Interview med Mikkel Boger Posselt, ph.d.-studerende, Syddansk Universitet og Leipzig Universitet
Velkommen til Syddansk Universitet, Institut for Matematik og Datalogi, Odense.
Herzlich willkommen zu Universität Leipzig, Institut für Bioinformatik , Leipzig.
BASF Group, Ludwigshafen am Rhein.
På de adresser får den 27-årige Mikkel Boger Posselt sin gang de næste par år. Det at flytte sig fra et forskningsmiljø til et andet er nemlig en del af hele konceptet bag de eftertragtede bevillinger fra Marie-Skłodowska-Curie Actions (MSCA).
"Det største, som denne ph.d. giver mulighed for, er at rejse og arbejde i forskellige lande og miljøer. Det er en kæmpe fordel at have mulighed for at arbejde med minimum to professorer fra forskellige universiteter og lande. For mig er det Leipzig Universitet i Tyskland og SDU i Danmark. Derudover er det også en fordel, at vi har mulighed for at se noget industriforskning. For mig er det i form af et år hos BASF i Ludwigshafen i Tyskland, der er en af de største kemiproducenter i verden", siger Mikkel Boger Posselt.
MSCA støtter international forskeruddannelse, forskermobilitet, karriereudvikling og forskningsformidling. Delprogrammet Doctoral Networks under MSCA bevilger midler til ph.d.-uddannelsesprogrammer, der skal uddanne og fastholde talentfulde forskere i Europa. Mikkel Boger Posselts individuelle projekt er en del af Doctoral Networks-projektet TACsy, der skal uddanne 15 ph.d.er.
Det største, som denne ph.d. giver mulighed for, er at rejse og arbejde i forskellige lande og miljøer”
Foto: Getty Images
"Mit projekt fokuserer på kvantemekanik i forhold til kemiske reaktioner. Jeg arbejder med at udbygge metoder inden for feltet systemkemi med kvantekemi. For mig med baggrund i datalogi betyder det, at jeg arbejder med værktøjer og kodning, der repræsenterer kemi og reaktioner på computeren. Jeg undersøger, hvordan vi bedst muligt kan bruge de eksisterende værktøjer til at analysere kvantekemi eller gøre metoderne mere præcise ved brug af detaljer fra kvantekemi. Kvantekemi beskriver nemlig kemi på et niveau dybere end de metoder, man på nuværende tidspunkt oftest benytter", siger Mikkel Boger Posselt om sit projekt.
Marie Curie er som en træningsbane for unge talenter
Mikkel Boger Posselt hørte om muligheden gennem sin specialevejleder på SDU, som også er principal investigator på TACsy.
"Jeg er jo kun et halvt år inde i forløbet, men det har indtil nu været utroligt spændende. Især de kolleger og venner, jeg allerede har fået gennem projektet. De fleste af dem er jo i andre byer, men vi mødes en gang imellem til seminarer eller online, hvor vi deler vores viden", siger Mikkel Boger Posselt.
Hans baggrund er i datalogi, men han skal også arbejde med meget kompleks kemi. Han har gået på HHX, så han har ikke haft kemi i gymnasiet. I TACsy er der masser af tid og god mulighed for at lære og bruge hinandens viden.
"Jeg føler allerede, at jeg har nået et vist kompetenceniveau. Vi hjælper hinanden på tværs af projektet. Det giver en vis tryghed. På mange måder er vi i samme båd. Vi har hurtigt fået et godt fællesskab, og en gang imellem tænker jeg, at vi er 15 ph.d.’er, som ikke fatter en skid", griner Mikkel Boger Posselt.
Han har allerede haft rig mulighed for at rejse og deltage i konferencer med sine kolleger. Indtil videre har der været konferencer og forskningssamarbejder i syv lande: Tyskland, Danmark, Østrig, Slovenien, Tjekkiet, USA og Kroatien.
"Jeg har mødt og diskuteret med flere forskere inden for mit felt, hvilket også har givet mig nye kontakter og muligheder for samarbejde og forhåbentlig fremtidige ansættelsesmuligheder", siger Mikkel Boger Posselt.
Man kan sige, Marie Skłodowska-Curie Actions er en uddannelse i at blive forsker”
Foto: Getty Images
En uddannelse i at forske
Hvert halve år har de studerende på TACsy-projektet en såkaldt ph.d.-skole. Der er kurser og små projekter, og så hører man, hvad de andre laver, og netværket bliver hele tiden udvidet.
"Et emne kan være, hvordan man er kreativ med sin forskning. Det ryster os sammen, styrker fællesskabet og er virkelig brugbart. Man kan sige, Marie Skłodowska-Curie Actions er en uddannelse i at blive forsker", siger Mikkel Boger Posselt.
Indtil nu er Mikkel Boger Posselt glad for sit valg. Normalt er man mere alene på et ph.d.-projekt; her bakker de hinanden op om et fælles projekt. Men hvor det hele skal ende for den 27-årige dansker, er endnu ikke besluttet.
"Det er en svær beslutning. Jeg veksler meget mellem at ville fortsætte med at forske eller blive ansat i industrien. Lige nu er forskningen super interessant, så jeg kan godt se mig selv forske på universitetet, måske endda i et andet land end Danmark. Nu bygger jeg min viden op, men én ting er sikker: Jeg har mange muligheder, når jeg er færdig med dette EU-projekt", slutter Mikkel Boger Posselt.
FACTS OM TACsy
Bevilling: 28,8 mio. kroner
Antal partnere: 6
Varighed: 4 år
Artiklen er skrevet af journalist Ole Blegvad