Interview med Claus Desler, lektor, Københavns Universitet
"En bevilling fra Horizon Europe bliver ofte beskrevet som en meget kompetitiv og kompleks bevilling at få, men jeg ved, at jeg ville fortryde ikke at forsøge at bide skeer med sådan en. Det var en stor oplevelse at skrive ansøgningen, og nu, hvor projektet er en realitet, har det åbnet en masse døre og har speedet min karriere op med 10 år", siger Claus Desler.
Siden januar 2024 har han stået i spidsen for Horizon Europa-projektet POINT. Sammen med ni andre europæiske partnere er der sat spotlight på forskning, der skal vise, hvor stor en effekt covid-19 har haft på risikoen for at udvikle kroniske nyre-, hjerte- og lungesygdomme. Det er en bevilling fra EU på cirka 89 millioner kroner, hvoraf Københavns Universitet får cirka 29 millioner kroner.
"Der er noget helt ekstraordinært over en forskningsbevilling fra EU. De er helt ind til benet. Hvad vil du gerne skære ud? Hvordan ser din kniv ud? Gennem EU's projekter bliver du udelukkende bedømt på din idé, dit projekt, og hvad du kan inden for dit forskningsfelt. Hvis man kan det, der bliver efterspurgt i et EU-opslag, så kan man få en bevilling", siger Claus Desler.
Der er noget helt ekstraordinært over en forskningsbevilling fra EU. De er helt ind til benet
Oplært på RUC og KU
I dag er Claus Desler 47 år. I begyndelsen af 2024 tiltrådte han en fireårig stilling som lektor ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet. Han begyndte sin karriere med at læse molekylær biologi på RUC. Derfra gik turen til Københavns Universitet.
"For mig og min indsigt i den akademiske verden var det virkelig godt at læse begge steder. På RUC lærte jeg at definere forskningsspørgsmål, indhente data og skelne mellem god og dårlig forskning. På KU fokuseres der mere på videnskabelig detalje. Det har været godt for mig at bevæge mig mellem de to", siger han.
Han fik sin ph.d. i 2009 med fokus på bioenergetik og nukleotidmetabolisme. Som molekylærbiolog var Claus Desler i en periode på Center for Sund Aldring, hvor han også har deltaget i en del større forskningsprojekter.
"Der er to ting, som fik mig til at gå forskervejen. Mitokondrier var den ene – det er den del af cellen, som er i stand til at omdanne sukker, fedt og protein til ATP, altså den energiform, som anvendes i cellerne. Mitokondrier er bl.a. vigtige for forståelsen af aldring på celleniveau, og dette blev min indgang til forskning inden for aldring, demens og immunterapi. Den anden ting var samarbejdet på tværs af viden. Jeg blev opmærksom på, at jeg med min celleforskning kun bidrog med en lillebitte del inden for den fulde forståelse af aldring. Jeg kunne kun få det fulde billede, hvis jeg trådte væk fra den slagne vej og samarbejdede med helt nye typer af forskere. Så viser det sig, at der er mange lavthængende frugter at plukke", siger Claus Desler.
Foto: Getty Images
Hvis du har en hammer …
Claus Desler fandt hurtigt udfordringer i interdisciplinær forskning og har bidraget til flere tværdisciplinære projekter med molekylær aldringsforskning.
"Hvis det eneste værktøj, du har, er en hammer, ser du søm alle vegne. Den talemåde har passet mange år på forskningen. Det var ret tidligt i min karriere, at jeg syntes, det blev kedeligt at samarbejde med spejlbilleder af mig selv. Ved at samarbejde med flere faggrupper får man som forsker helt nye forståelser af givne problemstillinger", siger Claus Desler.
Med et interdisciplinært forskerhold på et projekt, er chancen for at finde gode løsninger meget større
I Horizon Europe-projektet er der mange forskellige faggrupper repræsenteret.
"Jeg har forsket med antropologer, filosoffer, socialøkonomer, adfærdsforskere, læger, matematikere. I det samarbejde opstår der nye energier. Tilbage til hammeren og sømmet. Hvis en læge ser en syg, tænker han: Den syge skal helbredes på sygehus eller med medicin. Økonomen tænker: Kan det betale sig at helbrede den syge? Med et interdisciplinært forskerhold på et projekt, er chancen for at finde gode løsninger meget større", siger Claus Desler.
I POINT-projektet tager Claus Desler, hans forskergruppe og partnere rundt i Europa udgangspunkt i covid-19. En undersøgelse under coronapandemien viste, at op mod 70 % af de smittede oplevede nedsat organfunktion i månederne og årene efter deres sygdom. I POINT skal forskerne nu undersøge, hvilke virkninger den smitsomme sygdom, som ramte hele verden, har på vores krop. Specifikt ser dette projekt på følgevirkninger på hjertet, lungerne og nyrerne.
Fordi POINT er finansieret via Horizon Europe, er målet, at den videnskabelige forskning skal udvikle løsninger, som flugter de politiske prioriteter.
"Hvis man skal finde løsninger på for eksempel følgevirkningerne efter covid-19, bliver man nødt til at samarbejde. Her har hele min forkærlighed til den interdisciplinære forskning allerede hjulpet mig meget i dette projekt. Vi bliver nødt til at have den kæmpestore anskuelse af disse komplekse problemstillinger. Ét forskningsområde alene kan sjældent løse problemerne. Tanken om, at den bedste forskning sker inden for sit eget felt, skal dø. Fremtiden er at forske på tværs af grænser og fagområder", siger Claus Desler.
Foto: Desler Group
Rollen som koordinator
I 2022 stod den danske molekylærbiolog øverst på en ansøgning til en anden EU-bevilling Han fik ikke pengene – til gengæld viste en god evalueringsscore, at han var tæt på.
"Det gav mig blod på tanden. Jeg ville prøve kræfter med et stort projekt, hvor jeg kunne gøre en forskel med min forskning. Jeg fik en idé og tog de første skridt. I den ansøgningsfase må jeg sige, at jeg fik helt uvurderlig hjælp fra universitetets EU-kontor", siger Claus Desler.
Nu er der ni partnere med forskellige kompetencer, der kommer fra Estland, Belgien, Tyskland, Grækenland, Italien, Slovenien og Danmark.
"Dengang jeg fik afslag var min idé nok ikke så klar som i dette projekt. Nu er det min grundidé, så jeg var måske også lidt mere hård i forhold til partnere. I kan deltage, hvis I synes om idéen, men det bliver med top-down-styring", siger Claus Desler med et lille smil.
Han fandt sine partnere fra udlandet gennem netværk, gennem folk, der kendte folk, og gennem litteraturen. På Biomedicinsk Institut er hans forskningsgruppe, Desler Group, der tæller otte forskere, også med i POINT.
"Top-down betyder mest, at vi skal gå i samme retning – efter min grundidé. Men det er stadig vigtigere for mig, at vi kan spille sammen som et band, end at partnerne for eksempel har publiceret meget. Alle er eksperter inden for deres felt, og er oprigtigt interesseret i forskning og i projektet. Folk er ekstremt seriøse, men man kan også mærke forskelligheden. Derfor er det vigtigt at give plads til hinanden. Jeg har ikke lyst til at være en autoritet, men har lyst til at samarbejde", siger Claus Desler.
Det her EU-projekt er virkelig en drøm for mig. Jeg er så taknemlig, fordi det er så forskningsnært
Bare det ikke kun er en drøm
På tværs af landegrænser og forskningsområder er Claus Deslers rolle i POINT todelt.
"Jeg er på gulvet, hvor jeg selv forsker og dermed er almindelig deltager. Jeg er samtidig koordinatoren, der skal have overblikket og sørge for, at vi løber i samme retning, så vi efter 3,5 år ikke står i hvert vores hjørne af Europa. Jeg skal også holde øje med, at vores resultater er lødige og gode, så vi i sidste ende opnår et brugbart forskningsresultat. Jeg skal også have styr på økonomien", siger han.
Claus Desler håber, at Horizon Europe-projektet, når det er færdigt i 2027, giver konkret viden om covid-19's eftervirkninger i kroppen og fører til nye behandlingsretningslinjer for patienter med langsigtede helbredseffekter fra covid-19 og andre infektionssygdomme.
"Det her EU-projekt er virkelig en drøm for mig. Jeg er så taknemlig, fordi det er så forskningsnært. Indtil nu er det bare super spændende og sjovt. Men faktisk så meget en forskerdrøm, at jeg en gang imellem frygter, at det hele bare er en drøm", slutter Claus Desler.
FACTS OM POINT
Bevilling: 89 mio. kroner
Antal partnere: 9
Varighed: 4 år
Artiklen er skrevet af journalist Ole Blegvad, Blegvad Kommunikation