Gå til indhold

Partnerskaber

Partnerskaber i Horizon Europe udmønter hver 4. krone i programmet. Partnerskaberne har typisk et fagligt ophæng i et delprogram f.eks. Sundhed og fungerer som deres egne forsknings- og innovationsprogrammer med egne opslag. Klik på f.eks. + efter Sundhed og læs om sundhedspartnerskaber.

Introduktion

25 % af midlerne til international forskning og innovation i Horizon Europe udmøntes via partnerskaber mellem Europa-Kommissionen og offentlige og/eller private aktører i medlemslandene og de associerede lande. Hvert partnerskab offentliggør opslag efter forsknings- og innovationsprojekter inden for deres område. Opslagene offentliggøres enten i regi af Horizon Europe eller nationalt.

Der er tre typer af partnerskaber i Horizon Europe:

  1. Co-programmerede partnerskaber omfatter Europa-Kommissionen, private og offentlige aktører f.eks. branche- og interesseorganisationer, virksomheder og evt. også nationale forskningsråd og andre tilskudsgivende institutioner. De udmønter midler til forskning og innovation via opslag i ’Globale udfordringer og europæisk industriel konkurrenceevne’.
  2. Co-finansierede partnerskaber omfatter Europa-Kommissionen og nationale tilskudsgivende institutioner f.eks. forskningsråd eller ministerier. De udmønter midler via nationale opslag.
  3. Institutionaliserede partnerskaber er partnerskaber mellem Europa-Kommissionen og industrikonsortier (en udvidet form for co-programmerede partnerskaber) eller partnerskaber mellem Europa-Kommissionen og en række medlemslande (en udvidet form for co-finansierede partnerskaber). 

Partnerskaberne sættes i gang på forskellige tidspunkter i løbet af Horizon Europe. I perioden 2021-2024 igangsættes 40 partnerskaber, som forskere, virksomheder, kommuner m.fl. kan søge midler fra, hvoraf langt de fleste allerede er i gang. I perioden 2025-2027 forventes et mindre antal partnerskaber, som ikke kendes endnu, igangsat.

Sundhed

Assessment of Risks from Chemicals (PARC)

Formålet med partnerskabet er at samle de europæiske agenturer for risikovurdering og regulering om en fælles forskningsdagsorden, der kan styrke deres kapacitet til at håndtere vedvarende eller nye udfordringer. Partnerskabet vil fremme anvendelsen af nye metoder, værktøjer, teknologier og information i kemisk fareidentifikation og risikovurdering. Det vil også understøtte udviklingen og brugen af menneskelig bioovervågningskapacitet i Europa.

Assessment of Risks from Chemicals (PARC) er et co-finansieret partnerskab. Miljøministeriet er dansk medlem. Der er ikke medfinansiering fra et dansk råd eller fond til partnerskabet, hvilket betyder, at danske aktører ikke kan søge ved de åbne opslag.


ERA4Health

Formålet er at finansiere fælles indsatser og programmer på prioriterede områder inden for sundhedsforskning og -innovation. Partnerskabet har særligt fokus på forebyggelse, diagnosticering og behandling. ERA for Health gennemfører og fremmer praksis med ansvarlig forskning og innovation (RRI), herunder forskerinitierede kliniske forsøg (IICS, fra 2025).

ERA4health er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering.

Opslag fra partnerskabet offentliggøres på Innovationsfondens hjemmeside.


Global Health EDCTP3 Joint Undertaking

Formålet er at støtte internationalt samarbejde, forskning og kapacitetsforbedring. Det skal fremme udviklingen, evalueringen og gennemførelsen af interventioner til at forebygge, identificere og behandle smitsomme sygdomme i Afrika syd for Sahara.

Global Health EDCTP3 Joint Undertaking er et institutionaliseret partnerskab. Statens Serum Institut (SSI) er dansk partner, og Sundhedsministeriet er det ansvarlige ministerium.

Opslag offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal og partnerskabets egen hjemmeside.


Innovative Health Initiative (IHI)

Formålet med partnerskabet er at støtte sundhedssektoren og bidrage til sundhedsinnovation, der muliggør tværsektorielle teknologier, viden, produkter og tjenester til et patientcentreret sundhedssystem.

Innovative Health Initiative (IHI) er et institutionaliseret partnerskab.

Opslag offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal og partnerskabets egen hjemmeside.


One Health Antimicrobial Resistance (OH AMR)

Partnerskabet vil lette samarbejdet mellem forskellige myndigheder og tjenester med ansvar for antimikrobiel resistens (sundhed, landbrug, miljø, industri og økonomi). Derudover vil det arbejde for at nå både europæiske og globale sundhedspolitiske mål.

One Health Antimicrobial Resistance (OH AMR) er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering.

Opslag fra partnerskabet offentliggøres på Innovationsfondens hjemmeside.


Personalised Medicine (EP PerMed)

Formålet er at forbedre sundhedsresultater inden for bæredygtige sundhedssystemer. Det skal ske gennem forskning, udvikling, innovation og implementering af personaliserede medicintilgange til gavn for patienter, borgere og samfund.

Personalised Medicine (EP PerMed) er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering.

Opslag fra partnerskabet offentliggøres på Innovationsfondens hjemmeside.


Rare Diseases

Formålet med partnerskabet er at forbedre livet for patienter med sjældne sygdomme. Det skal ske ved at udvikle diagnostik og behandling gennem tværfaglige forsknings- og innovationsprogrammer og gennem samarbejde med relevante interessenter.

Rare Diseases er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering.

Opslag fra partnerskabet offentliggøres på Innovationsfondens hjemmeside.


Transformation of Health and Care Systems (THCS)

Formålet med partnerskabet er at understøtte nationale og regionale forsknings- og innovationsprogrammer sammen med kapacitetsopbygning, netværk, formidling og andre aktiviteter. Det skal fremme udviklingen af bæredygtige sundheds- og plejesystemer med vægt på kvalitet, effektivitet, tilgængelighed og patientfokus.

Transformation of Health and Care Systems (THCS) er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering.

Opslag fra partnerskabet offentliggøres på Innovationsfondens hjemmeside.

Det digitale område, industri og rummet

Artificial Intelligence, Data and Robotics (ADRA)

Partnerskabets formål er at Europa får størst mulig gavn af kunstig intelligens, data og robotteknologi. Det vil fremme nye markeder og tiltrække investeringer med henblik på at skabe tekniske, økonomiske og samfundsmæssige værdi for erhvervsliv, borgere og miljø.

ADRA er et co-programmed partnerskab, og dets medlemmer er hovedsageligt fra industrien.

Partnerskabets opslag findes i arbejdsprogrammet for ’Det digitale område, industrien og rummet’ i Horizon Europe. Opslagene offentliggøres på EU’s Funding & Tenders-portal


Clean Steel

Formålet med partnerskabet er at støtte EU's mål om at omdanne stålindustrien til en kulstofneutral industri. Inden 2027 vil partnerskabet bidrage til en 50 procents reduktion af CO2-udledningen og opnå et højere teknologisk beredskabsniveau på udvalgte områder. Den ultimative ambition er at reducere CO2-udledningen med 80-95 procent inden 2050.

Clean Steel er et co-programmeret partnerskab, hvor medlemmerne kommer fra stålindustrien og relevante forskningsinstitutter.

Partnerskabets opslag findes i arbejdsprogrammet for ’Det digitale område, industrien og rummet’ i Horizon Europe. Opslagene offentliggøres på EU’s Funding & Tenders-portal.


High Performance Computing (HPC))

Partnerskabets vision er at udvikle Europa til et af verdens førende regioner inden for brugen af supercomputere. Derudover vil partnerskabet styrke industrien og Europas forskning i digital transformation.

EuroHPC er et institutionaliseret partnerskab med medlemmer fra bl.a. industrien.

Opslag offentliggøres på EU’s Funding & Tender-portal og partnerskabet hjemmeside.


Key Digital Technologies (KDT)

Formålet med partnerskabet er er fremme og støtte den digitale omstilling i alle sektorer af økonomien og samfundet. Det skal især styrke og sikre Europas konkurrenceevne inden for digitale teknologier.

Key Digital Technologies (KDT) er et institutionaliseret partnerskab og Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering til åbne opslag.

Opslagene offentliggøres på Innovationsfondens hjemmeside, partnerskabets egen hjemmeside og EU’s Funding & Tenders-portal.


Made in Europe

Formålet med partnerskabet er at være drivkraft for bæredygtig og konkurrencedygtig fremstillingsindustri i Europa. Partnerskabet vil fungere som en platform for tilpasning af nationale og regionale produktionsteknologier.

Made in Europe er et co-programmeret partnerskab, hvor medlemmerne kommer fra den europæiske fremstillingsindustri.

Partnerskabets opslag findes i arbejdsprogrammet for ’Det digitale område, industrien og rummet’ i Horizon Europe. Opslagene offentliggøres på EU’s Funding & Tenders-portal.


Metrology

Formålet med partnerskabet er at bidrage til at gøre Europa til en global leder inden for metrologiforskning i konkurrence med Kina og USA. Europa har brug for et metrologisystem, der tilbyder gode løsninger, støtter innovative produkter, reagerer på samfundets udfordringer og muliggør effektiv udformning og gennemførelse af regler og standarder, der understøtter den offentlige politik.

Metrology er et institutionelt partnerskab.

Opslag offentliggøres på partnerskabets hjemmeside.


Photonics

Formålet med partnerskabet er at bidrage til den digitale omstilling i retning af et grønnere og sundere Europa. Målet er at fremskynde fotoniske innovationer, sikre Europas teknologiske uafhængighed, styrke den europæiske konkurrenceevne og sikre langsigtet jobskabelse og velstand.

Photonics er et co-programmed partnerskab, og dets medlemmer kommer fra industrien og forskningsinstitutter.

Partnerskabets opslag findes i arbejdsprogrammet for ’Det digitale område, industrien og rummet’ i Horizon Europe. Opslagene offentliggøres på EU’s Funding & Tenders-portal.


Processes4Planet

Partnerskabets formål er at gøre den europæiske procesindustri kulstofneutral og samtidig konkurrencedygtig. Partnerskabet vil bidrage til at omstille procesindustrier som cement, kemikalier og stål for at nå EU's klimamål senest i 2050.

Processes4Planet er et co-programmeret partnerskab, hvor medlemmerne repræsenterer den europæiske procesindustri.

Partnerskabets opslag findes i arbejdsprogrammet for ’Det digitale område, industrien og rummet’ i Horizon Europe. Opslagene offentliggøres på EU’s Funding & Tenders-portal.


Smart Networks and Services

Formålet med partnerskabet er at udvikle teknologi og intelligente net og tjenester i overensstemmelse med EU's industristrategi og cybersikkerhedshensyn. Partnerskabet vil støtte europæiske aktører i at udvikle teknologi til 6G-systemer som grundlag for fremtidige digitale tjenester senest i 2030.

SNS JU er et institutionaliseret partnerskab, og dets medlemmer kommer hovedsageligt fra industrien.

Opslagene bliver offentliggjort på EU’s Funding & Tenders-portal og partnerskabets hjemmeside

Klima, energi og mobilitet

Built4People

Partnerskabets vision er med en brugerorienteret tilgang at udvikle bygningsmiljøer, der har høj kvalitet, lave emissioner og er energi- og ressourceeffektive. Samarbejdet dækker hele værdikæden og vil udvikle sektorspecifikke innovationsklynger i hele EU.

Built4People er et co-programmeret partnerskab, hvor medlemmerne repræsenterer offentlige myndigheder, erhvervsliv og forskning.

Partnerskabet har regelmæssige opslag i arbejdsprogrammet for ’Klima, energi og mobilitet’ i Horizon Europe. Opslagene offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal.


Clean Aviation

Partnerskabets formål er - via nyskabende forsknings- og innovationsløsninger - at arbejde for klimaneutral luftfart i henhold til EU's mål om klimaneutralitet i 2050.

Clean Aviation er et institutionaliseret partnerskab. Medlemmerne er både industrien, offentlige myndigheder og forskningsinstitutioner.

Opslag offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal og partnerskabets egen hjemmeside.


Clean Energy Transition (CETP)

Partnerskabets formål er at øge energiomstillingen i alle dimensioner. Det vil omfatte fælles forsknings- og innovationsprogrammer fra regionalt til nationalt og globalt plan med støtte fra industrien, offentlige organisationer, forsknings- og borgerorganisationer. Målet er at gøre Europa til frontløber inden for energiinnovation og det første klimaneutrale kontinent.

Clean Energy Transition (CETP) er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden og EUDP bidrager med dansk medfinansiering.

Opslag fra partnerskabet offentliggøres på henholdsvis Innovationsfondens og EUDP's hjemmeside.


Clean Hydrogen Joint Undertaking (JU)

Partnerskabet har til formål at fremskynde udviklingen og udbredelsen af europæiske rene brintteknologier og bidrage til et bæredygtigt, kulstoffrit og fuldt integreret energisystem. Fokus er på produktion, distribution og lagring af ren brint for at afhjælpe sektorer, der er vanskelige at gøre kulstoffri, såsom tung industri og transport.

Clean Hydrogen Joint Undertaking (JU) er et institutionaliseret partnerskab. Medlemmerne er både industrien, offentlige myndigheder og forskningsinstitutioner.

Opslag offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal og partnerskabets egen hjemmeside.


Connected and Automated Driving (CCAM)

Partnerskabet har til formål at gøre Europa førende indenfor innovative og automatiserede mobilitetsteknologier og -tjenester. Inden 2030 vil partnerskabet demonstrere brugerorienterede og velintegrerede koncepter med øget sikkerhed og reduceret CO2-aftryk.

Connected and Automated Driving (CCAM) er et co-programmed partnerskab, hvor medlemmer repræsenterer offentlige myndigheder, erhvervsliv og forskning.

Partnerskabet har regelmæssige opslag i arbejdsprogrammet for ’Klima, energi og mobilitet’ i Horizon Europe. Opslagene offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal.


Driving Urban Transitions (DUT)

Partnerskabet vil inddrage hele spektret af aktører med ansvar for udvikling af byer og byregioner (lokale myndigheder, kommuner, virksomheder og borgere) og bidrage til at skabe innovative, systemiske og menneskecentrerede løsninger, værktøjer, metoder og tjenester til støtte for omstillingen af byer og byregioner.

Driving Urban Transitions (DUT) er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering.

Opslag fra partnerskabet offentliggøres på Innovationsfondens hjemmeside.


European Battery Value Chain (Batt4EU)

Partnerskabets formål er at støtte udviklingen af et europæisk forsknings- og innovationsøkosystem i verdensklasse for batterier, med visionen om industrielt lederskab for Europa inden for design og fremstilling af batterier til den næste generation af både stationære og mobile applikationer. Partnerskabet har stor opmærksomhed på bæredygtige materialer, genanvendelse og genbrug.

European Battery Value Chain (Batt4EU) er et co-programmeret partnerskab, hvor medlemmerne repræsenterer offentlige myndigheder, erhvervsliv og forskning.

Partnerskabet har regelmæssige opslag i arbejdsprogrammet for ’Klima, energi og mobilitet’ i Horizon Europe. Opslagene offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal.


Europe's Rail

Partnerskabet har til formål at fremme udviklingen og udbredelsen af innovative teknologier (navnlig digitalisering og automatisering) i jernbanesektoren og følge op på målene i EU's Green Deal. 

Europe's Rail er et institutionaliseret partnerskab. Medlemmerne er både industrien, offentlige myndigheder og forskningsinstitutioner.

Opslag offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal og partnerskabets egen hjemmeside.


Single European Sky Aviation Research 3 (SESAR 3)

Partnerskabet vil bidrage til at styrke den digitale lufttrafikstyring og gøre det europæiske luftrum til det mest effektive og miljøvenlige i verden. Formålet er bl.a. at styrke den europæiske luftfartssektors konkurrenceevne og udvikling efter pandemien. Nøgleområder er forbedring af konnektivitet, luft-jord automatisering, øget fleksibilitet i luftrumsstyringen og sikker brug af droner.

Single European Sky Aviation Research 3 (SESAR 3) er et institutionaliseret partnerskab. Medlemmerne er både industrien, offentlige myndigheder og forskningsinstitutioner. 

Opslag offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal og partnerskabets egen hjemmeside.


Towards Zero-emission Road Transport (2ZERO)

Partnerskabet har til formål at fremskynde udviklingen af emissionsfri vejtransport i Europa. Samarbejdet vil fremme europæisk lederskab inden for innovation, produktion og tjenesteydelser. En central udfordring er at indføre konkurrencedygtige tunge langdistancekøretøjer.

Towards Zero-Emission Road Transport (2ZERO) er et co-programmeret partnerskab, hvor dets medlemmer repræsenterer offentlige myndigheder, erhvervsliv og forskning.

Partnerskabet har regelmæssige opslag i arbejdsprogrammet for ’Klima, energi og mobilitet’ i Horizon Europe. Opslagene offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal.


Zero-emission Waterborne Transport (ZEWT)

Partnerskabet har til formål, at EU skal lede og fremskynde omstillingen af maritim transport. Senest i 2030 vil samarbejdet udvikle og demonstrere nulemissionsløsninger, som skal gøre det muligt at opnå emissionsfri maritim transport senest i 2050.

Zero-emission Waterborne Transport (ZEWT) er et co-programmeret partnerskab, hvor medlemmerne repræsenterer offentlige myndigheder, erhvervsliv og forskning.

Partnerskabet har regelmæssige opslag i arbejdsprogrammet for ’Klima, energi og mobilitet’ i Horizon Europe. Opslagene offentliggøres på EU's Funding & Tenders-portal.

Fødevarer, bioøkonomi, naturressourcer, landbrug og miljø 

Accelerating Farming Systems Transition

Formålet med partnerskabet er at fremskynde overgangen til bæredygtigt landbrug i Europa gennem forskning, åben innovation og etablering af ”Living labs”.

Det er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden og Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP) bidrager med dansk medfinansiering til opslag og andre aktiviteter.

Opslag offentliggøres på henholdsvis Innovationsfondens og GUDP's hjemmeside. Partnerskabet forventes at starte i 2024.


Animal Health and Welfare

Formålet med partnerskabet er at tilvejebringe ny viden, der kan forbedre bekæmpelsen af smitsomme sygdomme hos dyr (husdyrproduktion og akvakultur) og styrke beredskabet over for fremtidige trusler mod dyre- og folkesundheden. Partnerskabet vil bidrage til at fremme evidensbaseret politikudformning og -forvaltning inden for dyresundhed og -velfærd.

Animal Health and Welfare er et co-finansieret partnerskab med deltagelse af Århus Universitet.

Partnerskabet vil udbyde både interne og åbne opslag. Der er ikke medfinansiering fra et dansk råd eller fond, hvilket betyder, at danske aktører ikke kan ansøge ved de åbne opslag. Partnerskabet forventes at starte i 2024.


BiodivERsA+

Formålet med partnerskabet er understøtte EU's biodiversitetsstrategi frem mod 2030.

BiodivERsA+ er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering.

Partnerskabet udbyder løbende opslag. Opslag offentliggøres på Innovationsfondens hjemmeside.


FutureFoodS 

Ambitionen med partnerskabet er at levere viden og løsninger, der kan bidrage til at omstille vores forbrug og produktion af fødevarer i en bæredygtig retning.

Safe and Sustainable Food Systems er et co-finansieret partnerskab, hvor Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP) bidrager med dansk medfinansiering til opslag og andre aktiviteter.

Opslag offentliggøres på GUDP's hjemmeside. Partnerskabet forventes at starte i 2024.


Sustainable Blue Economy

Formålet med partnerskabet er at bidrage til EU's Green Deal og støtter politikker for en klimaneutral, bæredygtig og produktiv blå økonomi, der bevarer biodiversiteten.

Sustainable Blue Economy er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering.

Partnerskabet udbyder løbende opslag, der offentliggøres på Innovationsfondens hjemmeside.


Water Security for the Planet (Water4All)

Formålet med partnerskabet er at sikre vandforsyning og vandkvalitet i Europa gennem forskning og innovation og bidrage til at fremme samarbejdet mellem forskellige aktører i vandsektoren.

Det er et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering.

Partnerskabets opslag kan findes på Innovationsfondens hjemmeside.


Circular Bio-based Europe (CBE-JU)

Formålet med partnerskabet er at bidrage til en effektiv udnyttelse af de biologiske ressourcer og bidrage til at fremme klimaneutralitet samt bæredygtig og cirkulær produktion og forbrug i overensstemmelse med EU's Green Deal.

Det er et institutionaliseret partnerskab, der består af en række virksomheder organiseret i The Bio-based Industries Consortium (BIC) samt Europa-Kommissionen.

Opslag udmøntes gennem årlige arbejdsprogrammer og offentliggøres på EU’s Funding & Tenders-portal og partnerskabets egen hjemmeside.

Andre partnerskaber 

European Open Science Cloud (EOSC)

Partnerskabet vil udvikle og stille europæisk forsknings- og innovationsinfrastruktur til rådighed, således at Europas ca. 2 millioner forskere kan lagre, dele og genbruge forskningsdata på tværs af nationale grænser og fagområder. 

EOSC er et co-programmeret partnerskab.

Partnerskabets åbne opslag kan findes i Horizon Europe's Infrastruktur arbejdsprogram og på EU's Funding & Tenders portal.


Innovative SMV’er/Eurostars

Formålet med partnerskabet er at hjælpe innovative SMV’er med at øge deres forsknings- og udviklingskapacitet og produktivitet, og samtidig støtte SMV’ernes vej til globale værdikæder og nye markeder.

Der et co-finansieret partnerskab, hvor Innovationsfonden bidrager med dansk medfinansiering.

Opslag fra partnerskabet offentliggøres på Innovationsfondens hjemmeside. 

Øvrige hjemmesider om partnerskaber i Horizon Europe

Vil du vide mere om partnerskaber, så besøg: 

Kontakt

Jonas Toft Ludvigsen
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 78 13
Email: jto@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 25. marts 2024