Gå til indhold

Bevillinger fra Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation – november 2008

Alle bevillingsbreve vil blive udsendt snarest.

Der tages forbehold for såvel trykfejl som eventuelle justeringer i forhold til de angivne beløb. Der kan ske ændringer, fx hvis der er opnået støtte fra anden side, ligesom der kan være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.

Center-bevilling


Titel: Center for Cultural and Linguistic Practices in the International University (CALPIU)
Bevillingshaver: Professor, dr.phil. Bent Preisler, Institut for Sprog og Kultur, Roskilde Universitetscenter
Beløb: 7.000.000 kr.
Formål: The center will coordinate Danish, Nordic and international research into a new theoretical understanding of internationalization processes currently underway in universities and other institutions of higher education. Its focus will be on the function of language in social and cultural practice, especially the significance of language proficiency and language choice within a context marked by power relations and hierarchies of influence, as well as the significance of these power relations and hierarchies vis-à-vis the organization, didactics, learning processes and academic content of educational programs in the humanities and social and natural sciences. The center has been initiated by a group of researchers within sociolinguistics, conversation analysis and discourse and communication analysis at Roskilde University.


Kollektive projekter


Titel:

Bevillingshaver: Lektor, cand.mag. Ansa Lønstrup, Institut for Æstetiske Fag, Aarhus Universitet
Beløb: 4.200.000 kr.
Formål: Projektet vil arbejde historisk med en lydens og lytningens genealogi ("arkæologi") og grundlagsteoretisk med lyd og lytning som integrerede fænomener samt med sammenhæng mellem lyd, lytning og andre sanse- og erfaringsmåder. Det vil skabe viden og kommunikation om lyd og således skabe forskningsmæssigt grundlag for en påtrængende og varig tackling og forhandling af spændingsfeltet lyd - kultur - lydoplevelse i et generelt samfundsmæssigt perspektiv. Følgende delprojekter indgår: Lyd på museum - lyd og samtidskunst; Lydens realisme - i filmen; Emergente former i audiovisuelle tv-bankreklamer; Lyd, lyst og lækkerier i madreklamer og tv-udsendelser; Lydmobilisering i det urbane rum.


Titel: Home Space: Meanings and perceptions of the built environment in peri-urban areas of Maputo, Mozambique
Bevillingshaver: Lektor, Jørgen Eskemose Andersen, Kunstakademiets Arkitektskole
Beløb: 3.100.000 kr.
Formål: Projektet vil udforske de sociokulturelle værdier og arkitektoniske kvaliteter, som beboerne i uformelle bosættelser i Maputo, Mozambique tillægger deres fysiske omgivelser, og hvordan disse påvirker byudviklingen. Dette specifikke studie skal ses som indgangsvinkel til en bredere diskussion af den generelle situation i Afrikas storbyer syd for Sahara. Projektet resulterer i tre rapporter, en dokumentarfilm, artikler i internationale tidsskrifter samt en bogudgivelse.


Titel: Klimaforandringer og hverdagsliv
Bevillingshaver: Professor mso, ph.d. og cand.ling.merc. Inger Lassen, Aalborg Universitet
Beløb: 1.850.000 kr.
Formål: Projektet undersøger, hvordan aktører på kommunalt plan taler om og giver mening til klimaforandringer og deraf affødte krav om energibesparelser. Der sættes fokus på dialogiske kommunikationsformer med mulighed for feedback mellem de kommunale myndigheder og borgere, virksomheder og medarbejdere i kommunen. Som case vælges Frederikshavn Kommune, der som Danmarks første såkaldte klimakommune tilstræber at blive CO2-neutral i 2015 og allerede er langt med planlægningen af kommunikative tiltag til fremme af energibesparelser. Projektets tre delprojekter fokuserer på hver sin aktørgruppe, henholdsvis borgere, virksomheder og institutioner/medarbejdere i kommunen.


Titel: Det strategiske museum: Fra positionering og sponsering til intern kommunikation og ledelse
Bevillingshaver: Professor, mag.art. Finn Frandsen, ASB Centre for Corporate Communication, ISEK, Handelshøjskolen, Aarhus Universitet
Beløb: 2.370.000 kr.
Formål: Formålet med dette forskningsprojekt er tredobbelt: for det første at undersøge, hvordan danske museer kan styrke deres position og faglige praksis ved hjælp af strategisk kommunikation. For det andet at undersøge, om og i givet fald hvordan private sponsorer har indflydelse på museerne og deres aktiviteter. For det tredje at undersøge, om og i givet fald hvordan store danske museer arbejder med intern kommunikation samt hvilken ledelseskultur, der er fremherskende i den museale organisation.


Titel: Automatisk rekonstruktion af talehændelser i realtid
Bevillingshaver: Lektor, centerleder, cand.mag. et art., ph.d. Peter Juel Henrichsen, Institut for Sprog og Vidensteknologi, Copenhagen Business School
Beløb: 4.670.000 kr.
Formål: Samtale er en robust kommunikationsform. Selv midt i et højrøstet selskab kan man normalt let forstå, hvad sidemanden siger. Hjernens hørecenter har en særlig strategi til at rekonstruere de dele af talesignalet, som er dækket af støj, en strategi, der supplerer den akustiske analyse med forventninger til budskabet, viden om sproget, og generelle erfaringer og erindringer. Forskningsprojektets mål er at beskrive og efterligne (dele af) denne proces teknologisk. Formålet er dels at få en dybere forståelse af hjernens auditive analyse, dels at omsætte denne forståelse i en ny form for taleteknologi, der bygger på sproglig rekonstruktion.


Titel: Verbal og kropslig kommunikation
Bevillingshaver: Seniorforsker, ph.d. Patrizia Paggio, Center for Sprogteknologi, Københavns Universitet
Beløb: 2.260.000 kr.
Formål: Projektets overordnede mål er at opstille en formel teori om interaktionen mellem forskellige kommunikationsmodaliteter, dvs. sproglige og ikke-verbale ytringer. Teorien skal kunne redegøre for, hvordan bevægelser integreres med det lingvistiske tegn på forskellige niveauer. Den skal være formel forstået på den måde, at den skal kunne anvendes konsekvent på ikke-konstruerede empiriske data, således at hypoteser om de forskellige modaliteters funktion kan blive verificeret.


Titel: En analyse af Waffen-SS med særligt fokus på mandskab og officerer i et social- og mentalitetshistorisk lys, samt på Waffen-SS i efterkrigstidens erindringskultur
Bevillingshaver: Centerleder, chefkonsulent, cand.mag. og ph.d. Niels Bo Poulsen, Center for Militærhistorie, Forsvarsakademiet
Beløb: 2.000.000 kr.
Formål: Undersøgelsen, som placerer sig i krydsfeltet mellem militær- og kulturhistorie, har tre formål. For det første undersøges, hvilken rolle Waffen-SS havde i det nazistiske regime, eksempelvis i forhold til racepolitik. For det andet rettes blikket med den ideologiske skoling af SS-soldaterne, der kom fra alle hjørner af Europa, og relationerne mellem disse. For det tredje fokuseres på brugen af historien om Waffen-SS i efterkrigstiden. Undersøgelsen baseres på omfattende og hidtil uudforskede arkivkomplekser.


Titel: Jægere/samlere i nyt land - menneske, natur og klima i sen-istidens Danmark
Bevillingshaver: Museumsinspektør, cand.scient. Charlie Christensen, Nationalmuseet
Beløb: 4.000.000 kr.
Formål: Klimaets betydning for mennesket har aldrig været så afgørende som i senglacial tid. I de første årtusinder efter isens afsmeltning fra Danmark var naturen underkastet voldsomme klimaskift. De sidste par årtier har fremvist nye bopladser, især fra den tidligste af de senglaciale kulturer. Projektet omfatter bearbejdning og publikation af materiale fra alle de senglaciale kulturer: Hamburg, Federmesser, Bromme og Ahrensburg. Der vil især blive fokuseret på Brommekulturen, som er den første "danske" kultur.


Titel:

Bevillingshaver: Ph.d., lektor Rikke Andreassen, Kunst, kultur och kommunikation, Kultur & Samhälle, Malmö Högskola
Beløb: 1.940.000 kr.
Formål: I perioden 1878-1911 var der mindst 30 udstillinger af eksotiske mennesker i Danmark. Der var indianerudstilling, negerudstilling, beduinerudstilling, kineserudstilling og så videre. Udstillingerne var ikke bare underholdning, også videnskabsfolk var meget interesserede i udstillingerne og studerede flittigt de udstillede mennesker. Rikke Andreassen har som den første forsker fået adgang til Zoologisk Haves arkiver med information om importen af mennesker, de besøgendes reaktioner, samt fotografier fra udstillingerne.


Titel: Buddhism and modernity: Global dynamics of transmission and translation
Bevillingshaver: Lektor, postdoc, ph.d. Martijn van Beek, Institut for Antropologi, Arkæologi og Lingvistik, Moesgård, Aarhus Universitet
Beløb: 5.500.000 kr.
Formål: Projektet undersøger forestillinger og praksis vedrørende transmission og oversættelse af buddhistiske idéer, institutioner, praksis og materiel kultur mellem asiatiske og euro-amerikanske, herunder danske, kontekster. Fokus er på de globale processer, netværk og vekselvirkninger, som fører til nye former, betydninger og sammenhænge for buddhisme i Asien og i Vesten.


Titel: Liv på grænsen: Gris og menneske i forskning, klinik og offentlighed
Bevillingshaver: Professor, dr.phil. Lene Koch, Afdeling for Sundhedstjenesteforskning, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
Beløb: 3.200.000 kr.
Formål: Forskningsprojektet sætter fokus på relationer og grænsesætninger mellem gris og menneske i den nye genetiske forskning såvel som i mere etablerede biomedicinske sammenhænge, hvor grisen anvendes som model for menneskelig sundhed og sygdom. Gennem tre casestudier sigter projektet på at undersøge, hvordan artsgrænser og forestillinger om det menneskelige bliver forstået og praktiseret, når dyr bruges med henblik på at skabe sundhed for mennesker.


Titel:

Bevillingshaver: Dr.phil., ph.d., lektor Mark John Robert Sedgwick, Afdeling for Religionsvidenskab, Aarhus Universitet
Beløb: 3.500.000 kr.
Formål: Projektet undersøger, hvilke konsekvenser tilstedeværelsen af muslimske elever i folkeskolen har for denne, samt hvilke konsekvenser mødet med folkeskolen har for islam i Danmark. Projektet vil undersøge, hvordan muslimske forældre navigerer i forhold til de udfordringer og begrænsninger, som skolen lægger på deres og børnenes religion, og hvordan de nyfortolker religiøs praksis og religiøse dogmer.


Titel: Autobiographical memory in posttraumatic stress disorder
Bevillingshaver: Professor, cand.psych., ph.d. Dorthe Berntsen, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet
Beløb: 4.000.000 kr.
Formål: The project pursues a theory, developed by the principal investigator and colleagues, on the role of autobiographical memory in PTSD: First, the memory of the traumatic event, not the event per se, is crucial for the development and maintenance of PTSD symptoms. Second, memory and stress reactions interact. Third, involuntary memories of traumatic events reflect general memory mechanisms. Fourth, not just the past, also images of the personal future are affected in PTSD.


Kvindelig forskningsleder


Titel: Gammel Testamente som kulturel erindring - mellem historie, politik og religion
Bevillingshaver: Pernille Carstens, Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet
Beløb: 5.237.500 kr.
Formål: Hensigten med dette projekt er at undersøge, hvordan erindring er et fundamentalt instrument i dannelsen af kulturel, religiøs, etnisk eller national identitet i Det Gamle Testamente. Projektets vigtigste redskab vil være interdisciplinært perspektiv, som trækker på relevante studier af det østlige middelhavsområde i antikken. En undersøgelse af 'kulturel erindring' i den gammeltestamentlige kulturkreds og rekonstruktion af fortid gennem en række medier, giver os mulighed for at forstå Det Gamle Testamente som en 'kulturel erindring'. I løbet af projektperioden 2009-2011 afholdes tre internationale konferencer med følgende fokus: Ethnoscape - mythoscape, Memory making - the centre and the margin of Cultural memory - Between history, politics and religion.


Postdoc-bevillinger


Titel: Jazz - a Cosmopolitan Vernacular: National and Transnational Narratives of Identity and Tradition
Bevillingshaver: Ekstern lektor, ph.d. Anne Christine Dvinge, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet
Beløb: 1.740.000 kr.
Formål: Dette projekt gør brug af jazzen som et unikt prisme, gennem hvilket det kan undersøges, hvordan fortællinger og forestillinger former sig omkring nationale og transnationale kultur- og identitetsdannelser. Undersøgelsen vil basere sig på casestudier fra USA og tre europæiske lande: Danmark, Spanien og Storbritannien - hele tiden med det dialogiske forhold mellem det lokale og kosmopolitiske for øje.


Titel: Celebritykultur på tværs af medier - fra Hollywood til Facebook
Bevillingshaver: Postdoc, ph.d., cand.mag. Helle Kannik Haastrup, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Afdeling for Film- & Medievidenskab, Københavns Universitet
Beløb: 1.550.000 kr.
Formål: Dette projekt vil for det første analysere udvalgte konkrete iscenesættelser af celebritykultur på tværs af medier og udvikle begreber til brug for analyse i generel forstand. For det andet analysere engagement og følelsesmæssige oplevelser. Og for det tredje foretage en modtageranalyse af, hvordan den globale celebritykultur spiller en rolle for den enkelte modtager i en dansk kontekst.


Titel: Bevægelseskontrollens motiver. Pas, grænser og grænseovergange i det 20. århundredes litteratur
Bevillingshaver: Ph.d. Jesper Gulddal Sørensen, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet
Beløb: 1.510.000 kr.
Formål: Projektets overordnede tema er statslig bevægelseskontrol i det 20. århundredes litteratur. Metoden er motivanalytisk, og analyserne fokuserer på bevægelseskontrollens tre grundlæggende teknikker: pasvæsenet, grænsen og grænseovergangen. Målet er at undersøge de måder, hvorpå litteraturen via motivisk iscenesættelse af disse teknikker på én gang udforsker og udfordrer en historisk virkelighed, hvor konflikten mellem statens bevægelseskontrol og individets bevægelsesbehov er et centralt omdrejningspunkt.


Titel: Den hereticanske kulturkritik
Bevillingshaver: Ph.d., cand.mag. Kasper Støvring, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet
Beløb: 1.490.000 kr.
Formål: Dette projekt vil undersøge den kulturkritik, som fremsattes i tidsskriftet Heretica samt i artikler, essays og bøger af de forfattere, som har haft tilknytning til tidsskriftet. Projektet vil også undersøge de europæiske inspirationskilder for kulturkritikken og sammenligne med en række europæiske forfattere, der udfolder en beslægtet kulturkritik - bl.a. T.S. Eliot. De centrale kulturkritiske temaer omhandler bl.a. kritik af fremskridtstanken, det mytiske kunstsyn og forholdet mellem kultur og civilisation.


Titel: Language and Writing: Scribal Practices and Dialects in Pre-columbian Mesoamerica
Bevillingshaver: Ekstern lektor, ph.d.-stud. Christophe Helmke, Københavns Universitet
Beløb: 2.370.000 kr.
Formål: This project will investigate the relationship between language, dialects and their written manifestations among the ancient cultures of Mesoamerica. The first area of investigation is the central Mexican highlands, the second in the Maya heartland. The third area encompasses the western portion of modern-day Costa Rica where the sites of Bagaces, Las Huacas, La Fortuna and Talamance de Tibás have all yielded Maya hieroglyphic texts although languages of the area are unrelated to Mayan and no ancient local scripts are known.


Titel: Olav Tryggvason i den yngre skjaldedigtning
Bevillingshaver: Ph.d., videnskabelig assistent Rolf Stavnem, Nordisk Institut, Afdeling for Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet
Beløb: 1.490.000 kr.
Formål: Projektet består af flere del-studier af skjaldedigtningens betydning og funktion. Dels indgår et studium af de kristne skjaldes stilistiske modificering af skjaldedigtningen, så den kunne bruges i lovprisningen af Gud og hellige mænd. Dels skal et studium søge at underbygge, at mundtlig kultur spiller en langt større rolle for den kristne skjaldedigtning, end man hidtil har gjort sig det klart.


Titel: Minoritetsunges fritids- og skoleliv: et interdisciplinært sociolingvistisk studie af sprogbrug, sociale værditilskrivninger og social integration
Bevillingshaver: Ekstern lektor, ph.d., cand.mag. Lian Malai Madsen, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet
Beløb: 1.490.000 kr.
Formål: Undersøgelsen vil bidrage til en diskussion af fremherskende idéer om social integration af marginaliserede unge gennem deltagelse i organiserede fritidsaktiviteter ved at undersøge minoritetsunges fritidsliv i sammenhæng med deres skoleliv. Projektets resultater vil ikke kun vedrøre sammenhæng mellem sprogbrug og sociale forhold, men også have betydning for udvikling af hensigtsmæssige pædagogiske indsatser og vilkår i nutidige kulturelt blandede uddannelsesmiljøer.


Titel:

Bevillingshaver: Ph.d. Johnny Grandjean Gøgsig Jakobsen
Beløb: 1.510.000 kr.
Formål: Projektet vil ud fra en systematisk registrering og analyse af alt bevaret, publiceret kildemateriale, der omtaler Dominikanerordenen i Norden, belyse og tolke konventernes dagligdags rolle og betydning for det samfund, de indgik i. Undersøgelsen omfatter hele Norden (inkl. Tallinn i Estland), der i middelalderen udgjorde en provins i Dominikanerordenen kaldet Dacia. Dertil er det en grundlæggende idé i projektet, at de nordiske iagttagelser skal sammenlignes med tilsvarende studier fra det øvrige Nordeuropa.


Titel: Historie som Pop - Historiebrug, populærkultur og identitetspolitik i Sydøsteuropa under og efter kommunismen, 1980-2005
Bevillingshaver: Ph.d., ekstern lektor Tea Sindbæk, Institut for Historie og Områdestudier, Aarhus Universitet
Beløb: 1.590.000 kr.
Formål: Projektet analyserer og sammenligner fremstillinger af historiske figurer og troper inden for kroatisk og serbisk sportskultur og populærmusik, ca. 1980-2005. Historiefremstillingerne udforskes i lyset af de politiske og kulturelle vilkår, som har påvirket deres produktion, formidling og forbrug i de to republikker.


Titel: Kulturradikalismen, velfærdsstaten og kapitalismens nye ånd
Bevillingshaver: Ph.d.-stipendiat Torben Jelsbak, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
Beløb: 1.450.000 kr.
Formål: På grundlag af moderne sociologiske teorier om samspillet mellem magt og kritik i det moderne kapitalistiske samfund, vil projektet fremlægge en nyfortolkning af kulturradikalismens gennembrud som et eksempel på, hvordan en antiautoritær magtkritik aktivt indoptages og transformeres af magten - i dette tilfælde den moderne, socialdemokratiske velfærdsstat, der i kulturradikalismens idéer om det personligt frisatte og harmoniske individ fandt nye former for legitimation af det danske velfærdsdemokrati.


Titel: Fra Køln til Konstantinopel: Romerne og den nordgermanske elite i det 4. årh. e.Kr.
Bevillingshaver: Arkæolog, ph.d. i klassisk arkæologi Thomas Grane
Beløb: 1.610.000 kr.
Formål: Det 4. årh. e.Kr. var en brydningstid i Europa. I slutningen af det 3. årh. e.Kr. sås i den romerske verden et opgør med det velkendte, som ikke længere slog til, og et ønske om at tænke nyt for at bevare den bestående verdensorden. Projektet vil analysere udviklingen i de vestlige provinser og sammenholde den med den germanske elites identitetsopfattelse gennem tiden for at komme nærmere de mekanismer, som ligger til grund for ændringen i de romersk-sydskandinaviske forbindelser i det 4.årh. e.Kr.


Titel: Hvad er fair? Pris, moral og social praksis i Malis Fairtrade bomuld
Bevillingshaver: Ph.d. Bodil Birkebæk Olesen, Visiting Research Fellow, Sainsbury Research Unit, Centre for Visual Arts, University of East Anglia
Beløb: 1.620.000 kr.
Formål: Projektet undersøger dynamikken mellem forskellige opfattelser af fairness i forbindelse med den Internationale Fairtrade Organisations certificering af 16 bomuldskooperativer i det vestlige Mali i 2005. Det undersøger, hvordan Fairtrade Organisationens krav om faste priser, gennemsigtighed og kollektive beslutningsprocesser fortolkes og implementeres i en region, hvor social status og slægtsskabsforhold ofte regulerer adgangen til ressourcer, og fairness derfor praktiseres efter anderledes principper.


Titel: Genopførelsens semantik: oplevelse, oplysning og nationalfølelse i historisk reenactment
Bevillingshaver: Ekstern lektor, mag.art. Mads Daugbjerg, Kulturstudier, Syddansk Universitet
Beløb: 1.530.000 kr.
Formål: Dette projekt undersøger fænomenet re-enactment: såkaldte 'genopførelser' af historiske militære slag, som gestaltes af udklædte amatører for et publikum. Iscenesættelserne er mønstereksempler på den oplevelsesøkonomiske omgang med kulturarven. Gennem antropologisk feltarbejde blandt reenactment-grupper i Danmark og USA, og med studiebesøg i England og Tyskland, fokuserer projektet på historiske slag, der indgår som centrale byggesten i de respektive nationale fortællinger, som slaget ved Dybbøl 1864 og slaget ved Gettysburg 1863 under den amerikanske borgerkrig.


Titel:

Bevillingshaver: Postdoc, ph.d. i antropologi Sofie Danneskiold-Samsøe, Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universitetscenter
Beløb: 1.120.000 kr.
Formål: Målet for dette forskningsprojekt er at undersøge, hvordan lidelse forhandles inden for flygtningefamilier i Danmark. Især irakiske mænd modtager specialiseret behandling for lidelser fra tortur, krig og anden organiseret vold. Behandling synes dog ikke at give markant bedring. Gængse studier af traumatiserede flygtninge antager, at deres lidelser funderes i relationen mellem vold og efterfølgende traume eller handicap. Det er denne undersøgelses antagelse, at lidelse samtidig er en social værdi, som flygtninge søger anerkendelse for i deres daglige liv i eksil i Danmark.


Titel: Agency, Ethics and Science
Bevillingshaver: Ph.d. Raffaele Rodogno, Senior Research Fellow, Department of Philosophy, Harvard University
Beløb: 1.660.000 kr.
Formål: This is a project in ethics broadly construed. Its main aim is to assess the impact on ethical theory of recent advances in cognitive and affective science. In particular, the project shall argue that an empirically informed understanding of human agency clashes with the traditional model of human agency more or less implicitly assumed by many moral philosophers. On this model, human beings are agents that think, act, and feel for a reason; they must have the capacity to "see" reasons in these various realms of life. Without denying the existence of our rational and deliberative capacities, evidence from cognitive and affective science offers a rather different picture of human agency.


Titel: Morality and the Constitution of Personhood
Bevillingshaver: Ekstern lektor, ph.d. Ulrich Martin Knappe, Københavns Universitet, University of Giessen
Beløb: 1.490.000 kr.
Formål: Moderne moralfilosofi fokuserer først og fremmest på begrundelsen for normer. Dette er tilfældet i de to væsentligste tilgange, nemlig deontologi og utilitarisme. Det gode, hvad det end er, må imidlertid realiseres gennem holdninger og handlinger hos personer. Fra et perspektiv om selvbestemt orientering imod handling er det derfor afgørende at undersøge, hvad det vil sige at være en person. Den såkaldte ”analyse af Dasein" i Heideggers "Væren og Tid” bidrager med en righoldig afklaring af dette spørgsmål, dog uden at gøre brug af metafysiske konstruktioner angående personlig identitet. Sådanne tiltag i moralontologi kunne endelig bidrage til at råde bod på nogle af de mangler og blinde punkter, som findes i den seneste tids moralfilosofi.


Titel:

 ">The Development of Future Mental Time Travel (MTT) in Children and Adolescents. Do We need an Unambiguous Cultural Life Script to Develop a Prospective Life Story and an Identity in Adolescence?

Bevillingshaver: Ph.d., psykolog Annette Elisabeth Bohn, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet
Beløb: 1.420.000 kr.
Formål: The aim of this research is to study the development of future mental time travel (MTT) in children and adolescents. One of the key features of autobiographical memory is the ability to travel back in time to relive personal events, as well as to project oneself forward in time and prelive events from one's personal future. This project proposes that a stable cultural life script is the prerequisite for extended past and future MTT. Research has found stable cultural life scripts in Danish adults, and a recent study with Danish children and adolescents found that children are more likely to tell a coherent life story if they have a cultural life script that is similar to adult life scripts.


Titel: Tilknytning og narrative processer i psykoterapi
Bevillingshaver: Cand.psych.aut. Sarah Ingrid Franksdatter Daniel, Universitetets Psykologiske Klinik, Institut for Psykologi, Københavns Universitet
Beløb: 1.570.000 kr.
Formål: Dette projekt vil undersøge tilknytningsmønstres betydning for den terapeutiske proces gennem en analyse af mønstre i fortællingen om oplevede hændelser og mønstre i beskrivelsen af egne og andre menneskers tanker og følelser. Undersøgelsen vil have både teoretisk og praktisk relevans, idet dens resultater muligvis vil kunne bidrage til terapeuters evne til at skelne mellem forskellige tilknytningsmønstre hos klienter og dermed til at tage højde for dem i deres behandlingsstrategi.


Titel: Når kristendommen mister sit greb: Individ og sekularisering i Danmark
Bevillingshaver: Forskningsassistent, ph.d. Peter Lüchau, Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier, Syddansk Universitet
Beløb: 1.482.300 kr.
Formål: Religionsforskningen har de sidste 100 år fokuseret meget på sekularisering. Der har været utallige studier af, hvordan folk går mindre i kirken og sjældnere tror på Gud. Det har bl.a. været vigtigt, fordi man har antaget, at troende mennesker har særlige værdier. Efterhånden som færre tror på Gud, vil fx traditionel moral, børneopdragelse og nationalfølelse svækkes. Det spørgsmål, som ikke er blevet stillet, er, om også betydningen af at tro har ændret sig i takt med sekulariseringen. Projektet vil forsøge at komme ind bag ved sekulariseringen og undersøge, om der bag den faldende kirkegang og tro på Gud gemmer sig en langt mere betydningsfuld forandring.


Senior-projekter


Titel: Dr.dk's historie 1996-2006. Færdiggørelse af afhandling
Bevillingshaver: Lektor, ph.d., cand.mag. Niels Brügger, Institut for Informations- og Medievidenskab, Aarhus Universitet
Beløb: 700.000 kr.
Formål: Projektet vil søge at besvare to spørgsmål: Hvilke drivkræfter ligger bag skabelsen og udviklingen af netstedet dr.dk fra 1996 til 2006, og hvilke konsekvenser får det for netstedet? Og hvilke teoretiske og metodiske nyudviklinger er påkrævet for at kunne analysere dr.dk? Projektet bevæger sig ind på et område, der frem til i dag er stort set uudforsket. Det forventes derfor at bidrage med den første historiske analyse af en væsentlig brik i både nyere danske kultur-, medie- og samfundshistorie og i det danske internets historie.


Titel: Den glemte kanon: Aurelius Augustinus og den retoriske tradition
Bevillingshaver: Lektor, cand.mag. et art., ph.d. Hanne Roer, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet
Beløb: 550.000 kr.
Formål: Projektet har til formål at eftervise den augustinske tradition i vestlig retorik. Afhandlingen skal afdække denne glemte kanon af relativt upåagtede retoriske traktater i kristendommens tjeneste og tillige give et udblik over den praksis, som de både betinger og afspejler. Arbejdet skal munde ud i en disputats, der med udgangspunkt i Augustins retoriske værker, læst i lyset af hans Om Gudsstaten og Bekendelser, eftersporer denne tradition hos de kristne apologeter Notker Labeo, Uguccione da Pisa, Melanchton, Nicolas Caussin, Fenelon, John Henry Newman og Kenneth Burke.


Titel: Det franske sprog. Topologi: Kapitel IX, II og III
Bevillingshaver: Professor, dr.phil Hanne S. Korzen, Copenhagen Business School
Beløb: 460.000 kr.
Formål: Værket "Det franske sprog" er indtil videre udkommet i 10 bind på på hver 160-350 sider. Der skal udkomme endnu fire, hvoraf to af disse skal udspringe af dette projekt. Projektet omhandler en række aspekter i forbindelse med ordstillinger på fransk, som er særlig kompliceret, fordi fransk er et romansk sprog, der er blevet stærkt påvirket af germansk. Projektets grundhypotese er, at ledstillingen dels hænger sammen med sætningstrykket, som er specielt på fransk, dels med leddenes grad af tilknytning til verbalet.


Titel: Gunnar Larsens dagbog: 1941-1943. En forskningsbaseret, annoteret fuldtekstudgivelse af den efterladte dagbog fra minister for offentlige arbejder og leder af F.L. Smidth-koncernen Gunnar Larsen
Bevillingshaver: Lektor, ph.d. Joachim Lund, Copenhagen Business School
Beløb: 220.00 kr.
Formål: Ingeniør Gunnar Larsen (1902-1973) var øverste leder af industrikoncernen F.L. Smidth & Co. 1935-1945. I juli 1940 blev han udnævnt til minister for offentlige arbejder, en post han besad indtil befrielsen. Han var overbevist om samarbejdspolitikkens nødvendighed, blev snart udenrigsminister Erik Scavenius' nærmeste medarbejder i regeringen og stod i de følgende år i spidsen for en lang række samarbejdsprojekter med den tyske besættelsesmagt. Projektet kortlægger Gunnar Larsens omfattende netværk og analyserer dagbogens begivenheder, institutionelle rammer og beslutninger og placerer dem i den samtidige kontekst.


Titel: Immateriel kulturarv i det globaliserede Amazonas. Nyt fokus på asháninkasang og dans, trosforestillinger og kulturel mangfoldighed i det østlige Peru
Bevillingshaver: Ph.d. et mag.scient. Hanne Veber, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Afdeling for Indianske Sprog og Kulturer, Københavns Universitet
Beløb: 920.000 kr.
Formål: Forskningen har kun i begrænset omfang indfanget viden om dynamikken i de interkulturelle ændringsprocesser, som globaliseringen indebærer, herunder viden om hvordan sange, danse og trosforestillinger motiverer aktørerne, og om hvordan indiansk kultur aktiveres i den globaliserede kontekst og medierer interaktionen med omverdenen. Gennem registrering og analyse af asháninka sange, danse og trosforestillinger i peruansk Amazonas skal projektet søge at udfylde dette 'hul' i forskningen.


Titel: Erfaring, subjektivitet og religion - et studie i krydsfeltet mellem fænomenologi og religionsfilosofi
Bevillingshaver: Lektor, cand.teol., ph.d. Henrik Vase Frandsen, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet
Beløb: 420.000 kr.
Formål: I centrum for projektet står erfaringsbegrebet: På den ene side handler det om erfaringen af verden, af det fremmede og af den anden. På den anden side handler det om erfaringen af sig selv som identitet, men også som påvirkelig, erfaring af sig selv som både aktiv og dødelig, kort sagt som fri og endelig. Projektets ambition er at give forståelse af den religiøse verdenserfaring, hvilket samtidig indbefatter en diskussion af, hvad det vil sige at være.


Titel: Islamisk bibelkritik mellem polemik, teologi og rationalitet: hvorfor og hvordan læser muslimerne Den Jødiske Bibel?
Bevillingshaver: Videnskabelig assistent Joshua Abdallah Sabih, Institut for tværkulturelle og regionale studier, Carsten Niebuhr afd., Københavns Universitet
Beløb: 540.000 kr.
Formål: Dette projekt sigter på at undersøge, hvorfor og hvordan muslimer læser Den Jødiske Bibel (Det Gamle Testamente). Islamisk bibelkritik har en lang historie bag sig. Overordnet kan denne tradition inddeles i tre faser: En koranisk, en middelalderlig og en moderne. Projektet vil demonstrere, hvor højt udviklet islamisk bibelkritik var og stadig er. Muslimernes kritik af såvel Det Gamle som Det Nye Testamente er underlagt forskellige funktioner, mål og metoder. Det er en af dette projekts hensigter at sondre mellem disse niveauer, for at vi bedre kan forstå muslimernes læsningsmodaliteter og strategier.


Titel: Nye læreprocesser i frivillige sociale organisationer. Mellem system og livsverden. Et multi-case studie af frivillige sociale organisationer i nye partnerskaber i et etnografisk og livshistorisk perspektiv
Bevillingshaver: Lektor, ph.d., centerleder Linda Lundgaard Andersen, Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, Roskilde Universitetscenter
Beløb: 580.000 kr.
Formål: Forskningsprojektet bidrager til en bedre forståelse af, hvordan varetagelsen af velfærdsopgaver påvirkes af samspil mellem den samfundsmæssige udvikling, forandringer i organisationer og menneskers læring. Den forskningsmæssige relevans og nyskabende værdi ligger i at udforske læringsmiljø, livshistorie og udbytte i et nyt skæringsfelt, hvor den frivillige verdens kraft og potentiale møder de offentlige og private logikker og strukturer - med afgørende betydning for velfærdsvaretagelse, samfundsudvikling og foreningsliv.


Titel: Measuring Affect Attunement in Mother-infant Interactions: High-precision multimodal analysis of prospective control in intersubjective mother-infant narratives
Bevillingshaver: Ph.d., dr. Jonathan Thomas Delafield-Butt, Perception Movement Action Research Centre, University of Edinburgh
Beløb: 1.620.000 kr.
Formål: This project will investigate attunement in the mother-infant dyad using high-precision, multimodal data and computational analyses of the reciprocal exchanges and 'vitality contours'. It will apply specific analyses of the timings, rhythms, and importantly, prospective gestural control of body and voice in both infant and mother to data being obtained by a large, ongoing longitudinal study of attunement in the mother-infant dyad at the Copenhagen University Babylab.


Ph.d.-projekter


Titel: Tektoniske mønstre
Bevillingshaver: Arkitekt, cand.arch. Niels Martin Larsen, Arkitektskolen Aarhus
Beløb: 2.025.000 kr.
Forskerskole: Forskerskolen Arkitektskolen Aarhus v/forskningsleder, lektor, cand.phil. Jørgen Dehs
Formål: Forskningsprojektet ønsker at undersøge det arkitektoniske potentiale i tektoniske mønstre via anvendelse af algoritmer. Det søger at udvikle metoder til at skabe tredimensionelle mønstre med rum- og strukturdannende arkitektonisk potentiale.


Titel: København 1900: Offentlig kultur, teknologiske systemer og Den Gode By
Bevillingshaver: Museumsinspektør, cand.mag. Mikkel Thelle, Nationalmuseet, Forsknings- og Formidlingsafdelingen
Beløb: 2.025.000 kr.
Forskerskole: Kulturarvens Forskerskole v/Carl Gustav Johannsen
Formål: Projektet skal belyse udviklingen af et nyt offentligt liv i Københavns indre by i forbindelse med områdets tilblivelse som byens centrum omkring år 1900. Der er særligt fokus på samspillet mellem den moderne bys fysiske strukturer og de genstande, der findes i byrummet.


Titel: The Resilient City: New urban design strategies addressing the rise of sea level in Copenhagen
Bevillingshaver: Museumsinspektør, arkitekt og underviser Charles Bessard
Beløb: 2.025.000 kr.
Forskerskole: Forskerskolen ved Kunstakademiets Arkitektskole v/Henrik Oxvig
Formål: Projektet er et forsknings- og designprojekt inden for urban planlægning og arkitektur. Formålet er at undersøge mulighederne for at forberede København på de forudsete stigninger i havvandstanden.


Titel: YouTube-kulturens indtog - en ny dokumentarisme?
Bevillingshaver: Producer, cand.mag. Thomas Mosebo Simonsen
Beløb: 1.750.000 kr.
Forskerskole: Den Humanistiske Forskerskole ved AAU v/professor Line Dircinck-Holmfeld
Formål: Projektet undersøger dokumentarismen i rummet mellem de nye interaktive web 2.0-platforme på internettet og det traditionelle tv-format. Projektet fokuserer konkret på den interaktive tv-kanal YouTube i forhold til tv-formatet.


Titel: Negotiating Citizenry by Means of Radio: Poor and Marginalised People's Aspirations and Strategies in Rural Nepal
Bevillingshaver: Medierådgiver, cand.merc.int. Jacob Thorsen
Beløb: 2.025.000 kr.
Forskerskole: Forskerskolen for Medier, Kommunikation og Journalistik, Roskilde Universitetscenter v/Kim Schrøder
Formål: Projektet fokuserer på dét at blive medborger som noget formet og forhandlet. Radio ses i dette projekt som en del af civilsamfundet, bistår med at skabe sociale, kulturelle og politiske processer, der er forbundet med at opbygge et aktivt civilsamfund.


Titel: At erindre nationen - Atlas over litteraturens rolle som skaber af færøsk erindringspolitik og dens sociale betydning for fremkomsten af færøsk litterær kulturel nationalisme 1817-1888
Bevillingshaver: Redaktør og forfatter, mag.art. Kim Simonsen
Beløb: 1.925.000 kr.
Forskerskole: Institut for Kultur og Identitet, Roskilde Universitetscenter v/Anne Birgitte Richard
Formål: Projektets formål er at se på, hvordan grupper og nationer omstrukturerer og forvalter deres erindringer om fortidige forhold. Som en overordnet case er det meningen at vise, hvilken betydning den ældre litteratur har haft for skabelsen af en færøsk erindringskultur og det 20. århundredes erindrings- og identitetspolitik.


Titel: Fædra-myten: Europæisk litteraturhistorie, nordisk aktualitet
Bevillingshaver: Cand.mag. Alexandre Planque
Beløb: 1.750.000 kr.
Forskerskole: Akademiet for Æstetikfaglig Forskeruddannelse v/Morten Kyndrup
Formål: Projektet vil undersøge den antikke Fædra-myte og dens behandling i et udvalg af klassiske og moderne værker: Euripides og Racine på den ene side og Enquist og Hultberg på den anden.


Titel: Monsters and Horrific Stories: A Bio-Cultural Approach
Bevillingshaver: Cand.mag. Joes Mathias Forrest Clasen
Beløb: 1.750.000 kr.
Forskerskole: Akademiet for Æstetikfaglig Forskeruddannelse v/Morten Kyndrup
Formål: Projektets formål er at konstruere en teori om overnaturlig horrorfiktion under inddragelse af kognitions- og evolutionspsykologien.


Titel: Leksikaliseret litotes på latin: En undersøgelse af nonnullus, nonnihil, nonnemo, nonnumquam og nonnusquam
Bevillingshaver: Cand.mag. Theodor Willibald Harbsmeier
Beløb: 2.025.000 kr.
Forskerskole: Institut for Sprog, Litteratur og Kultur, Aarhus Universitet v/Marianne Pade
Formål: Projektet sigter mod en systematisk analyse af pragmatiske, semantiske og syntaktiske egenskaber knyttet til de i titlen nævnte udtryk og vil inkludere en undersøgelse af hvilke stilistiske faktorer, som er bestemmende for brugen af ordene.


Titel: Fattigdomskultur i 1700-tallets urbane Danmark
Bevillingshaver: Arkivar, cand.mag. Peter Wessel Hansen
Beløb: 1.750.000 kr.
Forskerskole: Danmarks Forskerskole for Historie v/Claus Møller Jørgensen
Formål: Formålet med projektet er med udgangspunkt i københavnsk kildemateriale at undersøge, hvad fattige fra forskellige sociale lag opfattede som fattigdom, og hvordan de tacklede fattigdommen.


Titel: I velfærdsstatens randområde - dansk integrationspolitk 1967-2007
Bevillingshaver: Forskningsassistent, cand.mag. Heidi Vad Jønsson
Beløb: 1.750.000 kr.
Forskerskole: Danmarks Forskerskole for Historie v/Claus Møller Jørgensen
Formål: Projektets emne er konstruktionen af velfærdsstatslig integrationspolitik fra 1960'erne til i dag. Til trods for emnets aktualitet eksisterer der ikke en samlet analyse af integrationspolitikkens tilblivelse og udviklingshistorie som en del af den danske velfærdsmodel.


Titel: Ligbrænding i et bioarkæologisk perspektiv - fra udgravning og analyse til dødsopfattelse, rite og praksis
Bevillingshaver: Arkæolog, cand.mag. Lise Harvig
Beløb: 1.750.000 kr.
Forskerskole: Dansk Arkæologisk Forskerskole v/Lise Hannestad
Formål: Projektet vil inddrage nyudviklede metoder til kønsbestemmelse af børn og voksne samt CT-scanning af urner, der kan besvare konkrete spørgsmål omkring ligbrændings- og begravelsesritualer i forhold til deponering af knogler og genstande i urner.


Titel: Religiøsitet og sekularitet i den moderne arabiske verden - en antropologisk analyse af kristne syrere
Bevillingshaver: Videnskabelig assistent, cand.scient.anth. Andreas Bandak
Beløb: 2.040.425 kr.
Forskerskole: Den Danske Forskerskole i Antropologi og Etnografi v/Ton Otto
Formål: Projektet vil anvende Damaskus som et prisme, der kan reflektere levede kristendomme inden for rammerne af en sekulær og autoritær nationalstat.


Titel: Nationale narrativer - kulturhistorisk kontinuitet og politisk legitimering i Folkerepublikken Kina
Bevillingshaver: Juniorkonsulent, cand.mag. Anders Sybrandt Hansen
Beløb: 1.925.000 kr.
Forskerskole: Den Danske Forskerskole i Antropologi og Etnografi v/Ton Otto
Formål: Projektet analyserer, hvordan Kinas Kommunist Parti (KKP) legitimerer sit fortsatte magtmonopol i ét-parti-staten.


Titel: Den forskel som gør en forskel - Jugement og diskrimination i det strafferetslige system
Bevillingshaver: Ekstern lektor, cand.mag. Frej Klem Thomsen
Beløb: 1.750.000 kr.
Forskerskole: Dansk Forskeruddannelsesprogram i Filosofi, Idé- og Videnskabshistorie v/Stig Andur Pedersen
Formål: Projektet sigter dels på et begrebsafklarende arbejde der skal gøre begrebet 'diskrimination' lettere at anvende, og dels på et normativt arbejde med at afklare en række problematikker bl.a. vedr. lighed for loven og grænsen for personlig frihed.


Titel: Sakramente og metafor: En kritisk tolkning af begrebet realpræsens i lyset af moderne sprogfilosofiske og hermeneutiske teorier
Bevillingshaver: Cand.theol. Nete Helene Enggaard
Beløb: 1.750.000 kr.
Forskerskole: Forskeruddannelsesprogrammet Religion og Samfund v/Erik Reenberg Sand
Formål: Projektet vil i lyset af moderne sprogfilosofi og hermeneutik forsøge at reaktualisere Luthers sproglige nyansatser i en nutidssvarende og metafysikkritisk teologisk metaforologi.


Titel: Charismatic Practice and Catholic Parish Life - An Anthropological and Theological Study of Renewal and Institution in Guatemala
Bevillingshaver: Liturgisk sekretær, cand.theol. Jakob Egeris Thorsen
Beløb: 1.750.000 kr.
Forskerskole: Forskeruddannelsesprogrammet i Teologi og Religionsvidenskab v/Troels Nørager
Formål: Projektet vil undersøge, hvordan den Katolske Karismatiske Fornyelse bliver integreret i den katolske kirke i Guatemala, og hvordan denne proces påvirker både karismatikerne og den katolske kirke som helhed.


Titel: Udvikling af læsehastighed hos børn med forskellige sproglige forudsætninger
Bevillingshaver: Videnskabelig assistent, cand.mag. Anna Steenberg Gellert
Beløb: 2.025.000 kr.
Forskerskole: Forskeruddannelsesprogram i Uddannelsesforskning ved Københavns Universitet v/Finn Hauberg Mortensen
Formål: Projektet vil undersøge, om der er en sammenhæng mellem børns ordforråd og udviklingen af deres læsehastighed i løbet af 2. kl.


Titel: En undersøgelse af naturen af kapacitetsbegrænsningen i visuel korttidshukommelse
Bevillingshaver: Forskningsassistent, cand.psych. Thomas Alrik Sørensen
Beløb: 1.750.000 kr.
Forskerskole: Dansk Forskerskole i Psykologi v/Claus Bundesen
Formål: Projektet har til formål at følge, hvorledes træning samt den biologiske modning af hjernens forskellige neurale strukturer påvirker dels den menneskelige hukommelseskapacitet, dels den hastighed, hvormed vi kan indkode visuelle objekter.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 23. oktober 2013