Gå til indhold

NanoEnergi – Et grundlag for og et bidrag til højteknologisk produktion i Danmark

Etablering af ny dansk teknologiplatform til fabrikation af en ny generation af biometanoldrevne mikrobrændselsceller skal bidrage til et på mange måder revolutionerende grønt energisystem brugbart i en lang række energikrævende produkter.

Budget: 29,5 mio.
Tilsagn fra Rådet for Teknologi og Innovation: 12,8 mio.

Fra batteriteknologi til brændselscelleteknologi

Projektets overordnede rationale er at erstatte batteriteknologi med miljøvenlig og bæredygtig brændselscelleteknologi i en meget bred vifte af produkter. Der fordrer en stærk forsknings- og teknologiindsats, fuld udnyttelse af nanoteknologi og udvikling af helt nye kemiske synteseprocesser. Udgangspunktet er høreapparater, men teknologien har lige så stor relevans for andre stærke nicheområder i Danmark f.eks. for medikovirksomheder, som arbejder med personbårne medicinske injektionssystemer og trådløse sensorsystemer til monitorering af helbredstilstand. Et særligt interessant område for specielt SMV’er er udvikling af brændselsceller til de knap 500 mio. energikrævende SmartPhones, der årligt sendes på markedet.

NanoEnergi - et bidrag til højteknologisk produktion

Konsortiet skal udvikle forskellige prototype energisystemer omfattende brændselscelle og opladestation. Brug af miniaturiserede brændselsceller er en oplagt energikilde for fremtidens høreapparater, som for brugeren vil betyde en revolutionerende forbedring af apparatets funktionalitet og brugervenlighed. En brændselscelle kan oplades på under 30 sekunder i opladestationen.  Høreapparatet vil være klar til brug i minimum 24 timer, hvilket repræsenterer en nyskabende og simplificeret brugerhåndtering i forhold til det traditionelle skift af batterier. Glem alt om kabler og tidskrævende genopladning.

Danske virksomheder er i forvejen i front indenfor høreapparatindustrien. Innovationskonsortiet muliggør endnu et stærkt innovativt skridt frem i denne styrkeposition. Et stort globalt markedspotentiale venter – ikke kun indenfor høreapparater, men for samtlige elektroniske apparater, der kan gentænkes gennem nanoenergi. SMV’er inviteres til at deltage i projektet med henblik på en vurdering og test af teknologien i forhold til eksisterende produkter.

Gennem forskningsindsatsen på de kemiske synteseprocesser adresseres ligeledes området for emissionssystemer til dieselkøretøjer, hvor en væsentlig forbedring af delkomponenter i emissionssystemerne forventes opnået ved udviklingen af mere effektive katalysesammensætninger.

Parallelt med udviklingen af mikrobrændselsceller til høreapparater undersøges potentialet af større brændselscellesystemer gennem prototyper til bl.a. intelligente bagagetrolley og droner med indlejrede brændselsceller i stedet for batterier.

Konsortiets deltagere

Virksomheder:

AH Metal Solutions A/S, Dinex, CPH Inventures ApS, Danish Power System A/S, Sonion A/S, Widex A/S, Little Smart Things ApS

Forskningsinstitutioner:

Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet

Rådgivnings- og videnspredningsparter:

Teknologisk Institut

Øvrige parter:

SMV Målgruppe

Kontaktperson:

Leif Højslet Christensen, Teknologisk Institut
Tlf.: 72203300
E-mail: ihc@teknologisk.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 03. juni 2014