Gå til indhold

Beyond state-of-the-art affaldssortering

Bedre sortering af affald med høj genanvendelsesværdi adresserer store globale udfordringer og kan skabe nye arbejdspladser i Danmark.

Budget: 44,3 mio. kr.
Tilsagn fra Rådet for Teknologi og Innovation: 16,7 mio. kr.

Bedre sortering af affald skaber værdi

Stigende befolkningstal og høje vækstrater resulterer i en stadig alvorligere udfordring med at skaffe tilstrækkeligt med ressourcer og energi. Samtidig medfører den høje vækst, at verdens affaldsmængder stiger. Der er derfor stor værdi i genanvendelse af plastemballage og kritiske råvarer, ligesom der er markante CO2 besparelser at hente ved bedre genanvendelse. Derfor er der både globalt, i EU og i Danmark en stigende interesse for at sikre en bedre udnyttelse af knappe ressourcer ved at genanvende affaldsfraktioner.

Målet med projektet er at udvikle teknologier, der kan sortere affald efter kemisk sammensætning og form, og herunder frasortere miljø- og sundhedsskadelige stoffer.Konsortiet samler højteknologiske virksomheder inden for sensorer og robotteknologi, affaldsbehandlere og centrale videnpartnere i et samarbejde om udvikling af nye miljøteknologiske løsninger til sortering af affald. Med nye løsninger kan vi genanvende værdifulde ressourcer som f.eks. plast, letmetaller og kritiske råstoffer som f.eks. kobber, ædelmetaller (platin og palladium) halvledere (germanium) og sjældne jordarter som neodymium.

Målet med projektet er at udvikle teknologier, der kan sortere affald efter kemisk sammensætning og form, og herunder frasortere miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Sådanne nye løsninger vil adressere massive globale udfordringer, og projektet har derfor et meget stort eksportpotentiale med mulighed for at skabe nye arbejdsplader i Danmark.

Konsortiets deltagere

Virksomheder:

Dansk Affald A/S, Danbørs A/S, Eldan Recycling A/S, Puls Design A/S, Industri Tech ApS, Grabow Systems A/S

Forskningsinstitutioner:

Syddansk Universitet, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet

Videnspredningsparter:

Teknologisk Institut

Øvrige parter:

Affald Varme Aarhus

Kontaktperson:

Nils Henning Nilsson, Seniorkonsulent Teknologisk Institut
Tlf.: 7220 1825
E-mail: nhn@teknologisk.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 24. januar 2013