være muligt ved rekonstruktion af fasen i billedserier taget med billedkorrigeret TEM hvor objektivlinsen indstilles til en lille negativ aberrationskoefficient.

Hvis det i løbet af foråret og sommeren 2011 lykkes for centret at få et af TEAM mikroskoperne til at køre ved 20 eller 40 kV
accelerationsspænding, vil det også bliver forsøgt direkte at afbilde organiske molekyler, der kobler to guld nanotråde sammen. I normal mikroskopi vil det organiske molekyle momentant blive skudt i stykker af elektronstrålen, men ved 20 kV - eller evt. 40 kV - skulle der være en chance for at reducere ioneseringsprocessen så meget, at kulstofkæden i molekylet vil overleve, således at
kulstofatomerne vil kunne afbildes direkte.


Titel: Forskningsophold ved Tokyo Institute of Technology i Japan
Ansøger: John Nielsen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 186.876 kr

Kort projektbeskrivelse: Tokyo Institute of Technology (TIT) er Japans største og førende forskningsinstitution, og har en
internationalt ledende rolle inden for bl.a. organisk kemi og kemisk biologi.

I kemisk biologi arbejder man med biologisk eller medicinsk relevante problemstillinger med et kemisk udgangspunkt. Man
bruger små organiske molekyler som værktøj (tool compounds) eller følere (chemical probes) til at blive klogere på komplicerede naturvidenskabelige problemer.

Under opholdet hos Professor Takahashi på TIT vil der være mulighed for at stifte bekendtskab med komplekse synteseveje til biologiske aktive naturstoffer, og hvordan man automatisere frembringelsen af disse stoffer. Endvidere er det hensigten at etablere et stærkt netværk, der i fremtiden skal sikre rekruttering af dygtige asiatiske forskere til Danmark samt skabe mulighed for at vores studerende kan drage til Japan og lære nye og innovative processer i kemisk forskning.