Gå til indhold

IDA Space webinar: Additive Manufacturing (3D print) til og i rummet

Hør om 3D print til og i rummet - en grøn teknologi i rivende udvikling. 3D print reducerer transport, har mindre spild og kan bruge mere bæredygtige materialer. Arrangementet laves i samarbejde med Partnerskab for Space Exploration Danmark
  • Tid og sted
  • Hvornår 18. november 2021 fra 16:00 til 17:30



Danmark har et mål om klimaneutralitet i 2050 og har derfor den grønne omstilling højt på dagsordenen. Samtidig står det klart, at en stor del af omstillingen skal ske gennem ny forskning og nye teknologier. Rummet spiller allerede en stor rolle i at afdække klimaforandringerne og bidrager dermed med viden til den grønne omstilling og beskyttelsen af vores natur, miljø og biodiversitet.

Men hvilken rolle kan Space Exploration spille i at løse nogle af verdens største grønne udfordringer frem mod 2050? Det skal en række eksperter gøre os kloge på.

3D print er en grøn teknologi i rivende udvikling. Grøn for det første fordi den reducerer transporten af produkter – det sparer både tid og brændstof og dermed CO2. Dels fordi 3D produkter laves med meget mindre spild i produktionen, er specialdesignede og kan betale sig at lave selv i meget små mængder. Endelig fordi der kan printes i lettere og måske biologisk nedbrydelige materialer.

Af de samme grunde er 3D print i høj grad relevant til rummet. Her tæller hvert kilo, når der skal sendes op, og på missioner længere ud i rummet, bliver det helt nødvendigt at reducere opsendelsen af udstyr mv. til et absolut minimum.

3D print her på jorden af lette materialer til raketter og andet udstyr er en vej frem, der allerede er under udvikling. En anden vej frem er at fragte en printer i rummet og så bruge materiale, der er tilgængeligt på fx Månen eller Mars til at printe med. Det vil for alvor spare både kg og ressourcer.

På kort sigt repræsenterer Andreas Mogensens næste mission en unik mulighed for at demonstrere teknologi, der også kan udnyttes til den grønne omstilling. Datoen for Andreas Mogensen næste mission er ikke endelig fastsat, men forventes inden for en kortere årrække. Webinaret skal derfor også inspirere danske forskere og virksomheder til at finde på grønne forsøg til missionen.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022