Gå til indhold

Resuméer af bevillinger fra Det Strategiske Forskningsråd, Programkomiteen for Sundhed, Fødevarer og Velfærd, 2013

Resuméer af projekter bevilget af programkomiteen for sundhed, fødevarer og velfærd, 2013

HAPFAM - Healthy and affordable protein rich foods for African markets
Dansk titel: HAPFAM - Sunde, protein-rige fødevarer med forbrugervenlige priser til det afrikanske marked
Bevillingsmodtager: Jacob Holm Nielsen
E-mail: jholm@life.ku.dk
Bevilget beløb: 20 mio. kr.
Samlet budget: 25,5 mio. kr.
Bevillingsperiode: 1/1-2014 - 31/12-2018
Forskeruddannelse: 2 PHD'er og 3 PostDocs
Partnere: Københavns Universitet – NEXs, Aarhus Universitet, Arla Foods, Fan Milk International, Triple A, Soas – University of London,

Fødevareindustrien fokuserer på at etablere nye markeder i Afrika, hvor der er stor udvikling i økonomien og en voksende middelklasse. Trods øget økonomisk vækst i Afrika er der fortsat problemer med fejlernæring, og i 2011 udviste 40% af alle børn reduceret vækst, som samtidig øger risikoen for en række sygdomme og begrænser mental udvikling. Projektets mål er at skabe vækst i fødevaresektoren ved at udvikle nye, dansk producerede sunde, konkurrence- og bæredygtige fødevarer til det afrikanske marked ved at forstå hvordan man kan kombinere mælkebaseret protein med isolerede planteproteiner. Projektet vil udvikle nye metoder til oprensning af planteproteiner fra dansk produceret raps, gennemføre studier af hvorledes man kan ændre proteinernes funktionalitet og skabe nye typer af fødevarer baseret på interaktion mellem animalsk og planteprotein. Anvendelse af plantebaseret protein i stedet for mælkeprotein vil gøre produkterne bæredygtige i forhold til produkter, der er baseret på rent animalsk protein. Den ernæringsmæssige værdi af de nye fødevarer dokumenteres gennem fordøjelsesforsøg på grise, og der gennemføres studier på mennesker for at dokumentere en positiv effekt på vækst. Det er afgørende for en succesfuld introduktion af nye fødevarer at forstå forbrugernes valg og hvorledes dette kan ændres, så forbrugeren foretager det sunde valg. Derfor gennemføres studier af forbrugerpræferencer ved inddragelse af antropologer, der kender det afrikanske marked.


StrucSat - How structure affects satiety
Dansk titel: StrucSat - Hvordan fødevarers struktur påvirker mæthed
Bevillingsmodtager: Richard Ipsen
E-mail: ri@life.ku.dk
Bevilget beløb: 17,4 mio. kr.
Samlet budget: 23,8 mio. kr.
Bevillingsperiode: 1/1-2014 - 31/12-2018
Forskeruddannelse: 3 PHD'er og 4 PostDocs
Partnere: Københavns Universitet – institut for Human ernæring, Københavns Universitet – Biologisk institut, DTU institut for systembiologi og institut for mikro- og nanoteknologi, National Institute of nutrition and seafood research – Norway, Institute of food research - UK

Strukturen af fødevarer har væsentlig betydning for, hvordan fordøjelsen sker og for følelsen af mæthed samt for optagelsen af energi. Det er dog stadig uklart, præcist hvorledes dette foregår. Projektet StrucSat har derfor til formål at gøre udviklingen af fødevarer og ingredienser mere målrettet mod en øget effekt på energioptag og følelsen af mæthed hos forbrugeren. Der vil blive udviklet en række fødevaremodeller, fremstillet ud fra de samme bestanddele og med det samme energiindhold. Ved hjælp af forskelle i fremstillingsprocessen vil der kunne udvikles fødevarer med meget stor variation i struktur og konsistens. Det giver mulighed for at undersøge, hvordan struktur og konsistens helt præcist påvirker fordøjelsen. Desuden vil projektet undersøge, hvordan disse fremskabte forskelle påvirker følelsen af mæthed samt optag og forbrug af energi. Projektet vil give producenter af fødevarer og ingredienser helt nye redskaber til at kunne optimere sammensætning og fremstilling af fødevarer i forhold til mæthed. Forbrugerne kan derved få adgang til velsmagende produkter med dokumenteret virkning på mæthed og energioptag. Disse produkter vil således være målrettet mod forbrugere, der ønsker at have bedre kontrol over deres vægt og kan derved bidrage i kampen mod overvægt. Partnerne i projektet er førende danske og udenlandske forskere inden for fysik-, kemi-, fødevare- og ernæringsområdet samt ingrediens- og fødevarevirksomheder.


OliGram. Design and gram scale enzymatic synthesis of human milk oligosaccharides
Dansk titel: OliGram. Design og enzymatisk syntese af humane mælke-oligosakkarider i gram-skala
Bevillingsmodtager: Peter Stougaard
E-mail: psg@life.ku.dk
Bevilget beløb: 11,8 mio. kr.
Samlet budget: 15,5 mio. kr.
Bevillingsperiode: 1/1-2014 - 31/12-2017
Forskeruddannelse: 1 PhD og 2 PostDocs
Partnere: Aalborg Universitet – institut for kemi og bioteknologi, DTU – institut for systemniologi, Arla Foods ingredients, Seoul National University – Korea,

Modermælk fra mennesker indeholder humane mælke-oligosakkarider (HMO), der i ernæringsforsøg viser sundhedsfremmende effekter som præbiotisk aktivitet, anti-adhæsivitet af patogene bakterier og stimulering af hjerneudvikling hos nyfødte. De fleste fysiologiske tests er udført med modermælk, som indeholder blandinger af oligosakkarider - ofte mellem 23 og 130 forskellige HMO pr. individ. Derfor har det kun i få tilfælde været muligt at dokumentere effekterne af individuelle, rene oligosakkarider. Oprensning af specifikke oligosakkarider fra mælk er ikke muligt, idet human modermælk varierer i indhold og diversitet af HMO, og ko-mælk indeholder ikke HMO. For at kunne dokumentere sundhedsfremmende effekter af individuelle, rene oligosakkarider er der derfor behov for at udvikle nye processer til fremstilling af HMO i gram skala. I dette projekt vil vi udvikle nye enzymatiske processer baseret på varmestabile glycosyl hydrolaser. Sådanne enzymer tillader fremstilling af HMO ved høj temperatur, hvilket fremmer hygiejnen og øger reaktionshastigheden og opløseligheden af reaktanterne. Enzymernes stabilitet og evne til syntese af HMO vil blive undersøgt, og udvalgte enzymer med stort potentiale vil blive fremstillet i stor-skala og anvendt i processer til fremstilling af HMO i gram skala. På længere sigt vil en sådan proces muliggøre fysiologiske ernæringsforsøg og industriel fremstilling af HMO til modermælkserstatninger, specielle ernæringsprodukter og medicinske behandlinger.


LIFE-DNP: hyperpolarized magnetic resonance for in vivo quantification of lipid, sugar and amino acid metabolism in lifestyle related diseases
Dansk titel: Fødevarer og sundhed - studier baseret på hyperpolariserings-MR
Bevillingsmodtager: Hans Stødkilde-Jørgensen
E-mail: hsj@mr.au.dk
Bevilget beløb: 17,4 mio. kr.
Samlet budget: 33,9 mio. kr.
Bevillingsperiode: 1/4-2014 - 30/3-2018
Forskeruddannelse: 7 PhD'er og 2 PostDocs
Partnere: Aarhus Universitet – ANIS, Aarhus Universitetshospital, DTU, GE Healthcare, Arla Foods Ingredients group, University of Oxford, University of Cambridge,

Kostindtaget af kød– og fedtholdige produkter samt af stærkt sukkerholdige læskedrikke er steget i den vestlige verden, - og dødsårsagerne er skiftet i retning af åreforkalkningssygdomme, diabetes og overvægts-forårsagede sygdomme. I dag ser man også en stigende proteinefterspørgsel i de nye økonomisk stærke lande og dermed et markedsbehov for proteiner i form af industriraffinerede proteinkoncentrater fra planter/mælkeprodukter. LIFE-DNPs formål er at forstå, hvordan kostens indhold af fedt, sukker og proteiner knytter sig til sygdomsudvikling og via dette kunne bidrage til sygdomsforebyggelse. Desuden at kunne bidrage med deltaljer om ændringer i metaboliske nedbrydningsmønstre hidrørende fra nye proteinsammensætninger og mængden i kosten. Disse informationer kan understøtte produktraffineringen af danske fødevareprodukter og give adgang til nye markeder. LIFE-DNP baserer sig på en helt ny MR-skanningsteknik (hyperpolariserings-MR eller DNP), til måling af vævs omsætning af fedt, sukker og proteiner med hidtil ukendt følsomhed. DNP bliver nu introduceret i Danmark, som et af de første lande i Europa. Følsomheden i bestemmelse af de mest betydende metaboliske stoffer og deres nedbrydningsprodukter er øget med en faktor 1.000 til 10.000. DNP er derfor ekstremt velegnet til måling af de ændrede biokemiske processer i kroppen som følger kostændringer og til belysning af sammenhænge imellem kostmønstre, sygdomme og forebyggelse af sygdomme.


A plant-produced immunoenhanced pig vaccine against PRRS
Dansk titel: En plante-produceret vaccine mod grise PRRS
Bevillingsmodtager: Finn Skou Pedersen
E-mail: fsp@mb.au.dk
Bevilget beløb: 15,2 mio. kr.
Samlet budget: 19,5 mio. kr.
Bevillingsperiode: 1/1-2014 - 31/12-2018
Forskeruddannelse: 2 hD'er og 2 PostDocs
Partnere: DTU CEN, DTU Veterinærinstituttet, SKAU Vaccines, Institute of Virology and Immunology, Videncenter for svineproduktion; Landbrug og Fødevarer, Boehringer Ingelheim Veterinary Research Center GmbH,

PRRS er den vigtigste smitsomme svinesygdom på verdensplan og i Danmark med stor indvirkning på dyrevelfærd og landbrugsøkonomi. Ydermere kan misbrug af antibiotika til kontrol af luftvejsproblemer ved PRRS udgøre en risiko for folkesundheden. Kontrol af PRRS har derfor topprioritet i alle svineproducerende lande. I modsætning til de fleste andre virus kan PRRS-virus findes i blodet uger efter antistoffer er dannet. Eksisterende vacciner er ikke tilfredsstillende, og der er behov for en vaccine, der er i) sikker, ii) effektiv og iii) kan tilpasses til nye former af viruset. Nyere forskning har identificeret ikke-infektiøse vacciner så som virus-lignende-partikler (VLP) som de mest effektive. Immunsystemets genkendelse af GP5-proteinet på overfladen af PRRS virus er afgørende for en vaccines effektivitet. Vi foreslår at fjerne immunosuppressive motiver i GP5 og at producere VLPer med sådant hyperimmunogent GP5 i planter, hvilket giver fordele i form af pris, produktion, hastighed og sikkerhed. Dette giver videnskabelige udfordringer såsom i) membranpræsentation af et animalsk virusprotein i planter, ii) dets præsentation på VLPer, iii) inaktivering af immunosuppressive domæner i GP5 og iv) effektiv produktion af VLPer i planter. VLPerne vil blive karakteriseret og deres effektivitet som vaccine afprøvet i svin. Gennemførelse af projektet vil føre bevis for en ny type PRRS-vaccine samt en teknologiplatform til udvikling af vacciner mod andre virus såsom SARS eller HIV.


Microbial biofertilizers for enhanced crop availability of phosphorus pools in soil and waste - novel strategies for sustainable bio-based food production
Dansk titel: Mikroorganismer til forøget planteudnyttelse af fosfor fra jord og affald
Bevillingsmodtager: Ole Nybroe
E-mail: oln@life.ku.dk
Bevilget beløb: 19,3 mio. kr.
Samlet budget: 25,1 mio. kr.
Bevillingsperiode: 1/1-2014 - 31/12-2017
Forskeruddannelse: 3 PhD'er og 2 PostDocs
Partnere: DTU, Novozymes, Knowledge centre of Agriculture, CSIRO Plant Industri; Canberra,

Formålet med projektet er at bidrage til en bæredygtig anvendelse af P-ressourcer i fremtidens fødevareproduktion. Verdens stigende efterspørgsel på fødevarer fører til en intensiveret planteproduktion. En konsekvens af denne er øget behov for fosfat (P) gødning der dog gradvist bliver en mangelvare, efterhånden som verdens reserver af råfosfat udtømmes. Kommercielt tilgængelige mikroorganismer kan forbedre planters adgang til jordens uorganiske P, men deres virkningsmekanismer er ukendte. I projektet undersøges den mekanistiske baggrund for mikroorganismernes P frigivelse fra jord, for at opnå mere robuste produkter. Derudover er det målet at udvikle nye plantevækst-fremmende mikroorganismer, der kan frigøre P fra store affaldsstrømme med højt organisk P indhold, som i dag ikke udnyttes optimalt. Endvidere undersøges det hvordan mikroorganismer kan anvendes til at øge tilgængeligheden af de store mængder uorganisk P i aske fra lav-temperatur forgasning af affald. Dette kan give mulighed for bredere anvendelse af affaldet som ressource. Projektets forskning spænder fra gen- til økosystemniveau og omfatter grundforskning såvel som anvendt forskning i tæt samarbejde med erhvervslivet. Forskningen har stor kommerciel værdi, idet mikrobielle produkter på sigt kan supplere eller erstatte traditionel P gødning. Projektets resultater kan dermed føre til større samfundsmæssig robusthed mod de økonomiske og geopolitiske udfordringer, som følger af den forventede knaphed på råfosfat.


BRCC- Restricting the pathogenic effect on barley of the endophytic fungus Ramularia collo-cygni
Dansk titel: BRCC-Effektiv resistens mod sygdommen Ramularia bladplet i byg forårsaget af den endofytiske svamp Ramularia collo-cygni
Bevillingsmodtager: Elena Simona Radutoiu
E-mail: sir@mb.au.dk
Bevilget beløb: 15,2 mio. kr.
Samlet budget: 19,8 mio. kr.
Bevillingsperiode: 1/1-2014 - 31/12-2018
Forskeruddannelse: 4 PhD'er og 1 PostDoc
Partnere: Københavns Universitet, The james Hutton Institute, SRUC; Scotland’s Rural College, Sejet Plantbreeding I/S,

Ramularia bladplet som er forårsaget af svampen Ramularia collo-cygni (Rcc) har over de sidste 20 år fået et stigende omfang i byg, da sygdomen kan reducere høstudbyttet med op til 35%. Rcc inficerer byg som en endofyt hvilket ikke giver synlige symptomer og det sammenholdt med en effektiv spredningsmekanisme, gør svampen meget svær at kontrollere via forædling og kemisk plantebeskyttelse. Til dato, er derfor ikke fundet nogen byg planter med resistens mod svampen og desuden mangler landbruget værktøjer til effektivt at kunne forudsige angreb. I dette projekt er målet at identificere de vigtigste molekylære og genetiske komponenter involveret i overgangen fra endofyt til patogen og derfra udvikle værktøjer, der kan bruges til forædling af endofyt tolerante og patogen resistente sorter, såvel som tidlig diagnosticering af sygdomsudbrud. Vores hypotese er at hvis Rcc kan holdes i det endofytiske stadie, kan man forhindre en reduktion i udbyttet. For at opnå dette vil vi identificerer de mekanismer der regulerer overgangen fra endofyt til patogen i både svamp og plante. Dette vil danne basis for udvælgelse af byg linjer med forbedret resistens mod Ramularia bladplet. Ved at anvende den molekylære, genetiske og biologiske viden vil vi udvikle DNA markører, som kan bruges til såvel forædling af nye bygsorter og forudsigelse af potentielle sygdomsudbrud. BRCC samler for første gang ledende internationale eksperter på området, med henblik på at integrere viden om begge interaktionspartnere dvs. plante og svamp.


Keratin2Protein: Novel approach to protein recovery from unutilized slaughterhouse waste through microbial conversion
Dansk titel: En ny tilgang til udvindelse af højværdi-proteinprodukter fra biprodukter gennem mikrobiologisk konvertering
Bevillingsmodtager: Søren Johannes Sørensen
E-mail: sjs@bio.ku.dk
Bevilget beløb: 13,3 mio. kr.
Samlet budget: 21,1 mio. kr.
Bevillingsperiode: 1/1-2014 - 31/12-2017
Forskeruddannelse: 3 PhD'er og 5 PostDocs
Partnere: Københavns Universitet - Institut for fødevare- og ressourceøkonomi, DTU Systembiologi, DTU institut for systembiologi, Aalborg Universitet – institut for Bioteknologi og kemi, Nanyang Technological University – Singapore Centre on Environmental Life Sciences Engineering, Ghent University – faculty og bioscience engineering, Teknologisk Institut – DMRI – center for råvarekvalitet, Dansih Crown – bioproduktområdet, Daka Demanrk A/S, BioMar A/S, DTU institut for Kemiteknik,

I naturen varetages biologiske processer af forskellige grupper af mikroorganismer i fællesskab, hvilket er resultatet af milliarder af års evolution. I modsætning hertil domineres bioteknologisk produktion af paradigmet: et gen – et protein – et produkt. Dette projekt skal belyse, hvordan mikrobielle konsortier, grupper af mikroorganismer, kan anvendes som bioteknologisk værktøj. Ved brug af avancerede teknikker er det nu muligt at studere, hvordan mikroorganismer i konsortier samarbejder. Denne mulighed udnyttes i dette projekt til at finde nye måder, hvorpå affald kan genanvendes på bæredygtig vis. Svært nedbrydeligt slagteriaffald som hår og klove kan omdannes til foder til bl.a. fisk med højt proteinindhold eller til andre højværdiprodukter. På global plan vurderes dette marked alene til en værdi af mere end 2 Milliarder kr. Studier af omdannelsen af disse affaldsprodukter vil tjene som pilotprojekt, hvorfra opnåede resultater kan bruges til udvikling af mikrobielle konsortier med stort anvendelsespotentiale indenfor en lang række processer, der involverer fødevarer, affaldshåndtering og grøn energi. Projektets resultater kan hermed være med til at vende et bekosteligt affaldsproblem til en profitabel produktion og dermed gøre fødevareproduktion mere konkurrencedygtig, bæredygtig og miljøvenlig.


Reuse of water in the food and bioprocessing industries (REWARD)
Dansk titel: Genbrug af vand i fødevare- og bioprocesserings-industrien
Bevillingsmodtager: Søren Balling Engelsen
E-mail: se@food.ku.dk
Bevilget beløb: 17,8 mio. kr.
Samlet budget: 26,2 mio. kr.
Bevillingsperiode: 1/1-2014 - 31/03-2018
Forskeruddannelse: 4 PhD'er og 4 PostDocs
Partnere: DTU NANO, DTU Kemiteknik, Københavns Universitet KU.FOOD.MICRO, technische Universität München, YUM School og Management, DHI, Arla Foods Amba, DSS Silkeborg A/S, Alectia, Novozymes A/S,

Ideen om at vand udgør en uudtømmelig resource tilhører fortiden. Fødevare- og bioprocesseringsindustrien er nogle af de største forbrugere og udledere af procesvand. Dette vandspild udgør en alvorlig miljøbelastning, samtidigt med at det repræsenterer en stor uudnyttet ressource, der med fordel kan genbruges i produktionen. REWARD projektet (Reuse of water in the food and bioprocessing industry) vil forsyne dansk fødevare- og bioprocesseringsindustri med grundlæggende ny teknologi og viden, som vil muliggøre en langt mere effektiv udnyttelse af vand og dermed bringe producenterne tættere på en 100% bæredygtig produktion. REWARD vil anvende de effektive principper bag Process Analytical Technology (PAT) og Quality by Design (QbD) samt Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) til at minimere forbruget af drikkevand og øge genbrug af proces- og rengøringsvand. REWARDs mål er: (A) at udvikle og implementere nye højteknologiske sensorsystemer, der kan monitorere de kemiske og biologiske komponenter i procesvandstrømme og vandbehandlingens effektivitet samt (B) at udvikle en helt ny fremgangsmåde til at optimere rensning af procesvand. Det overordnede mål er at udvikle ny teknologi der kan skabe et konstant vidensbaseret pres rettet mod at minimere industriens vandforbrug og -spild. Det forudses, at projektet vil placere dansk videnskab, uddannelse og teknologi i det internationale førerfelt mht udvikling og eksport af nye vandbesparende koncepter, ny vand-management teknologi og uddannelse indenfor optimering af vandudnyttelse og -kvalitet i forarbejdningsindustrien.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019