Gå til indhold

Innovative plastprodukter og mere energieffektive sprøjtestøbeprocesser - Innomold

Plastkomponenter fremstillet ved hjælp af sprøjtestøbning bruges i mange produkter. Men sprøjtestøbning kan være vanskelig at håndtere, især hvis der ønskes meget fine strukturer i plasten. Samtidig sluger processen meget energi.

Konsortiet vil udvikle en ny teknik og nye værktøjer til støbning af plast, som både øger kvaliteten af sprøjtestøbningen og sænker energiforbruget i processen.

Budget: 25,2 mio. kr.
Tilsagn fra Rådet for Teknologi og Innovation: 10,9 mio. kr.

Bedre plastprodukter med mindre ressourceforbrug

Plastkomponenter fremstillet ved hjælp af plaststøbning anvendes i alt fra simple husholdningsprodukter til avancerede sensorer og optiske lagringsmedier. I dag giver støbeteknologien udfordringer for både energiforbrug og for kvaliteten af de støbte komponenter.

InnomoldInnovationskonsortiet vil udvikle bedre plastprodukter med mindre ressourceforbrug.

Konsortiet bag ”Innomold” ønsker at introducere en helt ny teknologi inden for sprøjtestøbning af plast. Ved at kombinere magnetiske og ikke-magnetiske materialer i støbeværktøjet vil konsortiet udvikle støbeteknologi, hvor induktionsopvarmning giver en ekstremt hurtig og præcis opvarmning af støbeforme. Det vil gøre det muligt at få støbeplast til at løbe længere ind i formen – og dybere ned i mikrostrukturer – end hvad der hidtil har været muligt. Metoden vil give en ultrakort opvarmning af et tyndt overfladelag, så varmen hurtigt ledes væk og produktionshastigheden bibeholdes.

Teknikken vil have en række fordele og effekten forventes at være øget kvalitet af plastprodukterne, lavere energi- og materialeforbrug samt ikke mindst en åbning for helt nye anvendelser af plastkomponenter.

Den nye metode betyder at:

  • Trykket, der skal til for at fylde en given form, falder, og man skal derfor anvende mindre maskinkraft for at producere det samme emne.
  • Med samme udstyr kan støbes mere tyndvæggede emner, og dermed spa-res både plastmateriale og energi.
  • Lavere tryk under støbningen reducerer de indre spændinger i produkterne. Det betyder mere nøjagtige emner og mindre spild.
  • Når støbematerialet selv løber ned i en form med mikro- eller nanostrukturer på overfladen, bliver overfladen langt bedre og mere nøjagtigt kopieret.

Konsortiets deltagere
Virksomheder:

Lego System A/S, DKI Plast A/S, Kaleido Technology Aps, Multi-Wing International A/S, Uddeholm A/S, GN Resound A/S

Forskningsinstitutioner:

DTU – Mekanik

Rådgivnings- og videnspredningspart:

IPU

Kontaktperson:

Senioringeniør Peter Torben Tang, IPU,
Tlf.: 4525 4804 / 2546 0850
E-mail: tt@ipu.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 08. marts 2013