Gå til indhold

Center for Mikroteknologisk Immunterapi af Kræft (CEMIK)

Rådet for Teknologi og Innovation

Budget: 23,3 mio. kr.
Tilsagn fra RTI: 10,3 mio. kr.

Brug af dendritceller fra patientens egne hvide blodlegemer viser lovende perspektiver for den fremtidige kræftbehandling, men metoderne står stadig overfor store udfordringer. CEMIK-konsortiet vil sammen udvikle nye og mere effektive metoder, der kan udbrede behandlingen yderligere.

Immunsystemet udgør kroppens eget effektive forsvar mod sygdomme. I kræftsyge patienter er immunsystemets genkendelse af kræftceller imidlertid ofte meget dårlig eller helt manglende. Forskning i ”oplæring” af patientens immunsystem til at genkende og bekæmpe kræft med kroppens egne ”våben” er i kraftig vækst. Metoderne kaldes bredt set "Kræftvaccine terapi” eller ”Immunterapi af Kræft”. Foreløbige resultater fra forsøg med immunterapi på hospitaler, bl.a. på Herlev Hospital, er allerede så lovende at flere medicinalfirmaer har igangværende kliniske forsøg i stor skala.

Immunterapien er baseret på patientens egne såkaldte dendritceller, forstadier til disse kan isoleres fra blodets hvide blodlegemer. I laboratoriet fremstilles og aktiveres dendritcellerne ved anvendelse af signalstoffer. Dendritcellerne oplæres ved at de får indsat et lille molekylært motiv fra proteiner, der er til stede i de kræftceller, der skal bekæmpes. Effektiviteten af oplæringen kontrolleres som sidste trin, inden de nu aktive immunceller bliver givet tilbage til patienten ved indsprøjtning. Dendritcellerne har nu evnen til at starte en immunreaktion mod kræftceller der indeholder det kræftprotein de fremviser.

Oplæring af patientens celler i hospitalslaboratoriet er dog ikke uden problemer. Behandling af store antal hvide blodlegemer (10-100 mio. pr. patient) er en kompliceret, længerevarende og kostbar proces. Det giver risiko for et uensartet produkt, infektion af cellerne, og begrænsninger i anvendelse af metoden i stor skala. Derudover er oplæringsprocessen ikke fuldt forstået, hvilket stiller krav om efterfølgende komplicerede undersøgelser af oplæringens effektivitet.

CEMIKs målsætning er at overvinde disse problemer ved at udvikle nye mikroteknologi-baserede metoder til automatisk håndtering, behandling og modning af de hvide blodlegemer og dendritceller; kontrolleret oplæring af dendritcellerne; og indbygget kontrol af de oplærte dendritcellers effektivitet.

Målet er at udvikle en slags ”mikro-laboratorier” i plast, der kan udføre så mange af funktionerne som muligt og stadig er billige nok til engangsbrug.

Konsortiets deltagere
Virksomheder:
Chemometec A/S, Fluimedix ApS, og Smart Biosystems A/S

Forskningsinstitutioner:
Herlev Hospital og Forskningscenter Risø

Teknologiske serviceparter:
Teknologisk Institut

Kontaktperson:
Forskningsprofessor Niels B. Larsen, Forskningscenter Risø – DTU, Telefon: 4677 4721, E-mail: niels.b.larsen@risoe.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024