Gå til indhold

Bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom til Individuelle postdocstipendier, september 2013

Det Frie Forskningsråd │ Sundhed og Sygdom modtog i foråret 2013 156 ansøgninger om støtte til virkemidlet Individuelle Postdocstipendier. Det samlede ansøgte beløb var på ca. 371 mio. kr.

Nedenfor listes de ansøgninger, som rådet på sit møde den 19. september  2013 besluttede at yde hel eller delvis støtte til.

Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle justeringer i forhold til de i oversigten angivne beløb. Der kan således ske ændringer, f.eks. hvis der er opnået støtte fra anden side, eller hvis den ansøgte overheadtakst er forkert. Der kan også være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.

Bevillingsbreve og afslagsbreve vil blive udsendt i løbet af oktober måned. Al korrespondance vil blive sendt til den e-mail adresse, som du har angivet i din ansøgning. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentligste faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling, jf. i øvrigt de i opslaget meddelte betingelser og vurderingskriterier.

 


Projekttitel: On the neurophysiological role of GHB: Identification of molecular mechanisms and studies on the neuroprotective effects of GHB (γ-hydroxybutyrate) and GHB analogues
Bevillingsmodtager: Anders Bue Klein
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.970.927 kr.
Projektbeskrivelse: Det ansøgte projekt omhandler stoffet gamma-hydroxysmørsyre (GHB) som findes naturligt i hjernen. GHB udviser stor lighed med GABA, den hyppigst forekommende hæmmende neurotransmitter i hjernen. Men GHB har sine egne unikke bindingssteder og kan - i modsætning til GABA - passere over blod-hjerne-barrieren. GHB er i dag et registreret lægemiddel mod nogle former for søvnforstyrrelser samt alkoholisme. Alligevel ved vi ikke nøjagtigt, hvordan stoffet virker, og vi kender heller ikke den fysiologiske funktion af GHB i hjernen. Vi ved at GHB binder til både GABA-A og GABA-B receptorer. Sidstnævnte er ansvarlig for f.eks. ansvarlig for dopaminfrigivelse og sedation, hvorimod vi ikke kender effekterne af bindingen til GABA-A receptorer. Udfra bindingsstudier er det vist, at det sandsynligvis kun er binding til GABA-A receptorer, der finder sted under normalfysiologiske forhold i hjernen. Det har tidligere været påvist at GHB har neuroprotektive effekter og vi har indledningsvist vist at dette kan være via en sænkning af glucose-stofskiftet i hjernen, muligvis medieret af høj-affinitets GABA-A receptorer. I projektet vil vi kortlægge de fysiologiske begivenheder der måtte forekomme når GHB eller GHB analoger binder til GABA-A receptorer i hjernen, samt undersøge hvorvidt GHB og analoger af GHB har en beskyttende effekt på hjernen under iskæmi.


Projekttitel: Molecular Analysis of Genetic Recombination in Hepatitis C Virus
Bevillingsmodtager: Andrea Galli
Institution: Hvidovre Hospital
Bevilget beløb: 2.163.538 kr.
Projektbeskrivelse: Hepatitis C virus (HCV) er et vigtigt humant patogen og en væsentlig årsag til sygelighed og dødelighed i hele verden. Viruset har en høj genetisk diversitet som resultat af den betydelige fejlprocent på den virale polymerase, med vigtige konsekvenser for viral evolution og udvikling af resistens mod behandling. Viruset kan også ændre sig gennem rekombination, selv om kun få rekombinante former er blevet identificeret hidtil. Viral RNA rekombination kan bidrage til udviklingen af medicin-relateret resistens ved at sammensætte eksisterende mutationer i mere fordelagtige kombinationer. For at undersøge de mulige konsekvenser af genetisk rekombination for behandling og epidemiologi af HCV, er det derfor nødvendigt først at forstå, hvor relevant denne mekanisme er på HCV-replikations cyklus. Vi har til hensigt at udvikle kvantitative analyser baseret på ekspression af fluorescerende proteiner til at måle rekombination frekvenser mellem forskellige HCV virus. Resultaterne vil klarlægge hvor ofte rekombination kan forekomme mellem HCV-stammer med varierende grader af sekvens identitet. Desuden vil opnåede data afsløre hvilken brøkdel af den oprindelige population af rekombinante genomer producerer levedygtige vira. Endelig vil vi analysere fordelingen af rekombinationsbegivenheder i genomet for at identificere tilstedeværelsen af rekombination hotspots. Disse nye oplysninger vil bidrage til vores forståelse af HCV-livscyklus, evolution og epidemiologi.


Projekttitel: The evaluation of vaccination programmes in low-income countries: Why use a performance indicator associated with increased female mortality?
Bevillingsmodtager: Ane Bærent Fisker
Institution: Statens Serum Institut
Bevilget beløb: 2.248.770 kr.
Projektbeskrivelse: Det aktuelle vaccinationsprogram i lavindkomstlande bygger ikke på studier, som har vist, at dette program er det mest effektive til at mindske børns dødelighed og sygelighed. Programmet bygger på antagelsen, at vacciner beskytter mod målsygdommen, men ikke i øvrigt påvirker barnets sundhed. Talrige studier tyder på, at dette er forkert. Vacciner har foruden effekt på målsygdommen uspecifikke effekter: De levende mæslinge- og BCG vacciner sænker dødeligheden med langt mere end hvad kan forklares ud fra beskyttelse mod mæslinger og tuberkulose, mens den inaktiverede difteri-tetanus-kighoste (DTP) vaccine er forbundet med øget dødelighed især for piger, på trods af beskyttelse mod målsygdommene. De uspecifikke vaccineeffekter kan således være gavnlige, men også negative, som set for DTP. I evalueringen af børnevaccinationsprogrammet bruges den 3. dose DTP (DTP3) som et mål for effektiviteten. At bruge DTP3 som effektivitetsmål påvirker implementeringen af vaccinationsprogrammet: DTP3 dækningen stiger, mens mæslingevaccinedækningen ikke gør. Formegentlig kunne vi sænke børnedødeligheden blot ved at sikre, at DTP vaccinen altid efterfulgtes af mæslingevaccinen. Jeg vil i observationelle studier, hvor det er tilfældigt hvem der har fået interventionen (quasi-eksperimentelle designs), undersøge effekten af vacciner og A-vitamin, på dødelighed og sygelighed, med henblik på at identificere et bedre mål for programmets effektivitet.


Projekttitel: The incretin system: Genetic determinants of early development of type 2 diabetes
Bevillingsmodtager: Anna Jonsson
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.192.819 kr.
Projektbeskrivelse: Type 2 diabetes mellitus (T2D) er en multifaktoriel kronisk sygdom i hastig vækst og udgør omkring 80 % af al diabetessygdom i Danmark, hvilket svarer til mere end 150.000 tilfælde. T2D patienter har en 3-4 gange øget dødelighed, primært gennem kardiovaskulære komplikationer. Udviklingen af sygdommen er domineret af: 1) nedsat insulinfølsomhed, d.v.s. insulinresistens i muskel-, fedt- og levervæv, 2) nedsat insulinsekretion efter stimulation med glukose og 3) fedme. Tarmhormonerne glucagon-like peptide-1 (GLP-1) og glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) er centrale hormoner i den glukose stimulerede insulin produktion og hormonet glukagon fungerer blandt andet som et vigtigt modregulatorisk hormon til insulin. Vi har for nylig vist, at arvelige faktorer er vigtige i regulationen af GLP-1, GIP og glukagon sekretion, men ingen studier har systematisk kortlagt genetikken der styrer udtrykket af de nævnte hormoner. Med dette projekt ønsker vi at foretage en unik kombination af state-of-the-art målinger af tarmhormoner sammen med en detaljeret scanning af det menneskelige arvemateriale i mere end 2000 personer med en øget risiko for at udvikle diabetes og analysere om der er bestemte regioner i arvematerialet, der påvirker niveauet af disse tarmhormoner. Den viden vi genererer vil give os mulighed for at identificere nye potentielle mål for individualiseret forebyggelse og skræddersyet behandling af diabetes.


Projekttitel: Vascular function and capillary growth in Peripheral Arterial Disease - effect of different modes of exercise training
Bevillingsmodtager: Birgitte Høier
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.340.721 kr.
Projektbeskrivelse: Åreforsnævring i benenes pulsårer, Peripheral Arterial Disease (PAD), er karakteriseret ved nedsat blodgennemstrømning til musklerne i benet og en meget begrænset ydeevne. Denne tilstand er forbundet med en kraftig forøget risiko for blodpropper i hjertet og i hjernen og for tidlig død. Det er velkendt, at personer med åreforkalkning har et nedsat aktivitetsniveau pga. smerter i benene efter kort tids gang, hvilket har store negative konsekvenser for deres livskvalitet. Det er ligeledes velkendt at regelmæssig fysisk aktivitet kan forbedre den vaskulære sundhed og dermed muliggøre en forbedret fysisk ydeevne. Dog er viden om hvilke specifikke fysiologiske og molekylære mekanismer, der ligger til grund for den forbedrede fysiske ydeevne begrænset og et af de overordnede formål med dette studie er at belyse dette aspekt. Ydermere, da ben smerter kan forhindre deltagelse i motion er et andet formål at undersøge om en alternativ form for smertefri træning ved passiv bevægelse af underbenet resulterer i forbedret vaskulær sundhed i lighed med aktiv træning. Denne passive bevægelses model som er udviklet i vores laboratorium, har vist sig at have positive effekter på blodkar i unge raske mænd. Studiet vil bibringe ny viden om effekten af fysisk aktivitet på involverede fysiologiske og molekyære mekanismer og om hvorvidt passiv bevægelse har samme positive effekt på vaskulær sundhed som aktiv træning. Den nye viden vil kunne bruges af læger og fysioterapeuter i behandlingen af PAD.


Projekttitel: Perfusion and flow distribution in the microcirculation
Bevillingsmodtager: Bjørn Olav Hald
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.119.255 kr.
Projektbeskrivelse: Dette projekt ser på regulerering af blodstrømmen i de utallige små og stærkt forgrenede blodkar, som forsyner alle celler i et organ eller væv med næringsstoffer. Dette netværk af små blodkar dirigerer blodet hen til de dele af vævet, hvor der er behov for øget stofskifte. Projektet går ud på at finde mekanismen for automatisk regulering af den mikrocirkulatoriske blodstrøm. Hvordan kan de enkelte celler i et blodkar “vide”, om et ydre signal skal give anledning til en lokal respons eller skal signalleres videre til nabo-cellerne? Og hvad bestemmer om signalet skal sendes over korte eller lange afstande i netværket? I dette projekt undersøges om lokal og global kontrol simpelthen er en funktion af evnen til at generere elektriske signaler. Dette er et radikalt men simpelt gæt på reguleringens underliggende mekanisme. Planen er at undersøge, hvordan variation i netværkenes struktur og fysisk-kemiske egenskaber påvirker reguleringen. Forståelse af sammenhængen mellem fysiologisk funktion og cellulær og strukturel variation er et hot emne, som ikke kun begrænser sig til mikrocirkulationen, men til biologiske systemer generelt. Selvom variation både har fordele og ulemper, synes den at bidrage til optimal blod-forsyning i raske mennesker. Uhensigtmæssig regulering fører derimod til forhøjet risiko for blodpropper, hjertekrampe eller slagtilfælde. I værste fald med døden som konsekvens. Dette projekt vil bidrage afgørende til vores forståelse af mikrocirkulationen.


Projekttitel: Cerebral blood flow reguation by pericytes in health and disease
Bevillingsmodtager: Bodil Gesslein
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.456.706 kr.
Projektbeskrivelse: Hjernens funktion afhænger kritisk af sin blodforsyning og dermed forsyningen af glukose og ilt. Når energiforsyningen svigter, eksempelvis ved blodprop i hjernen skades nervecellerne i den grå og hvide substans. Dette medfører mentale og fysiske handicap som cerebral parese og slagtilfælde. For at forstå både den normale hjernes funktion, og hvordan hjerneskader kan opstå, forebygges og behandles, er det vigtigt at forstå hvordan hjernens blodgennemstrømning reguleres. Tidligere har man troet, at kun større blodkar, særligt arteriolerne, regulerede blodgennemstrømningen, men nye undersøgelser blandt andet af ansøger har vist, at en modificeret glat muskelcelle, pericytten, omslutter hjernens mindste blodkar, kapillærerne. Pericytter bidrager væsentligt til kontrol af hjernens blodforsyning under øget aktivitet, medens reduceret pericyt aktivitet kan være en del af forklaringen på den nedsatte funktionsevne efter hjertestop. Det aktuelle projekt undersøger pericytters funktion i den raske hjerne, ved blodprop i hjernen og ved forhøjet blodtryk specielt betydningen af calcium signalering. Calcium øgninger i blodkar får karrene til at trække sig sammen medens et fald i calcium får dem til at udvide sig. Projektet undersøger ændringer i pericyt calcium aktivitet i relation til kontrol af kapillærerne i raske hjerner og ved hjernesygdom. Perspektivet er at finde nye måder at beskytte hjernen på, når man bliver syg på grund af en blodprop ellers højt blodtryk.


Projekttitel: The role of EPCR as an adhesion receptor for Plasmodium falciparum malaria parasites and the pathophysiological consequences for the human host
Bevillingsmodtager: Christian William Wang
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 3.272.194 kr.
Projektbeskrivelse: De fleste af de 200-300 millioner årlige malaria tilfælde behandles effektivt. Dog udvikler 10-15 millioner alvorlig malaria, hvoraf 5-7% af disse dør. Et grundlæggende spørgsmål som søges besvaret med dette projekt er, hvorfor nogle malaria infektioner er så dødbringende? Alvorlig malaria syndromer skyldes at malaria parasitten, Plasmodium falciparum, binder til receptorer i væggen af karvæv. Denne binding medieres af et protein, kaldet PfEMP1, som parasitten udtrykker på overfladen af inficerede røde blodlegemer. PfEMP1-proteiner er meget store og diverse, og derfor var det først med vores og kollegaers trippel-publikation i PNAS 2012, at det lykkedes at definere specifikke PfEMP1-typer, der medierer binding af parasitter til hjernen, særligt typen DC8. Vi har for nyligt fået et gennembrud, accepteret til publikation i Nature, ved fundet af at receptoren, EPCR, fungerer som target for DC8-udtrykkende parasitter. Fordi EPCR har en central rolle i reguleringen af det inflammatoriske respons, koagulation og endotel hemostase, centrale processer involveret i patogenesen af alvorlig malaria, ønskes interaktionen mellem EPCR og PfEMP1 nøjere undersøgt. Specifikt at undersøge om parasitbinding til EPCR er associeret med alvorlig malaria i børn, og om denne interaktion kan forårsage endotel dysfunktion. Dette studie er af afgørende betydning for forståelsen af patogenesen af alvorlig malaria for at optimere nuværende behandlingsregimer, udvikle nye og i udviklingen af vacciner.


Projekttitel: Renal oxygen metabolism: The key to diabetic nephropathy
Bevillingsmodtager: Christoffer Laustsen
Institution: Aarhus Universet
Bevilget beløb: 3.634.315 kr.
Projektbeskrivelse: Formålet med dette post doc studium er at applicere en unik billeddiagnostisk teknik til tidlig identifikation og opfølgning af sygdommen diabetisk nefropati; en kronisk lidelse, der udvikles hos ca. 30% af alle patienter med både type 1 og type 2 diabetes, i dag omkring 100 mio på verdensplan. Teknikken beror på hyperpolariseret carbon-13 MRI, der findes ved Aarhus Universitetshospital som én af få steder i verden, og udmærker sig ved dens ekstraordinært sensitive karakterisering af cellers metabolisme. Denne teknik vil vi i dette studium benytte i dyreeksperimentelle modeller af diabetisk nefropati, hvor vi vil korrelere ændringer i Krebs cyklus (via 13C-mærket pyruvat) og nekrotiske markører (celledød) med iltforbrug og iltkoncentration i nyren. Vores tidligere eksperimentelle studier har overraskende vist, at iltforhold i nyren har en afgørende indflydelse på cellers metaboliske aktivitet i den diabetiske nefropatiske nyre. Vores ambition er derfor at sammenholde hyperpolariseret 13C MRI med konventionelle laboratorier teknikker (biokemisk analyse og proteomics) til belysning af vigtige iltforhold i nyren, og vi forventer at translatere disse resultater til klinisk brug, således at kritiske ændringer i nyrens metaboliske aktivitet kan måles på et langt tidligere tidspunkt i udviklingen af diabetisk nefropati og til monitorering af behandlingen af diabetisk nefropati via en ufarlig billeddiagnostisk teknik. 


Projekttitel: WNT signaling in dopamine differenciation of stem cells and cell replacement therapy for parkinson's disease
Bevillingsmodtager: Fabia Febbraro
Institution: Karolinska Institutet
Bevilget beløb: 1.255.802 kr.
Projektbeskrivelse: Parkinsons sygdom (PS) er én af de mest udbredte hjernedegenerative sygdomme og rammer op imod 2% af mennesker over 65 år. De behandlingsformer vi kender i dag, kan holde symptomer nede men ikke bremse selve sygdomsforløbet. Der er derfor behov for udvikling af en metode, som både kan bremse sygdomsforløbet og genopbygge hjernevæv. Målet med dette projekt er at udvikle en sådan metode, baseret på direkte omdannelse af astrocytter til dopaminerge (DA) nerveceller, ved hjælp af små molekyler. Brugen af små molekyler vil medføre, at vi kan øge vores kapacitet til at regulere dannelse af dopaminerge nerveceller i midthjernen og samtidig udvikle generelle protokoller til at omdanne uspecificerede neurontyper til DA neuroner. Denne nye fremgangsmåde vil kunne øge den fænotypiske stabilitet og dermed overlevelsen af transplanterede neuroner. Den foreslåede fremgangsmåde vil bidrage betydeligt til vores viden om cellulær reprogrammering og udvikling af nye reprogrammeringsstrategier til behandling af PS.


Projekttitel: Novel mechanisms guarding against aneuploidy in human cells
Bevillingsmodtager: Garry Gray Sedgwick
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.169.628 kr.
Projektbeskrivelse: Karakteristisk for kræftceller er at de har et forkert antal hele kromosomer, hvilket benævnes aneuploidi. Aneuploidi vanskeliggør behandlingen af kræft, da aneuploide celler har nemmere ved at tilpasse sig kemoterapeutiske stoffer. Vores celler er udstyret med en kontrol mekanisme, der benævnes det mitotiske checkpoint. Det mitotiske checkpoint forhindrer dannelse af aneuploidi og beskytter hermed mod dannelse af kræft. Man ved at personer med mutationer i gener for proteiner involveret i det mitotiske checkpoint nemmere får kræft og det er derfor vigtigt at forstå de biokemiske mekanismer, der danner basis for det mitotiske checkpoint. Med dette projekt vil vi klarlægge hvordan det mitotiske checkpoint tændes og slukkes via fosforyleringer. Fosforyleringer er små modifikationer på proteiner, der ændrer de modificerede proteiners egenskaber, og vi har via en teknik benævnet masse spektrometri fundet mange fosforyleringer der forventes at spille en vigtig rolle i det mitotiske checkpoint. Vores mål er at forstå hvordan disse fosforyleringer virker og vi vil i levende celler undersøge hvad der sker hvis vi ændrer på dem. Dette vil tilsammen give et vigtigt indblik i det mitotiske checkpoint og kan på sigt bane vejen for udvikling af nye behandlingsmetoder der er rettet mod aneuploidi.


Projekttitel: Pathophysiological mechanisms involved in the development of muscle contractures
Bevillingsmodtager: Jessica Pingel
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 3.341.664 kr.
Projektbeskrivelse: CNS patienter (slagtilfælde, rygmarvskade og Cerebral Parese) udvikler oftest muskelkontrakturer. Ved muskelkontrakrurer fastlåses musklerne hvilket vanskeliggør normal fysisk aktivitet. Det antages almindeligvis at kontrakturerne forårsages af spasticitet. Spasticitet skyldes forhøjet strækrefleksaktivitet og behandlingen mod kontrakturer er rettet imod dæmpning af strækrefleksaktiviteten fx ved antispastisk behandling, botox injektioner, eller en overskæring af rygmarvens nerve rødder (Rhizotomi). Vi har netop undersøgt en større population af børn med cerebral parese der alle var diagnosticerede som spastiske og havde modtaget langvarig antispastisk behandling herunder talrige injektioner af botox. På trods af den kliniske diagnose fandt vi, at kun få børn havde forøgede strækreflekser. Det samme observerede vi i voksne patienter der angiveligt var spastiske. Vi konkluderer derfor, at den kliniske diagnose af spasticitet ofte er fejlbehæftet. Denne antagelse blev bekræftet da vi observerede at børn allerede i tre års alderen viste tegn på stivere muskelvæv uden nogen tegn på spasticitet. Derudover viser nyere studier at hverken Botox eller Rizotomi forhindrer udviklingen af kontrakturer. Derfor er der et akut behov for nytænkning på området, da kontrakturerne afgjort må skyldes andre mekanismer end spaticitet. Formålet med dette projekt er at undersøge de mekanismer der fører til kontrakturer for dermed at danne grundlag for en ny og mere forebyggende behandling.


Projekttitel: The ischemic heart: Local control of calcium handling by glycogen metabolism
Bevillingsmodtager: Joachim Nielsen
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 2.100.960 kr.
Projektbeskrivelse: I hjertet lagres glukose som glykogen, der efterfølgende kan nedbrydes og forbrændes med udvinding af energi som følge. En vigtig karakteristika ved energiproduktion baseret på glykogen som kilde er, at det kan foregå uden ilt. Men på trods af, at de processer, som er involveret i omsætningen af glykogen, er forholdsvist velbeskrevet, er der en mangelfuld forståelse af, hvorfor tilstedeværelsen af glykogen er vigtig selv under forhold med tilstrækkelig ilt og i perioden umiddelbart efter en blodprop, og hvorfor patienter med en medfødt fejl i glykogenlagringen har øget risiko for hjertesygdomme og hjertestop. Nyligt publicerede studier viser, at en sandsynlig årsag til den ufuldstændige forståelse af betydningen af glykogen for hjertefunktionen er, at glykogens betydning afhænger af dets placering inde i hjertemuskelcellen. Vi vil i dette projekt undersøge betydningen af glykogens lokalisering inde i hjertemuskelcellerne for cellefunktionen under iltmangel og i perioden efter en blodprop. Vi vil sammenligne resultaterne med eksperimenter på muskler fra benet, som har en anderledes cellestruktur, for derved at forbedre muligheden for at udrede nye mekanismer, der kan forklare, hvorfor en tilstedeværelse og normal omsætning af glykogen er nødvendig for optimal hjertemuskelfunktionalitet. Perspektiverne for projektet er at identificere, hvordan et energisubstrat påvirker hjertet under stress, og derigennem forbedre behandlingen og forebyggelsen af hjertesygdomme.


Projekttitel: Attention-deficit/hyperactivity disorder - Prevalence, causes and consequences in a population of healthy Danes
Bevillingsmodtager: Kristoffer Sølvsten Burgdorf
Institution: Rigshospitalet
Bevilget beløb: 1.761.068 kr.
Projektbeskrivelse: ADHD er en almindeligt forekommende psykisk sygdom, der rammer op mod 5 % af den danske befolkning. Antallet af danskere, der bliver medicinsk behandlet for ADHD, er steget fra 2.400 i 2001 til 38.000 i 2012. Tidligere antog man, at børn med ADHD voksede fra deres symptomer, men den antagelse har siden vist sig ikke at være korrekt. Børn med ADHD bliver voksne med ADHD og flere voksne diagnosticeres med ADHD. Formålet med dette projekt er at studere forekomst, årsager og effekter af ADHD træk i 70.000 danskere, og derved belyse aspekter af sygdommen, som er nødvendige i den fremtidige diskussion om baggrunden for det hastigt stigende antal diagnosticerede. ADHD er en multifaktoriel sygdom. Derfor vil projektet belyse både de genetiske komponenter som øger risikoen for udviklingen af sygdommen, men også indflydelsen fra en række forskellige infektioner. ADHD diagnosen er baseret på symptomer fundet fra træk som findes i højere eller mindre grad i de fleste personer. En spørgeskemaundersøgelse af disse træk med 70.000 danskere vil give en helt unik viden om, hvor udbredt symptomer af sygdommen er i befolkningen. Med sammenkobling af data til danske registre er det muligt at se på, hvilke problemer symptomerne kan give i voksenlivet. Bl.a. i forhold til uddannelse, job og udvikling af angst og depression, som alle har vist sig påvirket af ADHD. Projektet vil samlet bidrage med ny forståelse af, hvordan sygdommen opstår og sætte fokus på de problemer ADHD symptomerne giver.


Projekttitel: The biological roles of intracellular MBL/ficolin/CL-11 Associated Serine Proteases (iMASPs)
Bevillingsmodtager: Lea Munthe-Fog
Institution: Rigshospitalet
Bevilget beløb: 1.584.925 kr.
Projektbeskrivelse: Intracellulær aktivering af komplementsystemet Komplementsystemet er en vigtig del af immunforsvaret som bl.a bekæmper mikroorganismer i blodet. I modsætning til hvad vi tidligere har troet ser det ud til at mange af komplementproteinerne også har en funktion inde i de enkelte celler og ikke kun i blodbanen. F.eks er det blevet vist at komplementkomponenterne også er involveret i reguleringen af bl.a. B- og T-celler samt i fedtvævets metabolisme. MASPer er en familie af komplementproteiner, som bl.a. findes i blodet i kompleks med molekyler der binder sig til mikroorganismer. Ved binding til disse genkendelsesmolekyler kan MASP'erne aktivere komplementsystemet hvilket fører til bekæmpelse af infektionen. Nyere forskning tyder på at MASP’erne ikke kun er en del af komplementkaskaden men også er involveret bl.a. i blodets koagulationssystem. Vi har fundet nye varianter i MASP familien, varianter som ikke bliver udskilt til blodet, men som tilbageholdes inde i den celle de er produceret i. Med dette projekt ønsker vi at undersøge hvilken rolle disse nye variantproteiner har, i aktivering og regulering af komplementproteiner inde i de enkelte celler hvor de udtrykkes. Erkendelsen af komplementsystemets proteiner også har en intracellulær funktion er ny og kan få betydning for vores forståelse af en række sygdomme og mulighederne for udvikling af nye behandlinger.


Projekttitel: Extensive targeted SNP profiling in childhood acute lymphoblastic leukemia as a tool for predicting treatment response and efficacy - moving towards personalized medicine
Bevillingsmodtager: Louise Borst
Institution: Rigshospitalet
Bevilget beløb: 1.731.908 kr.
Projektbeskrivelse: Akut lymfoblastær leukæmi (ALL) er den hyppigste form for kræft hos børn. Alle børnene får kombinationsbehandling med flere cellegifte (kemoterapi) i henhold til en fælles behandlingsprotokol. Selvom behandlingen er effektiv, dør stadig omkring 20 % af børnene af behandlingssvigt eller af bivirkningerne fra behandlingen. En vigtig årsag til at behandlingen ikke virker ens på alle patienter, er nedarvede forskelle (genetiske variationer), der påvirker den måde de enkelte cellegifte omsættes på hos patienterne og patienternes følsomhed for behandlingen. Ansøger har været med til at udvikle en ny, hurtig, effektiv, halv-automatiseret metode til at analysere for mange tusinde genetiske varianter på én gang. Vi vil nu i et i alt 3-årigt postdoc forløb 1) anvende teknologien i et prospektivt studie af 1000 nordiske børn med ALL med særlig fokus på forekomsten af bivirkninger og lægemidlernes farmakologi, samt tidlig behandlingsrespons og tilbagefald. 2) udforske biologien bag genetikken, dvs. forstå virkningsmekanismerne ved at undersøge de vigtigste fund i punkt 1) i celle-baserede modelsystemer. Det overordnede formål er at kunne skræddersy leukæmibehandling, således at både risikoen for sygdomstilbagefald og alvorlige bivirkninger reduceres.


Projekttitel: Myocardial deformation analysis for in relation to ventricular arrhythmia and heart failure in patients with ischemic heart disease
Bevillingsmodtager: Mads Kristian Ersbøll
Institution: Duke University Medical Center
Bevilget beløb: 828.000 kr.
Projektbeskrivelse: Ultralyd af hjertet (ekkokardiografi) har en helt central rolle ved diagnosticering og behandlingsvalg indenfor en lang række hjertesygdomme. I det daglige kliniske arbejde anvendes simple volumetriske mål for hjertets overordnede pumpeevne. Disse mål har desværre også begrænset følsomhed overfor de diskrete forandringer i hjertemuskelfunktionen, som man ser ved en række hjertesygdomme. Nye hurtige metoder til at måle deformering af hjertemusklen har muliggjort mere nøjagtig karakterisering af funktionsforandringer, men de er kun i begrænset omfang undersøgt med henblik på evnen til at forudsige risikoen for død.  Min forskning har vist, at deformationsanalyse kan anvendes til at finde højrisiko individer blandt patienter med blodprop i hjertet og tilsyneladende bevaret hjerte pumpeevne. I samarbejde med Duke University Medical Center har jeg fået mulighed for at undersøge deformationsparametre i relation til patienter med iskæmisk hjertesygdom. Mit fokus vil I særlig grad være risiko vurdering i forhold til pludselig død samt muligheden for følge små ændringer i hjertefunktionen og dettes betyding i relation til udvikling af eksisterende hjertesvigt. Derudover giver samarbejdet mulighed for at sammenlægge data fra Rigshospitalet og Duke University Medical Center. Resultaterne fra dette vil have betydning for fremtidige randomiserede studier og klinisk arbejde.


Projekttitel: Molecular regulation of the distal convoluted tubule by vasopressin
Bevillingsmodtager: Marleen Louise Adriënne Kortenoeven
Institution: Aarhus Universet
Bevilget beløb: 2.054.442 kr.
Projektbeskrivelse: Nyren spiller en essentiel rolle i reguleringen af kroppens vand- og saltbalance, hvilket er afgørende for blodtryksniveauet. I nyren er segmentet ”distal convolute tubulus” (DCT) ansvarlig for finreguleringen af saltreabsorptionen fra urinen over i blodet. Dette sker primært via Na-Cl cotransporteren NCC. Da mængden af salt i blodet er afgørende for blodtryksniveauet, kan patienter med en defekt på NCC f.eks. lide af for højt eller for lavt blodtryk. Det er for nyligt blevet påvist, at hormonet vasopressin er involveret i reguleringen af NCC. Vi vil derfor undersøge hvilke processer i nyresegmentet DCT, der fører til, at vasopressin regulerer NCC. Studiet består af to delprojekter. Først vil vi identificere mRNA og phosphorylerede proteiner, som ændres under vasopressinbehandling. Til dette projekt anvendes bl.a. de nye teknikker RNA sekventering og massespektrometri-basseret phosphoproteomstudier. Det andet delprojekt går ud på at undersøge om vassopressin – men også om andre hormoner – påvirker mekanismen ”sumoylation”, som muligvis er involveret i reguleringen af NCC. Samlet set vil studiet bidrage til en bedre forståelse af kroppens regulering af vand- og saltbalancen, og dermed af blodtrykket. Klinisk set er dette vigtigt, da forhøjet blodtryk i dag er en udbredt folkesygdom, vis behandling kan forbedres.


Projekttitel: Delineating the function of promoter upstream transcripts in the DNA damage response
Bevillingsmodtager: Marta Lloret Llinares
Institution: Aarhus Universet
Bevilget beløb: 2.009.003 kr.
Projektbeskrivelse: DNA i vore celler udsættes løbende for beskadigelse. Hvis skaderne ikke repareres kan resultatet blive celledød eller sygdom, inklusive cancer og neurologiske sygdomme. Heldigvis indeholder celler mekanismer, under et kendt som ’the DNA Damage Response’ (DDR), der reparerer DNA skader og samtidig dæmper cellens tendens til vækst og nysyntese, så længe reparationen foregår. I de seneste år har det vist sig, at udover proteiner, spiller RNA molekyler også en afgørende rolle. Projektforslaget tager sigte på at analysere funktionen af sådant RNA i DDR. Tidligere studier fra vort laboratorium har afsløret, at der syntetiseres RNA i afgrænsede områder foran de fleste gener. Dette RNA bliver normalt hurtigt nedbrudt, men kan stabiliseres, enten ved at fjerne nedbrydningsmaskineriet eller ved at igangsætte DDR med ultraviolet bestråling. Dette medfører, at det nabostillede gen inaktiveres. Et lignende fænomen er beskrevet i et enkelt tilfælde for CCND1 genet. I dette tilfælde viste det sig, at RNAet kunne rekruttere et hæmmende protein til CCND1-genets regulatorregion, hvilket medførte inaktivering af genet. Min hypotese er, at dette fænomen er et generelt respons i forbindelse med DNA beskadigelse, således at gener bliver holdt i en inaktiv tilstand medens de bliver repareret. Jeg ønsker derfor – i analyser, der omfatter samtlige cellens gener - at studere, hvordan disse RNA molekyler stabiliseres og hvordan dette medfører nedlukning af aktive gener under DNA reparation.


Projekttitel: Regulation of irisin levels and its possible link to browning of adipose tissue
Bevillingsmodtager: Martin Friedrichsen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 3.074.400 kr.
Projektbeskrivelse: Det moderne samfund er i stigende grad karakteriseret ved en stillesiddende hverdag samt et højt kalorieindtag, hvilket de seneste årtier har medført en voldsom vækst i antallet af overvægtige og type 2 diabetikere. Selv om man længe har vidst, at fysisk aktivitet har en positiv indvirkning på både fedme og diabetes-risiko, har den molekylære sammenhæng hidtil været uklar. Man ved, at proteinerne AMPK og PGC-1α, der begge aktiveres ved fysisk aktivitet, kan mediere nogle af de gavnlige effekter af træning i muskelcellerne. Disse effekter har dog kun kunnet forklare en lille del af trænings mange effekter. Nyere forskning tyder på, at disse proteiner måske medierer en del af deres effekt ved at øge udskillelsen af irisin. Dette hormon bevirker, at fedtvævet udvikler sig i en mere metabolisk aktiv retning, hvilket fører til øget hvilestofskifte samt forbedret glukoseomsætning (beskyttelse mod fedme og diabetes). Vi vil i dette projekt detaljeret karakterisere reguleringen af irisin-niveauet i mennesker samt irisins effekt på fedtvævets stofskifte. Specifikt vil vi undersøge effekten af akut fysisk aktivitet, træning og fysisk inaktivitet på irisin-niveauet i mennesker. Desuden vil vi inkludere dyreforsøg til at undersøge specifikke molekylære sammenhænge. En dybdegående forståelse af dette potentielt meget vigtige signalstof kan have afgørende betydning for behandlingen af fedme og diabetes i fremtiden, samt for udviklingen af ”motion på pilleform” i dansk regi.


Projekttitel: Assessment of novel resistance mechanisms in nosocomial and food-borne bacterial pathogens: Implications for infection control
Bevillingsmodtager: Martin Saxtorph Bojer
Institution: Statens Serum Institut
Bevilget beløb: 1.712.494 kr.
Projektbeskrivelse: Bakteriers evne til at overleve og vedblive i hospitalsmiljøer og fødevarer er af stor betydning for morbiditet og mortalitet forårsaget af bakterielle infektioner. Et nyligt beskrevet protein, ClpK, identificeret i Klebsiella pneumoniae lader visse bakteriestammer overleve temperaturer benyttet f.eks. til dekontaminering af varmefølsomt medicinsk udstyr. Proteinet er kodet af plasmider, der naturligt overføres mellem bakterier og det er derfor sandsynligt at proteinet har en mere generel relevans for patogene bakterier. Dette projekt ønsker at undersøge forekomsten af proteinet blandt sygdomsfremkaldende bakterier, såvel hospitals-associerede som fødevarebårne. Således vil vi belyse hvorvidt proteinet lader bestemte bakteriestammer overleve i særlige nicher i hospitalsmiljøet og forekomst af ClpK-medieret varmetolerance hos fødevarebårne patogener vil have direkte betydning for fødevaresikkerhed. Ydermere har projektet til formål at beskrive mekanismen hvorved proteinet leder til øget varmetolerance samt at afdække om proteinet giver anledning til andre vigtige egenskaber såsom resistens overfor disinfektionsmidler og antibiotika og om proteinet bidrager til øget bakteriel fitness under infektion. Projektet vil således kunne bidrage til en forståelse af mekanismer bag bakteriel overlevelse og persistens og dermed danne grundlag for forbedret diagnostik og elimination af særligt problematiske patogene stammer.


Projekttitel: Identification and characterization of concealed regulators of genome maintenance pathways
Bevillingsmodtager: Matthias Altmeyer
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.458.102 kr.
Projektbeskrivelse: Kræftceller akkumulerer mutationer og viser mange tegn på, at deres genom er ustabilt. Defekter i de cellulære signalveje, som normalt modvirker DNA skader, er derfor karakteristikas som fremmer og driver udviklingen af kræft. For at kunne udvikle nye diagnostiske redskaber og målrettede behandlingsformer der kan bekæmpe kræft, er vi nødt til at opnå en bedre forståelse af de molekylære mekanismer, som vores celler bruger til at opretholde et stabilt genom. Det primære mål med dette forskningsprojekt er at identificere og karakterisere hidtil skjulte faktorer, som er vigtige for at opretholde genomisk stabilitet. Med innovative og hypotese baserede screeningsmetoder vil vi afdække faktorer, som tidligere er blevet overset i konventionelle screens. Vi vil i særdeleshed fokusere på at afdække ændrede mønstre i kromatinmodifikationer efter DNA skade, og at forstå hvordan cellulære faktorer, som undertrykker sådanne modifikationer, påvirker genomisk stabilitet. De nye koncepter og paradigmer, som vil blive resultatet af denne tilgang, forventes at give nye muligheder for en bedre forståelse og behandling af kræft.


Projekttitel: Inefficient functional sympatholysis in aging humans: role of erythrocyte-released ATP
Bevillingsmodtager: Michael Permin Nyberg
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.215.377 kr.
Projektbeskrivelse: Evnen til at vedholde dynamisk arbejde og andre daglige aktiviteter er i en meget stor udstrækning afhængig af en tilstrækkelig blodforsyning til de aktive muskler. Aldring er associeret med en lavere blodgennemstrømning til den aktive muskulatur, hvilket kan være medvirkende til at forklare den forringede arbejdsevne hos ældre. ATP er et stof der frigives fra de røde blodlegemer og som har en karudvidende effekt. Denne ATP frigivelse er reduceret hos ældre, hvilket kan være medvirkende til at forklare den lavere blodgennemstrømning. Ved muskelkontraktion øges den sympatiske nerveaktivitet, hvilket har en karsammentrækkende effekt. Denne effekt bliver overvundet i aktiv muskulatur hos unge, hvilket betegnes funktionel sympatolyse. Hos ældre er den funktionelle sympatolyse dog reduceret, hvilket kan skyldes den lavere ATP frigivelse, da ATP har en sympatolytisk effekt.  I dette projekt, som består af to studier, vil vi dokumentere hvilke mekanismer, der er årsag til, at ældre frigiver mindre ATP fra de røde blodlegemer, samt hvilken betydning dette har for den funktionelle sympatolyse. Endvidere undersøges det også hvilken effekt fysisk aktivitet har på frigivelsen af ATP og hvorvidt dette påvirker den funktionelle sympatolyse. Samlet vil projektet bidrage væsentligt til forståelsen af hvad der begrænser arbejdsevnen med aldring, samt hvilken indflydelse fysisk aktivitet har på disse mekanismer.


Projekttitel: Interaction between Glucose and Bone Metabolism
Bevillingsmodtager: Morten Munk Frost Nielsen
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 1.200.000 kr.
Projektbeskrivelse: Undersøgelser har vist, at kroppens omsætning af knoglevæv og glukose er integreret. De fleste af undersøgelserne er imidlertid foretaget på forsøgsdyr, og resultaterne kan derfor ikke umiddelbart overføres til mennesker. I dette post.doc-projekt skal sammenhængen mellem disse vigtige funktioner i kroppen undersøges. Niveauet af sukker og følsomheden for det hormon, der primært regulerer niveauet af sukker, insulin, skal undersøges hos personer, der har en medfødt defekt i knoglernes omsætning, samt personer, der er i behandling med medicin, der hæmmer knoglernes omsætning. Desuden skal det undersøges, om knoglernes omsætning og styrke påvirkes hos personer, der har type 2 sukkersyge, samt om det meget hyppigt anvendte lægemiddel metformin, der bruges til at behandle netop type 2 sukkersyge, påvirker knoglernes omsætning og dermed potentielt knoglernes styrke og ultimativt risikoen for knoglebrud. Projektet vil således dels belyse, om kroppens omsætning af knoglevæv og sukker er integreret hos mennesker, samt og lægemidler, der bruges til at behandle folkesygdommene type 2 sukkersyge og knogleskørhed, kan påvirke niveauet af sukker i blodet respektive knoglemassen. 


Projekttitel: A New Virulence Repressor of Gram-Negative Bacteria: Potential Protection Against Disease
Bevillingsmodtager: Nadia Boisen
Institution: Statens Serum Institut
Bevilget beløb: 2.048.119 kr.
Projektbeskrivelse: Diarré er fortsat et anseeligt sundhedsproblem, der på verdensplan årligt påvirker ca. 4 billioner mennesker. Dernæst er det den næsthyppigste årsag til dødelighed hos børn under 5 år i U-landene. Alligevel vides meget lidt om det komplekse samspil mellem vært og patogen. Dette er især tilfældet i forhold til virulensgenernes udtrykkelse, og det efterfølgende sygdomsforløb. Vi har identificeret et regulatoratorisk gen, kaldet aar, der styre adskellige virulens faktorer i den diarré fremkladende Enteroaggregative E. coli (EAEC) pathotype. Endvidere har vi fundet genet i en lang række af andre Gram-negative pathogener. Jeg har indledende resultater, der viser, at Aar nedregulerer virulens faktorer i bakterien og endvidere er epidemiologisk forbundet med beskyttelse mod diarré. Vi har udviklet en in vivo musemodel, der imiterer forløbet af sygdom hos menensker inficeret med EAEC. Derved er det muligt, at kvantificere sværhedgraden af sygdom i værten og samtidig bestemme udtrykkelsen af virulens faktorer i bakterien.  Min arbejdshypotese er derfor, i) at sværhedgraden af sygdommen er korreleret med udtrykkelsen af aar genet, og ii) en overudtrykkelse af Aar vil reducere infektionen signifikant. Hvis det er muligt, at påvise virkning af Aar som en virulens hæmmer, vil det åbne nye muligheder indenfor bekæmpelsen af infektions sygdomme.


Projekttitel: Acute cerebral ischemia and reperfusion injury: the role of capillary transit time heterogeneity
Bevillingsmodtager: Nina Kerting Iversen
Institution: Aarhus Universet
Bevilget beløb: 2.912.255 kr.
Projektbeskrivelse: Blodpropper i hjernen er en af de hyppigste dødsårsager i den vestlige verden og den hyppigste årsag til lammelser og tab af kropsfunktioner hos voksne. Blodpropper opstår oftest i et forkalket hjernekar og forårsager øjeblikkelig reduktion af blodforsyningen. Forsyningen af ilt og glukose til det omkringliggende hjernevæv bliver herved kritisk begrænset. På trods af en succesfuld genoprettelse af blodforsyningen, forsætter det omkringliggende væv ofte med at gå til grunde. Jeg vil undersøge, hvorvidt forsyningen af ilt og glukose ikke kun er afhængig af det cerebrale blod flow (CBF), men mere af flowmønstret i de mindste blodkar, kapillærerne. Forstyrrelser i dette mønster vil medføre til et reduceret iltoptag i vævet både under tilstedeværelsen af en blodprop, og efter genoprettelsen af CBF. Jeg vil undersøge dette i en dyremodel, hvor et stort hjernekar kan afsnøres og ændringerne i de kapillærer flowmønstre samt iltmætningen i vævet før, under og efter afsnøringen af karet kan sammenlignes. Indtagelse af nitrit, som er naturligt forekommende i salat og grønsager, har vist sig at kunne reducere området med beskadiget hjernevæv i dyremodeller efter blodpropper. Jeg vil derfor yderligere undersøge, om nitrit forbedrer det kapillære flowmønster og øger iltoptagelsen i vævet efter en blodprop. Resultaterne vil være med til at øge vores forståelse for de fysiologiske ændringer, der er forbundet med blodpropper i hjernen og dermed forhåbentligt forbedre fremtidige behandlinger.


Projekttitel: Pre-Clinical Testing of Immune Cells Engineered with Multi-layered Genetic Resistance to HIV
Bevillingsmodtager: Rasmus Otkjær Bak
Institution: Stanford University
Bevilget beløb: 2.468.080 kr.
Projektbeskrivelse: Trods 30 års intens forskning i HIV findes der stadig ikke en kur mod denne virus og dens følgesygdom AIDS, som på globalt plan har dræbt ca. 35 millioner mennesker. I 2009 blev den hidtil eneste person funktionelt kureret for HIV. Patienten modtog stamceller fra en person med en sjælden genetisk mutation, som gjorde cellerne resistente mod HIV. Efter transplantation var disse stamceller i stand til at danne nye immunceller, som var resistente mod HIV-infektion. Med udgangspunkt i min hidtidige forskningskarriere, som knytter sig til udvikling af metoder til genterapi, ønsker jeg i dette forskningsprojekt aktivt at introducere denne resistens-skabende mutation i stamceller. Da mutationen kun skaber resistens mod den ene af de to hovedtyper af HIV, ønsker jeg at raffinere metoden ved samtidig at introducere tre gener, som meget effektivt bekæmper begge hovedtyper af HIV. Denne kombinerede strategi involverer altså fire barrikader mod HIV og forventes at skabe komplet resistens mod begge hovedgrupper af HIV. Behandlingen vil blive testet i humane stamceller, og efter transplantation i mus vil disse blive inficeret med HIV. Projektet vil blive udført på Stanford University, USA, i samarbejde med Dr. Matthew Porteus, som er en anerkendt pioner inden for genterapeutisk metodeudvikling. Jeg forventer, at dette projekt vil bidrage med ny viden og øget forståelse for HIV, og jeg håber at projektet kan være et afgørende skridt nærmere implementeringen af en genetisk kur mod HIV.


Projekttitel: The influence of cross-linking on detrimental changes in connective tissue function - Nanomechanics of collagen fibrils in disease and aging
Bevillingsmodtager: Rene Brüggebusch Svensson
Institution: Bispebjerg Hospital
Bevilget beløb: 1.885.699 kr.
Projektbeskrivelse: Bindevæv er fællesbetegnelsen for det materiale, der holder vores krop sammen og giver den struktur. Bindevæv findes overalt i kroppen og består af byggesten kaldet "kollagen fibriller", som er lange stærke tråde lavet af proteinet kollagen. Sygdom kan opstå både hvis bindevævet er for blødt eller for stift. I dette projekt undersøger vi skadelige bindevævsforandringer som følge af aldring og sygdom. Mekaniske målinger af de enkelte kollagen fibriller på nano-skala udgør kernen i projektet, da vi ved at måle på de grundlæggende byggesten kan bestemme de underliggende mekanismer bag bindevævsforandringerne. Med alderen kan der opstå problemer, fordi sukkermolekyler, som konstant er til stede i kroppen, binder sig til proteiner og forstyrrer deres funktion. Fordi kollagen udskiftes meget langsomt i kroppen, kan bindevæv ophobe store mængder sukkerbindinger med alderen, en proces som er accelereret ved sukkersyge. Sukkerbindingerne menes at kunne gøre bindevævet og dermed mange dele af kroppen stivere og mere skrøbelige. Projektets mål er at klarlægge sammenhængen mellem bindevævets mekaniske egenskaber og tilstedeværelsen af sukkerbindinger hos ældre mennesker. Vi vil derudover undersøge hvordan bindevævet er påvirket i forbindelse med forskellige sygdomme, bl.a. Ehlers-Danlos syndrom, en genetisk sygdom som resulterer i for blødt og elastisk bindevæv. Formålet er at belyse hvilke mekanismer der ligger bag henholdsvis afstivende og blødgørende forandringer.


Projekttitel: Identification of cancer/testis antigens involved in melanoma tumorigenesis to enhance design of cancer immunotherapy
Bevillingsmodtager: Rikke Sick Andersen
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 2.601.648 kr.
Projektbeskrivelse: Karakterisering af cancer/testis antigeners rolle i udvikling af modermærkekræft med henblik på forbedring af cancer immunterapi. Antallet af nye tilfælde af modermærkekræft er stigende, og alene i Danmark får >1600 hvert år stillet diagnosen. Når sygdommen har spredt sig, er der dårlige behandlingsmuligheder. Immunterapi er en lovende eksperimentel behandling af modermærkekræft, men med den nuværende viden er det svært at vælge de bedste ”targets” for behandlingen. Cancer/testis antigener (CTA) er lovende targets til immunterapi af modermærkekræft. De genkendes af immunforsvaret når de udtrykkes i kræftceller og er kun tilstede i kønsceller i normale væv, hvilket nedsætter risikoen for bivirkninger ved behandling. Deres rolle i kræftudvikling er ukendt, men da kræftceller og kønsceller har mange ligheder, tyder det på, at CTA spiller en rolle i den maligne transformation. Hvis man kan identificere de CTA, der er involveret i transformationen, vil disse antigener være ideelle targets i immunterapi. Formålet med vores studie er at undersøge 83 CTAs rolle i udvikling af modermærkekræft. Det vil vi gøre ved at indsætte CTA i melanocytter - den type celler hvorfra modermærkekræft udvikles. Vi vil undersøge CTAs effekt på disse celler mht. evne til at danne tumorer i mus samt andre tegn på, at de har fået egenskaber af kræftceller. Vi mener, at dette projekt kan afklare hvilke CTA, der er vigtige for udvikling af modermærkekræft, og som dermed er gode targets til brug i immunterapi.


Projekttitel: Translational molecular imaging using nanoparticles for diagnostics in breast cancer: Preclinial & clinical studies
Bevillingsmodtager: Tina Binderup
Institution: Rigshospitalet
Bevilget beløb: 1.745.651 kr.
Projektbeskrivelse: Der findes i dag en række nye stoffer til individualiseret og skræddersyet kræftbehandling. Den enkelte patients molekylære kræftprofil er dog afgørende for behandlingseffekten. Derfor er der behov for at kunne diagnosticere på molekylært niveau, hvilket typisk har krævet udtagning af væv til analyse. Vha. molekylær billeddannelse, kan vi lave denne diagnostik uden vævsudtagelse (ikke-invasivt). Særligt velegnet er positron emissions tomografi (PET) og magnetisk resonance imaging (MRI), der kan give en meget detaljeret fysiologisk (PET) såvel som anatomisk (MRI) helkropsbeskrivelse af patientens sygdom. Ved at kombinere disse to teknikker i én og samme skanning kan man udnytte fordelene ved dem begge. En af verdens første fuldt integrerede PET/MRI skannere findes på Rigshospitalet. Formålet med projektet er at udvikle kombinerede PET/MR sporstoffer med fokus på brystkræft. Til dette formål er nanopartikler særligt velegnede idet der kan indsættes flere stoffer i nanopartiklen samtidig (fx MR kontraststof i kombination med PET sporstof). Ligeledes kan lægemidler indkaples, hvilket bl.a. kendes fra Doxil til behandling af brystkræft. Vi ønsker at udvikle sporstoffer der kan identificere netop de patienter, der vil have gavn af behandlingen. Projektet er et internationalt samarbejsprojekt mellem København (under ledelse af Prof. Andreas Kjær) og Mount Sinai i New York, USA (under ledelse af Prof. Z. Fayad) og inkluderer et forskningsophold for ansøger i Prof. Fayads gruppe.


Projekttitel: Molecular and cellular pharmacology of triheteromeric GluN3-containing NMDA receptors
Bevillingsmodtager: Trine Kvist Carlino
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 3.007.152 kr.
Projektbeskrivelse: Alzheimers syge, Parkinsons syge og følgerne efter blodpropper og hjerneblødninger ledsages af neurodegeneration pga. for høj koncentration af glutamat i hjernen. Glutamat er et af de vigtigste signalmolekyler i hjernen. Det formidler kommunikation mellem hjerneceller via aktivering af forskellige glutamat receptorer. Dette forskningsprojekt har fokus på glutamat receptorgruppen NMDA. NMDA receptorer består af fire subenheder (kaldt GluN1, GluN2A-D og GluN3A-B) som sammensættes på forskellig vis og danner en række NMDA receptor subtyper (hhv. GluN1/N2, GluN1/N3 og GluN1/N2/N3). Hidtil er det kun lykkedes at få godkendt to lægemidler der virker via NMDA receptorer. Årsagen til den manglende succes med udvikling af lægemidler, er en manglende viden om hvilke NMDA receptor subenheder der er involveret i de forskellige sygdomme. Mange stoffer rammer således flere receptor subtyper og giver dermed bivirkninger. GluN3 subenhedernes biologiske funktion er kun kendt i meget begrænset omfang. Endvidere er det kun delvist belyst hvordan GluN3 subenhederne påvirker funktionen af NMDA receptorerne. Formålet med dette forskningsprojekt er derfor at undersøge funktionen af receptorer bestående af GluN1, GluN2 og GluN3 subenheder og dermed kortlægge hvordan GluN3 subenhederne ændrer egenskaberne af GluN1/N2 receptorerne. Dette vil danne grundlag for en evaluering af GluN3 subenhedernes funktion, og om GluN3 kan anvendes som mål for udvikling af nye lægemidler med færre bivirkninger.


Projekttitel: Gene-Lifestyle Interactions in the Development of Type 2 Diabetes - Studies in 57,000 Danes of the Diet, Cancer and Health cohort
Bevillingsmodtager: Tuomas Oskari Kilpeläinen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 3.613.870 kr.
Projektbeskrivelse: Type 2 diabetes (T2D) er i epidemisk vækst og udgør en stor byrde for den enkelte patient men også for samfundet. Årsagerne til T2D involverer et uheldigt match mellem den individuelle genom variation og den vestlige levevis. I det fremlagte forskningsprojekt vil vi med T2D som modelsygdom kortlægge interaktioner mellem genom variation og adfærd. Vi vil foretage omfattende statistiske analyser i den velkarakteriserede Kost-Kræft-Helbred kohorte med 57.000 voksne danskere og en median opfølgning på 13 år. I 15,000 forsøgspersoner (6,000 incidente T2D patienter og i 9,000 tilfældigt udvalgte kontrolpersoner) som genotypes med Illumina Infinium® HumanExomeCore BeadChip vil vi udføre et hel-genom interaktionsstudie. Resultaterne fra dette projekt forventes at bane vejen for omfattende meta-dataanalyser I internationale videnskabelige konsortier. Forskningsprogrammet vil således tilvejebringe pionér-viden om samspillet mellem genom variation og levevis – som forventes at få betydning for optimeret behandling og forebyggelse af modelsygdommen men også for mange andre livsstilsrelaterede sygdomme.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 27. september 2013