Gå til indhold

Bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom - januar 2013

Resultat af uddelingen i januar 2013 fra Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom (FSS) til virkemidlet Delestillinger.

Ved ansøgningsfristen 8. november 2012 modtog FSS 10 ansøgninger om delestillinger med et samlet ansøgt beløb på ca. 13,3 mio. DKK.

Nedenfor angives de 4 ansøgninger, som FSS på sit møde den 31. januar 2013 besluttede at yde hel eller delvis støtte til.

Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle justeringer i forhold til de i oversigten angivne beløb. Der kan således ske ændringer, f.eks. hvis der er opnået støtte fra anden side, ligesom der kan være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.

Bevillingsbreve og afslagsbreve vil blive udsendt i løbet af februar og marts 2013. Al korrespondance vil blive sendt til den e-mail adresse, som du har angivet i din elektroniske ansøgning.

Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentlige faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling, jf. i øvrigt de i opslaget meddelte betingelser og vurderingskriterier. Såfremt du har spørgsmål til afslaget, bedes du kontakte Det Frie Forskningsråds sekretariat snarest muligt efter modtagelsen af afslaget.

Projekttitel: Atherosclerotic cardiovascular disease in HIV-infected patients: prevalence and pathophysiology
Bevillingsmodtager: Anne-Mette Lebech
Institution: Hvidovre Hospital, Infektionsmedicinsk Afdeling
Bevilget beløb: kr 764.683
Projektbeskrivelse: Behandling af HIV positive patienter med anti-retroviral behandling (ART) har forbedret denne patient gruppes overlevelse dramatisk. Dette har afdækket, at HIV-positive patienter har en øget forekomst af følgesygdomme. Således optræder blodprop i hjertet med en øget hyppighed hos HIV-inficerede. I et nyligt studie af 210 personer, har vi påvist at iskæmisk hjertesygdom uden symptomer forekommer hos hele 18% af HIV patienter mod 0% hos tilsvarende HIV-negative kontroller. Det er ikke afklaret, hvad der er årsag til denne øgede risiko for hjerte-karsygdom hos HIV positive i ART. Flere mekanismer kan medvirke: 1) HIV virus, 2) ART, 3) forhøjet kolesterol betinget af ART, 4) kronisk inflammation i karrerne, betinget af HIV virus og/eller anden kronisk viral infektion f.eks. cytomegalovirus infektion (CMV). Formålet med projektet er at undersøge forekomsten og mekanismerne bag den øgede risiko for hjertekarsygdom hos HIV-inficerede. Undersøgelserne vil belyse, hvorledes denne patientgruppe bør screenes for hjertekar sygdom, så relevant forebyggende behandling kan iværksættes. I de 4 delprojekter undersøges 1) udviklingen i biomarkører i blodet i forbindelse med blodprop i hjertet hos HIV patienter, 2) den inflammatoriske aktivitet og vulnerabilitet af plaques i halspulsårene bedømt vha PET skanning, 3) myokardieperfusion og myokardieperfusionsreserve i HIV-inficerede sammenlignet med ikke HIV patienter og 4) betydning af samtidig infektion med CMV.


Projekttitel: Acute stroke research
Bevillingsmodtager: Hanne Krarup Christensen
Institution: Bispebjerg Hospital, Neurologisk Afdeling
Bevilget beløb: kr 717.359
Projektbeskrivelse: Aktuelle ansøgning angår frikøb af overlæge Hanne Christensen, PhD, dr.med med henblik på at lede og videreudvikle akut apopleksiforskning med basis i Videncenter for Akut Apopleksi (VIAA). VIAA er oprettet under ansøgerens lederskab med det formål at fremme forskning, evidens-baseret behandling, hurtig implementering og lokal validering af ny viden, videns deling, samt udvikling af et elektronisk redskab til direkte registrering af kliniske variable  med output i form af dels en traditionel patientjournal og en databasefil. Den kliniske forskning omfatte akademiske lodtrækningsforsøg som ansøger gennemfører i Danmark i et internationalt samarbejde med andre forskere. Forsøgene omfatter akut behandling af hjerneblødning, akut behandling af hjerneblodprop med køling, blodtrykssænkning og tidlig forebyggende behandling. Muligheden for at forbedre skanningsundersøgelser ved hjælp af eksisterende teknologi undersøges i studier, der udføres direkte sammenligning af MR og CT skanning før trombolyse. Vi undersøger om der er et tidsvindue til forebyggelse af vækst af hjerneblødninger, hvad der sker når apopleksi medfører kronisk smerte, og forsøger at beskrive processerne i randen af en hjerneblødning med MR. Pr 1/12-12 indføres trombolyse med en dør til behandlingstid på max 20 minutter, da tiden er den væsentligste faktor for effekt: på denne måde vil vi fortsætte med at omsætte viden til praksis, gennem udvikling af køreplaner, som umiddelbart kan følges af andre centre.

Projekttitel: Novel mechanisms of insulin resistance and mitochondrial dysfunction
Bevillingsmodtager: Kurt Højlund
Institution: Odense Universitetshospital, Endokrinologisk Afdeling og Syddansk Universitet, Klinisk Institut
Bevilget beløb: kr 665.923
Projektbeskrivelse: Insulinresistens (IR) i muskelvæv spiller en væsentlig rolle for den øgede risiko for hjertekarsygdom ved type 2 diabetes (T2D) og fedme. De molekylære mekanismer bag IR er fortsat ikke klarlagt, og en målrettet farmakologisk behandling af IR er nærmest ikke-eksisterende. Projektets hypotese er at forstyrrelser i fosforyleringen af mitokondrielle proteiner, og i autofagi, og udfoldet protein respons (UPR) spiller en rolle for udviklingen af IR i muskelvæv ved fedme og T2D. I projektet kombineres metabolisk karakterisering, og intervention i form af akut fysisk aktivitet og træning med studier af muskelbiopsier fra patienter med T2D og matchede kontrolpersoner. Ved at sammenholde metaboliske data med transkriptionsanalyse og immunoblotning af enzymer involveret i autofagi og UPR, samt studier af mitokondrielle fosfoproteiner vha kvantitativ massespektrometri, forventer vi at identificere forstyrrelser som kan forklare nedsat insulinsignalering og mitokondriel dysfunktion, og dermed IR i muskelvæv ved fedme og T2D. Yderligere indsigt i hvordan de påviste forstyrrelser i ovennævnte cellulære processer kan medføre IR opnås ved genetisk manipulation af mus og dyrkede muskelceller i samarbejde med vores internationale og nationale samarbejdspartnere. Det forventes at projektet fører til påvisning af nye angrebspunkter for behandling af IR, som kan anvendes til udvikling af nye medikamenter til forebyggelse og behandling af T2D og hjertekarsygdom.

Projekttitel: Epigenetic modulation of mechanisms involved in the maintenance of HIV latency and its impact on the viral reservoir in different anatomical compartments
Bevillingsmodtager: Ole Schmeltz Søgaard
Institution: Aarhus Universitetshospital, Infektionsmedicinsk Afdeling
Bevilget beløb: kr 829.294
Projektbeskrivelse: HIV infektion behandles i dag med en kombination af lægemidler, som blokerer virusaktivitet, men som ikke kan kurere infektionen. Potentielt kan sygdommen kureres ved aktivere og dræbe HIV i de hvilende celler, hvor virus skjuler sig for immunforsvaret, f.eks. ved at "tænde" for de gener, der under normalt gør, at HIV ligger gemt i cellernes arvemateriale (DNA). Tændes disse gener, begynder de inficerede cellers transkriptionsapparet at aflæse arvematerialet, hvorved skjult HIV virus kommer ud på celleoverfladen, hvor det kan genkendes af immunforsvaret. Denne epigenetiske modulering kan opnås v.h.a. lægemidler som histone deacetylase (HDAC) inhibitorer. Vi har i laboratorieforsøg systematisk sammenlignet HDAC inhibitorer og fundet exceptionelle egenskaber ved den højpotente HDAC inhibitor, Panobinostat. Har stoffet samme effekt i kroppen er det sandsynligt, at det kan hjælpe immunforsvaret med at finde og dræbe de celler, som skjuler HIV. Men hvis HIV infektionen skal kureres, skal behandlingen påvirke inficerede celler i hele kroppen, d.v.s. ikke kun i blodet, men også i tarmen og hjernen. I dette projekt kortlægges effekten af epigenetisk modulation (v.h.a. panobinostat) på skjult virus i disse reservoirer. Resultaterne vil udgøre en international milepæl i HIV-forskningen og danne baggrund for udvikling af en terapeutisk strategi mod en kur for HIV. Projektet er et samarbejde mellem danske og internationale forskere, men udgår fra og udføres på Aarhus Universitetshospital.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 04. november 2013