Gå til indhold

Dansk deltagelse på den europæiske roadmap for forskningsinfrastruktur

Danske forskningsinstitutioner kan deltage i europæisk forskningsinfrastruktur via ESFRI’s roadmap for europæiske forskningsinfrastrukturer.

Danmark er i dag medlem af en række forskningsinfrastrukturer, der er på ESFRI’s roadmap for europæiske forskningsinfrastrukturer.

Hvis jeg er interesseret i at deltage i en forskningsinfrastruktur på den europæiske roadmap?

Udgangspunktet er at forslagene på ESFRI’s roadmap er åbne for deltagelse af forskere i hele Europa.

Er du eller din institution interesseret i at deltage i en forskningsinfrastruktur på ESFRI Roadmap 2026, anbefales vi, at du kontakter Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, så vi sammen kan vi forsøge at afklare de videnskabelige ønsker og nationale interesser i forhold til det aktuelle projekt, og for at vi kan drøfte den videre proces.

Det er Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, der som myndighed skal træffer beslutning om deltagelse fra dansk side.

Hvilke typer af forslag er på ESFRI Roadmap?

De enkelte forslag på ESFRI roadmap 2026 er inddelt i forskellige typer.

Nye forslag

Der er tale om nye forslag (’New Proposals’) til europæiske forskningsinfrastrukturer. ESFRI og UFS skal tage stilling til, om forslaget skal optages på den europæiske roadmap for forskningsinfrastruktur. Bliver forslaget optaget, vil det indgå som et projekt på ESFRI roadmap 2026.

Der er både en dansk og europæisk frist for deltagelse i nye projekter. Fristen er henholdsvis den 4. marts 2025 kl. 14:00 og den 8. april 2025 kl. 18:00.

Projekter

Projekter (’Projects’) er forskningsinfrastrukturer under forberedelse, som er optaget på ESFRI roadmap. ESFRI har vurderet det videnskabelige grundlag og mulighederne for at etablere forskningsinfrastrukturen inden for en tiårig periode.

Dialog om dansk deltagelse i projekter kan ske løbende.

Fyrtårne

Fyrtårne (’landmarks’) er forskningsinfrastrukturer, som er under konstruktion, under implementering eller færdigetablerede, og som er på vej eller er i en driftsfase.

Hvilke betingelser har UFS for deltagelse i ESFRI Roadmap?

Det følgende er en række betingelser for deltagelse i ESFRI-forslag fra dansk side:

  • Et medlemskab fra dansk side skal formelt godkendes af Uddannelses og Forskningsstyrelsen (UFS). Det er UFS, der formelt bliver medlem og som underskriver den aftale, der ligger til grund for infrastrukturen. Et medlemskab indebærer en række forpligtelser (også finansielt) for Danmark. Forpligtelserne ved at deltage i et forslag kan være forskellige afhængig af hvilket stadium forskningsinfrastrukturen er i.
  • Der skal søges etableres et nationalt og ikke-ekskluderende nationalt partnerskab med alle relevante og interesserede parter fra Danmark. Alle interesserede forskere fra Danmark skal desuden have adgang til forskningsinfrastrukturen uafhængigt af institutionelt tilhørsforhold, når infrastrukturen er etableret. UFS anbefaler, at der laves en samarbejdsaftale på tværs af de relevante forskningsinstitutioner, som skitserer ansvar, rettigheder og fordeling af udgifter i forhold til varetagelse af det danske medlemskab af forskningsinfrastrukturen.
  • Der skal foreligge dokumentation fra de deltagende institutioner om, at Danmarks engagement i og finansiering af forskningsinfrastrukturen sikres for en periode på mindst ti år.

Læs mere

    Kontakt

    Sune Kaur-Pedersen
    Chefkonsulent
    Tlf.: 72318240
    Email: spe@ufm.dk
    Mette Holm Linnet
    Fuldmægtig
    Tlf.: +45 72 31 82 29
    Email: mehl@ufm.dk
    Lars Friemann Christensen
    Kontorchef
    Tlf.: 72318472
    Email: lach@ufm.dk

    Handlinger tilknyttet webside

    Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
    Senest opdateret 20. december 2024