Gå til indhold

Bevillinger fra Det Frie Forskningsråd │ Natur og Univers juni 2012: Individuelle postdocstipendier og Instrumentcentre

Det Frie Forskningsråd│Natur og Univers har den 11. og 12. juni 2012 behandlet 81 ansøgninger om støtte til virkemidlet Individuelle postdocstipendier med et samlet ansøgt beløb på ca. 165 mio. kr. og tre ansøgninger om Instrumentcentre med et samlet ansøgt beløb på 19.744.700 kr.

Nedenfor finder du en oversigt over de ansøgninger, som rådet på sit møde 11. og 12. juni 2012 har besluttet at yde støtte til. Udover de angivne projekter er der en kort venteliste. Ansøgere, hvis ansøgning er på venteliste, vil få direkte besked per e-mail fra Det Frie Forskningsråds sekretariat om den videre proces.

Der tages forbehold for såvel trykfejl som eventuelle justeringer i forhold til de i oversigten angivne beløb. Der kan således ske ændringer, f.eks. hvis der er opnået støtte fra anden side, ligesom der kan være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.

Bevillingsbreve og afslagsbreve vil blive udsendt snarest. Al korrespondance vil blive sendt til den e-mail adresse, som du har angivet i din elektroniske ansøgning.


Individuelle postdocstipendier


Projekttitel: Geocentric Axial Dipole hypothesis and the Geomagnetic Field
Bevillingsmodtager: Arne Døssing Andreasen
Institution: DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: kr 2.373.840
Sted for projektets udførelse: Imperial College London og Australian National University
Projektbeskrivelse: Målinger af jordens magnetfelt viser, at feltet er domineret af en dipol (stangmagnet), der genereres af strømninger i Jordens ydre kerne. Den såkaldte Geocentriske Aksiale Dipol-hypotese (GAD-hypotesen) antager at dipolen er parallel med Jordens rotationsakse set over millioner af år. Hypotesen har i årtier været central inden for studier af jordskorpens pladebevægelser og Jordens palæoklima, hvor det er vigtigt at kende et områdes position tilbage i tid. Studier af magnetismen i gamle bjergarter (palæomagnetisme) kan netop fortælle os om Jordens tidligere magnetfelt. Men ud fra disse studier er GAD-hypotesens egnethed og de eksisterende referencemodeller for Jordens magnetfelt over tid (TAFs) blevet diskuteret. Det skyldes at magnetfeltet ud over dipolen også indeholder bidrag fra såkaldte ”ikke-dipoler”. Variationen i styrken og orienteringen af disse ikke-dipoler udviskes over 100 millioner år og mere, men har betydning i kortere – og endnu ikke fuldt ud kendte – tidsrum. Således er der stadig stor usikkerhed om Jordens magnetfelt set i tidsrum af 10.000 til 5-15 millioner år. Vi vil undersøge gyldigheden af GAD-hypotesen vha. moderne palæomagnetiske vektordata (styrke og retning) fra islandske lavaer og konstruere en ny og præcis TAF referencemodel vha. globale palæomagnetiske data og resultaterne fra Island.


Projekttitel: Amplitudes in the LHC era
Bevillingsmodtager: Simon Caron-Huot
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 1.710.519
Sted for projektets udførelse: Københavns Universitet, Niels Bohr International Academy
Projektbeskrivelse: My research is directed at the elementary particles which make up matter at the most microscopic level.  In particular, I am interested in the interactions of very small particles that are called quarks and gluons. Under ordinary circumstances these are bound together and form nuclei, which can be found at the center of every atom.  However, under certain extraordinary circumstances they can be let loose for a small period of time, allowing their behavior to be studied.  By studying the behavior of quarks and of gluons, I am hoping to learn whether it can be fully accounted for by the presently known forces of nature fully, or, if hints of a new force may be found.


Projekttitel: Linear programming, stochastic games, and related problems
Bevillingsmodtager: Thomas Dueholm Hansen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.741.683
Sted for projektets udførelse: Aarhus Universitet, Department of Computer Science
Projektbeskrivelse: Et centralt emne i teoretisk datalogi er at studere hvordan og hvornår problemer kan løses effektivt. Med effektivitet menes kort beskrevet at den tid det tager at løse et problem er proportional med den tid det tager at beskrive det. For de fleste problemer ved vi enten at de kan løses effektivt, eller vi har stærke indikationer på at det ikke kan lade sig gøre. En bemærkelsesværdig undtagelse er en klasse af tur-baserede stokastiske spil der minder om backgammon. Dvs. at to spillere spiller mod hinanden i et spil der involverer tilfældighed, og hvor den samme situation kan opstå gentagne gange. Her forbliver spørgsmålet om effektivitet et mysterium. Tur-baserede stokastiske spil hvor der kun er en spiller er kendt som Markov beslutningsprocesser. For backgammon kunne det f.eks. være spørgsmål som hvordan hvid kan vinde hurtigst muligt når sort samarbejder. Markov beslutningsprocesser bruges til at modellere situationer hvor der skal tages beslutninger der påvirkes af tilfældighed. Dette problem kan løses effektivt vha. en teknik der hedder lineær programmering. Lineær programmering er et matematisk optimeringsproblem der først blev brugt under 2. verdenskrig til at planlægge militære operationer, og som siden da har vundet stor udbredelse pga. dets mange anvendelsesmuligheder. I projektet studeres teoretiske spørgsmål vedrørende effektiv løsning af tur-baserede stokastiske spil, Markov beslutningsprocesser og lineær programmering.


Projekttitel: Artifical condensed matter systems implemented through cold atomic and molecular systems: exploring effects of band structure and long range interactions.
Bevillingsmodtager: Anne-Louise Gadsbølle Larsen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 846.688
Sted for projektets udførelse: Eidgenössische Technische Hochschule Zürich
Projektbeskrivelse: Kolde atomer – atomer tæt på det absolutte nulpunkt – i optiske gitre er ideelle til at simulere faste stoffer. Et optisk gitter bliver lavet af modsatrettede laserpulser, som danner stående bølger. Dette medfører at atomerne vil placere sig i bestemte punkter svarende til en specifik gitterstruktur. Man kan med et optisk gitter danne gitterstrukturen i grafén, og kan på denne måde simulere elektroners bevægelse i grafén på en kontrolleret måde. Grafén består af karbonatomer, som er bundet meget stærkt sammen og er et enkelt lag af grafit, som vi kender fra vores blyanter. Én af de spændende egenskaber ved grafén er bl.a. eksistensen af masseløse partikler omkring givne punkter – de såkaldte Dirac-punkter. Altså partikler uden masse, ligesom fotoner i lyset, men som kun bevæger sig med 1/300 af lysets hastighed. Opholdet på ETH skal give mulighed for at udvide beskrivelsen af elektroner i faste stoffer gennem kolde atomer i optiske gitre. Mit fokus vil være rettet mod teori, som underbygger eksperimenter, der foregår på ETH, og ligeledes effekten af langtrækkende vekselvirkninger.


Projekttitel: Functionality and evolution of bacteriophages and their significance to the emergence of new epidemic clones of E. coli and Salmonella
Bevillingsmodtager: Eva Litrup Hansen
Institution: Statens Serum Institut
Bevilget beløb: kr 2.193.120
Sted for projektets udførelse: Statens Serum Institut, Afdeling for Mikrobiologisk Overvågning og Forskning
Projektbeskrivelse: Bakteriofager er virus der angriber bakterier, og bakteriofager er tilstede i overvældende antal her på jorden. Der er estimeret op til 10 gange flere bakteriofager end bakterier i vores miljø. Disse bakteriofager indeholder en enorm og hidtil ukendt diversitet, og de er samtidig reservoir for en stor mængde DNA der kan overføres til de bakterier de inficerer. Dette projekt vil undersøge betydningen af bakteriofager for fremkomsten af nye kloner af Salmonella og E. coli bakterier. Det er tidligere set hvor effektivt en sådan overførsel kan være, nemlig overførslen af en bakteriofag med et toxin-gen, der forårsager akut nyresvigt, til en forholdsvis harmløs E. coli bakterie. Dette optag af en bakteriofag resulterede i en markant mere virulent bakterie og gav udslag i at over 800 mennesker fik akut nyresvigt. Der er potentielt mange flere bakteriofager der kan forårsage disse farlige kombinationer, men antallet af sekventerede og karakteriserede bakteriofager er meget lille i forhold til antallet af bakteriofager. Jeg vil sekventere en omfattende samling af bakteriofager fra forskellige Salmonella og E. coli bakterier. Deres evolution bliver analyseret. Bakteriofagerne bliver karakteriseret og deres evne til at inficere andre bakterier bestemt. Denne viden vil give indblik i evolutionen af bakteriofagerne og er afgørende for at kunne vurdere en fremtidig farlig kombination af bakteriofag og bakterie. Endvidere udvikles metoder til detektion af særligt farlige bakteriofager.


Projekttitel: Geochemical characterisation and modelling of Archaean ultramafic enclaves in SW Greenland
Bevillingsmodtager: Kristoffer Szilas
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 1.712.160
Sted for projektets udførelse: Københavns Universitet, Statens Naturhistoriske Museum
Projektbeskrivelse: Formålet med dette postdoc-projekt er at lave den første fuldstændige geokemiske karakterisering af verdens ældste prøver af jordens såkaldte kappe, som er fundet ved Isua i sydvest Grønland. Kappen er den del af jorden som befinder sig lige under den oceaniske og kontinentale skorpe. Under særlige forhold smelter kappen til lava, som danner den overliggende skorpe. Kappen befinder sig i en dybde som varierer fra 5-70 km og hele vejen ned til jordens kerne i en dybde af 2900 km. Kappen udgør omkring 67% af jordens masse og 83% af dens volumen, men på trods af dette er det sjældent at finde prøver af kappen ved jordens overflade. De eneste prøver man finder er når meget dyb vulkanisme bringer små fragmenter af kappen til jordens overflade eller når tektoniske plader presser den nedre del af skorpen op til overfladen i forbindelse med bjergkædedannelse, hvormed der også kan transporteres fragmenter af kappen. Det er den sidstnævnte geologiske proces som har medført de bjergarter, jeg vil analysere i dette projekt. Prøverne som skal undersøges er 3700 millioner år gamle og derved de ældste af sin slags. Dette studie vil have vidtrækkende konsekvenser indenfor fagene geologi og geokemi og især vil det bidrage til øget forståelse af jordens tidlige periode kaldet Arkæikum, som fandt sted mellem 3800 og 2500 millioner år siden. Projektet vil derfor medføre betydelig ny viden for denne periode af jordens historie, hvori livet og kontinenterne menes at være opstået. "


Projekttitel: Determining the upstream signal machinery regulating the Hippo pathway
Bevillingsmodtager: Carsten Gram Hansen
Institution: Sanford consortium, UCSD
Bevilget beløb: Afventer
Sted for projektets udførelse: Sanford consortium, UCSD
Projektbeskrivelse: Hvordan ved et hjerte, og kroppen hvori hjertet slår, at hjertet har den rette størrelse? Kontrollen af størrelsen af en organismes organer har gennem lang tid vœret et biologisk mysterium. En specifik signal kaskade kaldet Hippo-YAP har gennem det sidste årti vist sig at være hovedrolle indehaver i den cellulære regulering. Hippo-proteinet er opkaldt efter, at bananfluer, der udtrykker dette protein i forhøjede mængder ligner flodheste, når de observeres i mikroskopet (dette sker pga. af en ukontrolleret cellevækst). Hippo-YAP signal kaskaden har vist sig også at være involveret i en lang række kræfttyper i menneske. Man har endnu ikke identificeret hvordan Hippo-YAP signal kaskaden er reguleret fra cellens ydre og mit mål med mit ophold ved UCSD er at belyse denne regulering. Jeg skal samarbejde med Kun-Liang Guan, der er en af verdens førende forskere indenfor feltet, hvormed jeg optimerer mulighederne for at opnå banebrydende resultater. Jeg vil bl.a. benytte mig af at manipulere celler til at gro i 3D kulturer og stabilt udtrykke fluorescerende proteiner involveret i signal kaskaden. Dette vil muliggøre, at jeg følger deres dynamik og direkte følge deres respons til diverse faktorer. Herved vil jeg kunne identificere de komponenter, der er basis for den extracellulære regulering af Hippo og dermed også hvad der kan forårsage at reguleringen kommer ud af kontrol.


Projekttitel: Identifying the common building blocks of the tetrapod heart
Bevillingsmodtager: Bjarke Jensen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.731.583
Sted for projektets udførelse: University of Amsterdam, Academic Medical Center
Projektbeskrivelse: Hvirveldyrenes hjerte har undergået en spændende evolutionær udvikling. Da luftånding opstod for knap 400 millioner år siden blev hjertet delvist opdelt for at nedsætte opblandingen mellem iltet og afiltetblod i hjertet. En delvis opdeling af hjertet findes hos lungefisk (Dipnoi), samt alle nulevende landlevende hvirveldyr, men det forbliver imidlertid uklart hvorvidt det opdelende septum har samme evolutionære oprindelse, eller om det er opstået flere gange uafhængigt af hinanden. Jeg vil undersøge denne problemstilling ved en molekylærbiologisk beskrivelse af de gener der udtrykkes i forskellige stadier lungefiskehjertets ontogenetiske udvikling og sammenholde dette med lignende studier hos andre hvirveldyr. En afdækning af hjertets evolution er fundamental for at forstå hvirveldyrenes fysiologiske tilpasninger, og har stor betydningen for brugen af dyremodeller, såsom zebrafisk, til at forstå medfødte hjertefejl hos mennesker.


Projekttitel: Quantum Correlations in Electronic Nano-Scale Systems
Bevillingsmodtager: Johan Raunkjær Ott
Institution: DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: kr 1.701.829
Sted for projektets udførelse: Université de Genève, Département de Physique Théorique
Projektbeskrivelse: Digitale enheder er i større og større udstrækning en integreret del af det moderne samfund, hvor de benyttes til alt fra kommunikation til databehandling. Dette medfører en konstant efterspørgsel efter miniaturisering af elektroniske systemer for at øge datakapacitet samt beregnings hastighed. Formindskelsen af elektroniske kredsløb har dog nu nået et punkt hvor kvantemekaniske fænomener begynder at spille ind. Dette kan enten ses som begrænsninger til den teknologiske udvikling eller ses som en mulighed for at øge funktionaliteten af nuværende klassiske digitale enheder ved at udnytte kvantemekanikkens sælsomme og til tider kontraintuitive natur. Jeg vil i løbet af forskningsprojektet undersøge muligheden for under realistiske forhold at bruge elektroniske nano-strukturer til at frembringe en specifik type kvantekorrelationer kendt som ”entanglement”. Entanglement er blandt andet er forudsagt som en primær ingrediens til fremtidens såkaldte kvantecomputere, men også er fundet at værende en vigtig del af biologiske fænomener så som fotosyntese. Forskningsresultaterne fra dette projekt vil derfor have anvendelse indenfor mange forskellige forskningsfelter, men vil specifikt kunne føre til udviklingen af næste generation af computere.


Projekttitel: Ecological speciation in salmonids: the genomic background for the evolution of eco-morphs
Bevillingsmodtager: Morten Tønsberg Limborg
Institution: DTU - Aqua
Bevilget beløb: kr 1.502.008
Sted for projektets udførelse: DTU Aqua - Institut for Akvatiske Ressourcer
Projektbeskrivelse: Laksefisk har fascineret mennesker igennem århundreder med deres lange vandringer og forekomsten af forskellige adfærdstyper indenfor samme art. Bestande af laks har ligeledes formået at tilpasse sig meget forskellige levesteder i både salt- og ferskvand. Disse egenskaber har gjort laksefisk til ”modelarter” i studier om lokale tilpasninger, der i sidste ende kan føre til dannelsen af nye arter. Formålet med dette projekt er at identificere og øge forståelsen af de evolutionære processer, der har ført til udviklingen af forskellighed indenfor arter (biodiversitet) samt hvordan de har tilpasset sig deres omgivende miljø. Jeg vil studere de to arter; ”sockeye” laks (Oncorhynchus nerka) og regnbueørred (O. mykiss) og sammenligne fire forskellige adfærdstyper; 1)fisk der migrerer ud i havet og tilbage til deres opvækstområde for at gyde 2)fisk der lever hele livet i ferskvand 3)fisk der gyder i søer 4)fisk der gyder i floder Jeg vil bruge state-of-the-art genetiske metoder til at analysere ca. 5.000 ”Single Nucleotide Polymorphism” (SNP) markører spredt over hele arvemassen (genomet). Ved at sammenligne adfærdstyper og bestande fra forskellige levesteder, vil jeg identificere vigtige miljøparametre samt genetiske mekanismer, der har ført til den udbredelse og biodiversitet vi ser hos laks og andre arter i dag. Med en øget forståelse af disse evolutionære processer vil vi fremover bedre kunne forvalte og beskytte biodiversitet i forhold til bl.a. klimaændringer.


Projekttitel: SPATIAL MODELLING OF PLANT COMMUNITIES IN GREENLAND: BETTER UNDERSTANDING ARCTIC ECOLOGY TO FORECAST THE FUTURE
Bevillingsmodtager: Loïc Pellissier
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 1.882.410
Sted for projektets udførelse: Aarhus Universitet, Depatement of Bioscience
Projektbeskrivelse: Det arktiske økosystem er det økosystem i verden, som hurtigst bliver påvirket af den globale opvarmning. Der udover er de arktiske landskaber herunder de grønlandske, dem som hurtigst undergår yderligere forandringer som følge af at menneskets udvikling af infrastrukturen for at kunne imødekomme samfundets krav. Kan vi i fremtiden sikre biodiversiteten på jorden, når de klimatiske og menneskabte forandringer ændres radikalt? For at kunne imødekomme denne udfordring er der behov for viden om hvordan planter og dyr reagerer på den globale opvarmning og om hvordan de vil være udbredt i et fremtidigt landskab. Dette forskningsprojekt har tre formål 1) indsamling af værdifulde data om plantearternes udbredelse ud fra materiale indsamlet af arktiske botanikere i løbet af de sidste mange årtier, 2) udvikle nye modelleringsværktøjer som kan forklare arternes udbredelse og 3) forudsiger hvor de vil forekomme i fremtiden. Resultatet vil være en samling af kort, som viser hvordan plantesamfund vil ændres i fremtiden, hastigheden på forandringerne og hvor plantesamfundene vil være mest stabile. Denne viden vil hjælpe det grønlandske samfund i de kommende år til at planlægge udnyttelsen af naturressourcerne mest hensigtsmæssigt samt udvikle værktøjer til udarbejdelse af fremtidsscenarier.


Projekttitel: Resolving the cause of the last Mass Extinction: are human activities or climate change responsible for our severely depleted megafauna?
Bevillingsmodtager: Rasmus Heller
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 2.129.210
Sted for projektets udførelse: Københavns Universitet, Biologisk Institut
Projektbeskrivelse: De store pattedyr (megafaunaen) dominerede Jorden indtil for ca. 10.000 år siden. Menneskets skæbne har været tæt forbundet med megafaunaen igennem tiderne, og gruppen omfatter nogle af de mest fascinerende organismer på Jorden. Et af de største mysterier i megafaunaens historie er den masseuddøen, som fandt sted for 50.000-10.000 år siden på de fleste kontinenter. Nærværende projekt vil kortlægge hvilken af to faktorer – klimaændringer og menneskelig aktivitet – der har spillet den største rolle i decimeringen af megafaunaen. Projektet er baseret på et samarbejde mellem fire førende internationale forskningsmiljøer, som giver adgang til en unik prøvesamling, ekspertise i nyudviklede genomiske laboratoriemetoder og banebrydende statistiske analysemetoder. Det vil til sammen give et særdeles detaljeret billede af megafaunaens historiske dynamik ud fra nutidig genetisk variation. Ved at sammenholde denne dynamik med oplysninger om historiske klimaændringer samt menneskelige populationsstørrelser og vandringer vil det være muligt at identificere, hvilken af de to faktorer der har haft den største økologiske effekt. Dette er af stor betydning for at forstå megafaunaens naturhistorie samt at vurdere, hvilken af faktorerne der udgør den største trussel mod økosystemer i fremtiden. Studiet vil dermed adressere væsentlige og grundlæggende biologiske spørgsmål og samtidig styrke ansøgerens forskningsprofil ved hjælp af adgang til et internationalt og fremragende hold af forskere.


Instrumentcentre


Projekttitel: National Instrumentcenter for CERN Experiments (NICE) - 2013
Bevillingsmodtager: Peter Henrik Hansen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 10.349.294
Projektbeskrivelse: Det danske medlemskab af CERN og CERNs forskellige faciliteter giver enestående muligheder for dansk forskning i en bred vifte af fagområder. Danske forskere udnytter flittigt disse muligheder i 2012. Gennem medlemsskabet af ATLAS eksperimentet ved LHC deltager de i jagten på Higgs bosonen, der går ind i sin afgårende fase i 2012, og i jagten på den ukendte partikel som er ansvarlig for ""mørkt stof"". Med ALICE eksperimentet ved LHC studerer de ""ursuppen"" af frie kvarker og gluoner som var den herskende stoftilstand ved universets skabelse. Med SPS acceleratoren studeres ekstremt relativistiske elektroner. Med ISOLDE faciliteten studeres så forskellige emner som de atomkerneprocesser der forklarer stjernernes fødsel, liv og død og virkningen af tunge metalioner bundet til store biomolekyler. Med AA faciliteten skaber forskerne anti-protoner med sigte på dels at forstå dynamikken i atomare reaktioner, dels at behandle cancer og dels at frembringe anti-brint (kendt fra ""Engle og dæmoner"") der bruges til at teste fundamentale fysiske principper. En sidegevinst ved alle disse aktiviteter er et væsentligt bidrag til uddannelse af unge på alle niveauer og en god forbindelse mellem danske virksomheder og CERN.


Projekttitel: Instrumentcenter for Dansk Astrofysik (IDA)
Bevillingsmodtager: Kristian Pedersen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 3.600.000
Projektbeskrivelse: Instrumentcenter for Dansk Astrofysik (IDA) støtter dansk udnyttelse af store, internationale observatorier, primært ved ESO (Den Europæiske Organisation for Astronomisk Forskning vedrørende den sydlige stjernehimmel). I 2013 vil IDA støtte instrumentprojekter af national interesse og korttids postdocs til analyse af data fra store teleskoper samt efterfølgende publikation af de videnskabelige resultater. Desuden vil IDA støtte observationsrejser og koordinere initiativer af national interesse, også på den internationale scene.


Projekttitel: DANSCATT: Danish Center for the use of Synchrotron, X-ray, and Neutron facilities 2013
Bevillingsmodtager: Robert Feidenhans'l
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 5.795.407
Projektbeskrivelse: Fremtidens avancerede materialer og lægemidler vil kræve større kendskab og forståelse af materialer og biologiske systemer på nanometer og molekylær skala. Større forståelse kræver større indsigt i, hvordan materialer og proteiner er opbygget, og hvordan de opfører sig. Til at kunne svare på dette er røntgen og neutronspredning to uhyre vigtige redskaber. Men røntgen og neutronspredning foretages i dag ikke længere i laboratoriet, men ved store internationale forskningsfaciliteter. Røntgenstråling fremstilles således ved store synkrotronstrålings-faciliteter og neutroner ved enten reaktorer eller spallationskilder. Apparaturet og opstillingerne er blevet så store og avancerede, at de enkelte forskningsgrupper ikke længere har mulighederne for selv at anskaffe dem, der er tale om anlæg i milliardklassen. DANSCATT’s hovedformål er at sikre danske brugergrupper adgang til de bedste faciliteter i verden, især ved at støtte målerejser, for derved at give de danske grupper de bedste muligheder i den internationale videnskabelige kappestrid. Danmark er medlem af faciliteter som European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) i Grenoble samt European XFEL i Hamborg. Desuden er Danmark medvært ved den Europæiske Spallationskilde ESS i Lund. DANSCATT sikrer den langsigtede kompetence opbygning indenfor området, således at den størst mulige nytteværdi af de store danske investeringer kan opnås.