Nedenfor finder du en oversigt over de ansøgninger, som rådet på sit møde den 6-7. juni 2011 har besluttet at yde støtte til.
Der tages forbehold for såvel trykfejl som eventuelle justeringer i forhold til de i oversigten angivne beløb. Der kan således ske ændringer, fx hvis der er opnået støtte fra anden side, ligesom der kan være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.
Bevillingsbreve og afslagsbreve vil blive udsendt snarest. Al korrespondance vil blive sendt til den e-mail adresse, som du har angivet i din elektroniske ansøgning.
Titel: Instrumentation for measuring past altitude changes of the Greenland ice sheet
Ansøger: Thomas Blunier
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 172.800 kr
Den grønlandske iskappe er i øjeblikket under hastig forandring med accelererende isflydning og smeltning især i dens randområder. For at forstå iskappens dynamik er det vigtigt at have data for dens udvikling langt tilbage i tiden.
Målinger af det totale luftindhold i den grønlandske is er i den sammenhæng unikke. Det skyldes, at luftindholdet i isen er afhængigt af overfladetrykket over iskappen, som igen er afhængigt af iskappe-overfladens højde.
Med målinger af luftindholdet i iskerner fra Grønland er det derfor muligt at kortlægge iskappens højde-udvikling tilbage i tiden. Dermed kan nutidens accelererende ændringer i den Grønlandske iskappe sættes ind i et mere en 100.000 år langt tidsperspektiv.
Der søges derfor om midler til at etablere to nye forsøgsopstillinger til målinger af det totale luftindhold i iskerner på Center for Is og Klimas gas-laboratorium. Den ene opstilling vil være baseret på den hidtil mest veletablerede metode til at foretage disse målinger, mens den anden opstilling vil være baseret på et nyt og uprøvet koncept, der har potentialet til at levere lettere, hurtigere og dermed flere målinger af det totale luftindhold i de grønlandske iskerner.
Målinger der er akut behov for vi bedre kan forstå den grønlandske iskappes dynamik, og dermed bliver istand til at forbedre forudsigelserne af iskappens bidrag til havniveau-stigninger i en fremtid præget af drivhusgas-relaterede klimaændinger.
Titel: Thermal Analysis Equipment for Chemistry and Pharmaceutical Science
Ansøger: Andrew David Bond
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 1.123.200 kr
Denne ansøgning vedrører anskaffelse af udstyr til differens scanning kalorimetri (DSC) og termogravimetrisk analyse (TGA). Udstyret vil blive benyttet af adskillige forskningsgrupper på Institut for Fysik og Kemi og Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, Syddansk Universitet.
Det kan anvendes til at måle energiændringer og massetab i forbindelse med fysiske og kemiske processer som f.eks. smeltning, faseovergange og dehydrering. Udstyret vil blive anvendt til en lang række forskningsprojekter indenfor kemi og farmaci herunder studier af krystallisation og struktur af faste lægemidler, kemiske reaktioner i faste stoffer, og jordmineraler, der kan ionbytte giftige anioner.
Titel: Leica DM5500 compound microscope for digital photographic investigation and documentation of invertebrate anatomy
Ansøger: Lars Bjørn Vilhelmsen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 456.320 kr
Forskningsmikroskop til undersøgelse og illustration af detaljeret anatomi hos hvirvelløse dyr
Studiet af detaljer af anatomien hos små hvirvelløse dyr er blevet fremmet bemærkelsesværdigt gennem de senere år ved udviklingen af digitale foto-teknikker. Ved at kombinere et mikroskop med et motoriseret digital kamera, der tager billeder ved faste, givne aftstandsintervaller, kan man hurtigt fremskaffe en serie billeder der er fokuseret på forskellige niveauer.
Ved hjælp af special software kan man kombinere en sådan billedserie til et enkelt, sammensat billede der er skarpt over det hele, da det indeholder dele af billeder taget på forskellige fokusplaner. Ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, har forskere der arbejder med forskellige hvirvelløse dyr (bløddyr, krebsdyr, insekter mm.) i årevis udnyttet sådanne teknikker til at udforske og illustrere dyr og dele af deres anatomi ved lave forstørrelser.
Anskaffelsen af et forskningsmikroskop, der kan tilkobles allerede eksisterende billedudstyr og software, der kan optage og behandle billedserier, vil gøre det muligt at undersøge dyr ved endnu større forstørrelser, end det hidtil har været muligt.
Titel: High Resolution Liquid Chromatography Mass Spectrometer for Identification of New Organic Molecules
Ansøger: Karl Anker Jørgensen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.728.000 kr
De syv forskningsgrupper, der beskæftiger sig med organisk kemi ved Kemisk Institut, Aarhus Universitet, ansøger her om midler til at anskaffe et nyt fælles massespektrometer.
Forskningen indenfor organisk kemi ved instituttet er meget forskelligartet og spænder fra katalyse, asymmetrisk syntese, medicinalkemi og bioorganisk kemi til polymerkemi, overfladekemi og nanoteknologi.
Fælles for mange af aktiviteterne er syntese af nye organiske molekyler, der ikke har været beskrevet før. Alene i perioden 2006-2011 har vi publiceret mere end 200 artikler, der beskriver nye organiske molekyler. For at kunne publicere denne type artikler kræver tidsskrifterne at alle nye forbindelser er karakteriseret med højt opløst massespektrometri (HRMS).
Det 12 år gamle massespektrometer, der har været brugt indtil nu, er slidt ned og fungerer meget ustabilt. Der søges derfor om støtte til at anskaffe et nyt instrument til moderne HRMS analyse - et Bruker MicroTOF-Q High-Performance LC-MS system.
Dette instrument er langt mere tidssvarende og har en lang række fordele som f.eks. højere opløsning og større brugervenlighed. Det er desuden koblet med et HPLC instrument til kromatografisk separation af blandinger af organiske forbindelser før de analyseres i massespektrometeret. Dette er et særdeles nyttigt værktøj til at analysere de blandinger af kemiske forbindelse, som man opnår ved mange kemiske reaktioner.
Titel: NC-3000 NucleoCounter for the Department of Biology, University of Copenhagen
Ansøger: Olaf Nielsen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 374.400 kr
Biologisk Institut rummer i dag omkring 200 akademikere (VIP), 150 ph.d.-studerende og mange interne og eksterne kandidatstuderende. Instituttet er derfor ansvarlige for undervisning og uddannelse af en betydelig del af unge danske forskere i biologi, biokemi, nanoteknologi, og molekylær biomedicin.
Instituttet rummer desuden en lang liste af forskergrupper som producerer verdensklasse-forskning og publicerer i de bedste internationale videnskabelige tidsskrifter. Afgørende for mange af disse undersøgelsers gennemførelse er evnen til at kunne udføre forskellige typer af cytometri; for eksempel monitorering af eksponentiel cellevækst, evaluering af cellers levedygtighed, vurdering af cellecyklus-fordeling, samt kvantificering af DNA fragmentering som udtryk for apoptose.
NC -3000 NucleoCounteren kan udføre disse målinger med en hidtil uset detaljeringsgrad og præcision for alle de organismer, der studeres. Desuden kan NC-3000 NucleoCounteren bestemme transfektionseffiktivitet af GFP konstrukter med langt større præcision end manuel optælling. Endelig, kan NC-3000 NucleoCounteren automatisk generere data-dokumentation i form af cellebilleder, histogrammer, statistiske oversigter og scatter plots, som nu til dags kræves af de fleste førende tidsskrifter.
En NC3000 NucleoCounter vil gavne en lang liste af højtprofilerede forskergrupper fra instituttet, og der ansøges derfor om støtte til at købe en sådan til brug for hele instituttet.
Titel: Quantum Measurements Lab
Ansøger: Jesper Nygård
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.818.134 kr
Kvante-optikken har de seneste årtier ført til forunderlige eksperimenter baseret på lys, fx indenfor teleportation, kvante-information, ikke-lokalitet, Bose-Einstein kondensation og ultrafølsomme måleteknikker. Disciplinen er veletableret i Danmark.
Derimod er kvante-elektronikken mindre udbredt, selvom udforskningen af kvantemekaniske effekter i elektroniske komponenter har været i eksplosiv udvikling internationalt. Det har især vist sig at elektronernes kvantemekaniske natur kan udfoldes til fulde i de mindste nanoskala kredsløb.
Udviklingen peger mod at kvante-optikkens fantastiske eksperimenter vil kunne "oversættes" til simple elektriske målinger på en chip. Dog kræver dette ultra-lave temperaturer, så termiske fluktuationer ikke forstyrrer elektronernes kvantemekaniske egenskaber.
Eksperimenterne skal foregå ved temperaturer under 1 kelvin, hvilket opnås i kryostater, der forbruger store mængder kostbar flydende helium (1000 kr/døgn). Men ny "kryogen-fri" teknologi, der køler helt uden flydende helium, er nu tilgængelig.
Der ansøges om midler til en sådan kryostat, som vil minimere driftsudgifterne og muliggøre lange, systematiske måleserier. Den udrustes med en unik vektor-magnet, der leverer et eksternt magnetfelt i tre dimensioner, hvilket er essentielt for manipulation af fx elektroners spin.
Carlsbergfondet har bevilget 2.5 mill. kr, 2/3 af den nødvendige investering.
Titel: LTQ-Orbitrap XL ETD LC-MS/MS mass spectrometer - accurate mass analysis of proteomes and post-translational modifications
Ansøger: Birte Svensson
Institution: Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: 4.000.000 kr
Forskningsgrupper fra fem DTU-, tre KU-Life og et KU-Science institut ansøger i fællesskab om et LTQ-Orbitrap XL ETD LC-MS/MS state-of-the-art massespektrometer til kvantitativ proteomanalyse, identifikation af proteinmodifikationer og metaproteomanalyse i forbindelse med en række projekter inden for plantebiokemi, mikrobiologi, immunologi, celluær signalering, bioteknologi og fødevarekvalitet af fisk og kød.
Fælles for netop disse områder er et meget presserende behov for højfølsom, præcis massespektrometrisk analyse, som det ikke er muligt at få dækket ved samarbejde med andre danske forskningsgrupper, fordi de ikke har ledig kapacitet.
Orbitrap instrumentet kan hurtigt og følsomt opklare struktur og måle mængde af et stort antal proteiner i en kompleks biologisk prøve, herunder forskellige fosforylerede, glykosylerede eller på anden måde modificerede proteinformer, som afspejler det biologiske systems regulering og interne kommunikation.
Kvantitativ proteomanalyse bidrager således til det globale billede af fysiologiske eller process-betingede dynamiske ændringer, som sammenholdt med målinger af genaktivitet og metabolitkoncentrationer beskriver systemet.
Orbitrap er desuden velegnet til ”top-down proteomics”-opklaring af modifikationer i intakte proteiner og det er ideelt til gel-fri proteomanalyse, f.eks. af membranproteiner og for organismer med kendt genomsekvens. Anskaffelsen vil muliggøre forskningsprojekter, som den nuværende instrumentering ikke kan håndtere.
Titel: XRF core scanner for continuous high-resolution analyses (X-CORE)
Ansøger: Marit-Solveig Seidenkrantz
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 2.666.124 kr
Der søges her om anskaffelse af en XRF-kerneskanner med indbygget line skanner og magnetisk susceptibilitets-måler til undersøgelse af geologiske borekerner, især fra sø og hav.
Instrumentet måler indholdet af grundstoffer i spektret fra Aluminium til Uran og kan måle kontinuerte serie med en detaljeringsgrad på en prøve per 0,1 mm. Derfor giver instrumentet meget vigtig information om sedimenters/bjergarters mineral-sammensætning, hvilket anvendes til undersøgelse af sediment-transport og kildebjergarter.
Instrumentet vil ligeledes være af stor værdi i forbindelse med undersøgelser af kerner i hårde bjergarter, drypsten og årringe i træ. Instrumentet søges til et projekt, hvis formål det er at undersøge mekanismerne, der forårsager skift i atmosfære- og oceancirkulationen på tidsskalaer fra årtier til årtusinder.
De kontinuerte og detaljerede informationer om strømforhold, vindstyrke/retning, havisdække, nedbør, vegetationsdække m.m. vil kunne give information om bl.a hurtige klimaskift, der forgår over få år/årtier, geografiske forskelle i klimaudviklingen samt hjælpe med til at belyse om variationer i afsmeltningen fra Grønland er relateret til disse hurtige klimaændringer.
Ansøgergruppen består af en lang række forskere indenfor Earth system science og instrumentet vil således være med til at styrke geo-videnskaben i Danmark på tværs af traditionelle faglige discipliner.