Gå til indhold

Forskningsrådet for Natur og Univers, Rumforskning - Bevillinger 2007

Forskningsrådet for Natur og Univers, Rumforskning

Nedenfor er listet de ansøgninger, som Forskningsrådet for Natur og Univers (FNU) har besluttet at yde støtte til i forbindelse med uddeling af Det Strategiske Forskningsråds pulje til rumforskningsmidler. Der tages forbehold for såvel trykfejl som eventuelle justeringer i forhold til de angivne beløb. Der kan ske således ændringer, hvis der er opnået støtte fra anden side, ligesom der kan være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.

Bevillingsoversigt


Projekttitel:

Phoenix surface operations. Interactions between dust, atmosphere and sur-face in the north polar region on Mars. Search for habitable zones on Mars

Bevilget beløb:

3.476.652

Bevillingshaver:Morten Bo Madsen, Københavns Universitet

Projektbeskrivelse:
NASA’s Phoenix lander blev opsendt 4. august. Vi arbejder nu på færdiggørelsen af software og planer for de eksperimenter, der skal finde sted efter landingen. Disse planer og det udviklede software vil blive grundigt afprøvet under ”Operational Readiness Tests”, hvortil vi søger støtte til deltagelse.

Phoenix vil lande, hvor det er blevet vist, at der er permafrost under overfladen med et
vandindhold på 60 til 80 %. For første gang er det nu muligt at foretage en grundig undersøgelse af det biologiske potentiale i de områder, hvor sandsynligheden for beboelighed synes at være størst. I samarbejde med en række internationale partnere vil vi studere vekselvirkningen mellem støv, atmosfære og overfladen, og en robotarm på landeren vil give os adgang til prøver op til 0,5 m under overfladen, svarende til måske 50.000 år tilbage i Mars’ historie. Vi vil undersøge permafrosten og detektere eventuelle organiske molekyler og dermed vil vi kunne vurdere polaregnenes beboelighed (for mikroorganismer). Vi søger midler til unge forskeres deltagelse i behandling af disse data. NASA’s Mars Science Laboratory er under færdiggørelse, ansøgergruppen deltager i arbejdet med 3 forskellige instrumenter til ESA’s ExoMars-mission og er ved at udvikle ideer til senere ESAmissioner. Ansøgergruppen er for eksempel med i gruppen af forslagsstillere til et fremtidigt projekt, som har til formål at undersøge de allerældste landområder på Mars. Her vil det være muligt at undersøge de forhold og betingelser, hvorunder livet i sin tid opstod. Disse enestående muligheder i de næste tiår vil kunne inspirere unge danske studerende til at forfølge en (international) karriere indenfor teknologi, naturvidenskab, rumforskning eller planetforskning.


Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 23. oktober 2013