Gå til indhold

Bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv til DFF-Forskningsprojekter 1, 2 og 3 og Forskningsophold i udlandet, juni 2015

Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv uddeler 18 bevillinger til DFF-Forskningsprojekter for en samlet sum af ca. 56 mio. kr. og to bevillinger FSE-Forskningsophold i udlandet til i alt ca. 300.000 kr. Forskere, der har modtaget en bevilling, fremgår af listen nedenfor.

Bevillingerne er givet inden for rammerne af Det Frie Forskningsråds Opslag E2014 og F2015. Bevillinger til DFF-Forskningsprojekter gives til en eller flere forskere, der ønsker at undersøge vigtige videnskabelige spørgsmål inden for et velafgrænset område.

Rådet har i alt modtaget 183 ansøgninger om støtte til DFF-Forskningsprojekt 1, 2 og 3. Det samlede ansøgte beløb til ansøgningsfristen i oktober 2014 var på ca. 844 mio. kr. Til Forskningsophold i udlandet har rådet modtaget i alt 14 ansøgninger til ansøgningsfristen i april 2015. Det samlede ansøgte beløb var på ca. 3,8 mio. kr.

I forbindelse med uddelingen af bevillingerne udtaler formanden for DFF | Samfund og Erhverv Ole Hammerslev:

”Årets uddeling i FSE var præget af et globalt udsyn i samfundsvidenskaberne.

En række af de bevilgede projekter handler om problemstillinger i en global verden. Ét projekt analyserer hjemløshed i Arktis: ressourceudvikling, klimaforandringer og velfærdsinstitutioner øger, sammen med den demografiske udvikling, migration fra land til by i Arktis. Projektet undersøger hvordan institutionaliseringen af social velfærd påvirker migrationsmønstre og hjemløshed i Arktis. Et andet projekt bringer politologi, antropologi, islamiske studier og mellemøststudier sammen for at kortlægge, hvordan religiøse brudlinjer tegner det nye Mellemøsten efter de arabiske revolter. To yderligere projekter belyser hhv. hvordan emigranter påvirker hjemlandes økonomiske udvikling gennem investeringer og hvordan afrikanske virksomheder tilegner sig og drager nytte af teknologisk viden fra multinationale selskaber med henblik på lokal, bæredygtig økonomisk udvikling.”

Bevillings- og afslagsbreve vil blive udsendt snarest muligt. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentligste faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling.

Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle nødvendige budgetjusteringer. Enkelte ansøgere er optaget på venteliste og vil modtage direkte besked herom.


FORSKNINGSPROJEKT 1


Projekttitel: Religion, Social Mobility, and Preferences for Redistribution
Bevillingsmodtager: Mads Meier Jæger
Institution: SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd
Bevilget beløb: 475.502 kr.
Projektbeskrivelse: Teorier, som forsøger at forklare hvorfor personer vælger (ikke) at støtte økonomisk omfordeling, fokuserer typisk på egeninteresse og politiske holdninger. Argumentet i disse teorier er, at personer, som drager økonomisk fordel af velfærdsstaten (pga. f.eks. arbejdsløshed eller sygdom) og personer, som ligger til venstre på den politiske højre-venstreskala, er mere tilbøjelige til at støtte omfordeling end personer, som ikke deler disse karakteristika. En ny litteratur peger på, at en række kulturelle (f.eks. religion) og sociale (f.eks. social mobilitet) faktorer også påvirker holdninger til omfordeling. Formålet med projektet er at identificere betydningen af udvalgte kulturelle og sociale faktorers betydning for holdninger til omfordeling. Projektet fokuserer på to faktorer: religion (trosretning og graden af religiøsitet) og social mobilitet. Projektet bidrager til eksisterende forskning ved at identificere årsagssammenhænge (hovedparten af den eksisterende forskning er beskrivende) og ved at anvende datamateriale , som indeholder meget detaljeret information om individer og deres forfædre (tidligere forskning bruger data, som kun indeholder sparsom information). Projektets overordnede bidrag er at give et mere detaljeret billede af de faktorer, som påvirker holdninger til omfordeling.


Projekttitel: Diversity and Development: Evidence from Immigration Quotas
Bevillingsmodtager: Casper Worm Hansen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.502.967 kr.
Projektbeskrivelse: Ifølge FN bor mere end 230 millioner mennesker permanent udenfor deres fødeland, og tallet forventes at stige de kommende år. Det faktum giver anledning til følgende spørgsmål: Hvordan påvirker befolkningsmangfoldighed levestandarden i ét samfund på lang sigt? Bliver vi på sigt alle fattigere ved at lukke landets grænser for indvandring og dermed reducere denne mangfoldighed? Projektet vil belyse disse spørgsmål ved at undersøge de langsigtede økonomiske konsekvenser som følge af fundamentale ændringer i USAs immigrationspolitik i 1920’erne. I denne periode indførtes immigrationskvoter, der bevirkede et fald i den årlige immigration til USA på ca. 80 procent, og kvoterne påvirkede i særdeleshed immigranter med syd- og østeuropæisk oprindelse, hvorimod indvandringen fra skandinaviske lande næsten var upåvirket. Denne asymmetri kan bruges til at evaluere, hvordan disse politikændringer har påvirket levestandarden i USA på lang sigt. Projektet vil derfor bidrage til at informere beslutningstagere om, hvordan stramninger i indvandringspolitikken kan påvirke fremtidige vækstmuligheder.


Projekttitel: Psychological Foundations of Elite Political Behavior: Personality & Situational Imperatives
Bevillingsmodtager: Asbjørn Sonne Nørgaard
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 1.498.656 kr.
Projektbeskrivelse: Med den øgede personfiksering i politik er det overraskende, hvor lidt systematisk viden vi har om betydningen af personlighedstræk for vores folkevalgtes politiske adfærd. I statskundskaben har man typisk hævdet, at politikere forfølger deres egne eller deres baglands interesser, og at de blot gør det, som jobbet kræver. Man har ignoreret, at politikere er ganske forskellige. I psykologien har man længe haft blik for betydningen af politiske lederes personlighed. Dette projekt inddrager indsigter fra psykologien og undersøger for første gang på dansk grund betydningen af politikeres personlighed i samspil med de krav, som de politiske omgivelser stiller. International forskning viser, at politikeres personlighed typisk er noget forskellig fra vælgernes. Men forskning, især fra Italien, peger også på, at politikere på højre- og venstrefløjen har noget forskellige personligheder, og at disse desuden minder om deres vælgeres personligheder. Vi ved ikke, om noget tilsvarende gør sig gældende i Danmark. Desuden ved vi ikke, om forskelle i personlighed slår igennem på politikeres medieorientering og muligheder for at opnå magtfulde poster og i det hele taget deres måde at arbejde og argumentere på. Kravene for at kunne begå sig i politik kan være så hårde og entydige, at politikere må tilpasse sig. Hvor meget personligheden slår igennem på politikernes adfærd, er derfor et åbent spørgsmål, som projektet vil søge at besvare.


Projekttitel: The impact of antidepressant use on socioeconomic outcomes of treated individuals and their families
Bevillingsmodtager: Mircea Stefan Trandafir
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 1.435.680 kr.
Projektbeskrivelse: Dette studie undersøger virkningen af behandling med antidepressiva på patienters og pårørendes senere livsforløb. Emnet er af stor vigtighed, idet der er overraskende lidt evidens om effekten af antidepressiv behandling udover de mere kortsigtede kliniske resultater. Det er på trods af den høje prævalens af patienter i behandling. Projektet bidrager til forskning på flere fronter. For det første anvender vi et innovativt forskningsdesign, der kan påvise kausale sammenhænge gennem udnyttelse af den eksogene variation i brug af antidepressiva, som opstår gennem variation i praktiserende lægers receptudskrivningsadfærd. For det andet ser vi på et bredt udvalg af mulige konsekvenser af behandling med antidepressiva herunder arbejdsmarkedstilknytning, etablering af familie, fertilitet og kriminel adfærd. For det tredje baseres vores analyser på store stikprøver af mangfoldige registerdata, der tillader analyser af kortsigtede og langsigtede konsekvenser. For det fjerde afdækker vi afledte konsekvenser for familiemedlemmer. Alt i alt bidrager projektet med afgørende og vigtig viden til beslutningstagere, sundhedspersonale og patienter.


Projekttitel: Arctic outcasts: social welfare institutionalization, urbanization and homelessness in Nunavut and Greenland
Bevillingsmodtager: Julia Blythe Christensen
Institution: Roskilde Universitet
Bevilget beløb: 1.216.693 kr.
Projektbeskrivelse: Hjemløshed er et voksende problem i mange arktiske områder, også Nordcanada og Grønland. Samtidig forøger ressourceudvikling, klimaforandringer og delegering af beføjelser den økonomiske og politiske betydning af arktiske byer, og den demografiske udvikling viser en tendens til øget urbanisering. Mens urbanisering og hjemløshed i de arktiske områder har været genstand for nogen forskning i de senere år, så er de to fænomener som hovedregel blevet udforsket hver for sig. Meget lidt forskning har beskæftiget sig med sammenhængen mellem ruralt- urbane flytninger og stigende hjemløshed, og hvilken indflydelse de har haft på de arktiske byers form og udviklingsproces. Hovedformålet med projektet er at undersøge betydningen af social velfærd institutionalisering i arktiske urbaniseringsprocesser og hjemløshed i to geografiske og (post)koloniale kontekster: Iqaluit, Nunavut og Nuuk, Grønland. Dette lokalsamfundsbaserede, aktions-orienterede projekt har til formål at understøtte arktisk socialpolitik gennem forskning-politik kanaler, lokalt engagement og digital historiefortælling.


Projekttitel: A New Inference Method for Nonparametric Econometric Models
Bevillingsmodtager: Shin Kanaya
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.321.872 kr.
Projektbeskrivelse: Målet med projektet er at udvikle nye metoder til statistisk inferens, som hjælper forskere med at tolke og drage valide konklusioner fra økonomisk data uden at skulle pålægge urealistiske statistiske antagelser. Det nye ved vores metode er, at den bygger på nyligt udviklede resultater fra teorien om stokastiske differentialligninger. Vi anvender metoden på flere empiriske problemer i økonomi så som at estimere afkast af uddannelse. Vores empiriske studie kan kaste nyt lys på dette spørgsmål.


FORSKNINGSPROJEKT 2


Projekttitel: Transportation issues related to waste management
Bevillingsmodtager: Sanne Wøhlk
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 4.113.985 kr.
Projektbeskrivelse: Både EU og det danske miljøministerium har strategiske mål om at mindske mængden af affald og øge graden af genanvendelse, og med ressourcestrategi 2013 er der opstillet ambitiøse mål for genanvendelse af især husholdningsaffald. Indsamling af affald og genanvendeligt materiale håndteres i de enkelte kommuner, og der er, landet over, stor forskel på graden af sortering samt på, hvordan indsamlingen foregår. I projetet sættes fokus på transportomkostninger ved indsamling. Vi anvender kvantitative erhvervsøkonomiske modeller baseret på operationsanalyse til at analysere omkostningerne ved forskellige typer indsamlingssystemer og kombinationer heraf. Aanalyserne vil ligge til grund for generelle anbefalinger af, hvilke kombinationer af indsamlingssystemer der vil være mest omkostningseffektive i forskellige geografiske områder.


Projekttitel: Identifying the structure of volatility in financial markets using ultra high-frequency data
Bevillingsmodtager: Kim Christensen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 3.622.140 kr.
Projektbeskrivelse: Volatiliteten på finansielle aktiver, eller populært sagt styrken af kursvariationen i disse, spiller en central rolle i både økonomiske og finansieringsteoretiske sammenhænge. Den bruges, blandt andet, til at prisfastsætte aktiver og derivater, danne optimale porteføljer, samt til den generelle risikostyring i virksomheder og finansielle institutioner. Det seneste årti har en række forskningsartikler belyst, hvordan den samlede volatilitet kan opdeles i mere gradvise kursændringer (såkaldt integreret varians) og pludselige skift i kursniveauet (såkaldte spring). Den seneste forskning på området tyder på, at volatiliteten over meget korte tidsintervaller (f.eks. et par sekunder eller minutter) afviger markant fra det, den tidligere forskning har indikeret. Vores viden om volatilitet helt nede på handelsniveau er desværre stærkt begrænset. Derfor foreslår dette projekt at undersøge strukturen af volatiliteten i de finansielle markeder ved brug af ultra højfrekvente data, der giver information om tid, pris og størrelse af individuelle ordrer og transaktioner. Vi bygger det fundament, der er nødvendigt for at kunne analysere volatilitet ved brug af disse data. En konsekvens af vores forskning er en øget forståelse for sammensætningen af og dynamikken i volatilitet, hvilket giver et markant bedre udgangspunkt, når der skal måles og styres finansielle risici i praksis.


Projekttitel: Solving and Estimating Dynamic Games with Multiple Equilibria
Bevillingsmodtager: Bertel Schjerning
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.618.637 kr.
Projektbeskrivelse: I projektet udvikles nye metoder til at løse og estimere dynamiske spil med multiple ligevægte. Dynamiske spilteoretiske modeller bruges til at modellere a) strategisk interaktion mellem flere agenter, der indbyrdes påvirker hinandens adfærd; og b) dynamiske aspekter af økonomiske beslutninger, som har langsigtede konsekvenser og er underlagt risiko, usikkerhed og intertemporale incitamenter. Multiple ligevægte refererer til, at dynamiske spil ofte har multiple løsninger. Det gør modellerne svære at løse, estimere og anvende til forudsigelser. Dynamiske spil anvendes ofte i f.eks. industriøkonomi, hvor det strategiske samspil mellem virksomheder og dynamiske aspekter af virksomheders adfærd er centralt. Som eksempler kan nævnes modeller for priskrige og underbudspriser, patenter, forskning og udvikling, adoption af ny teknologi, markedsadgang og -afgang. Disse modeller er vigtige for at forstå dynamikken i virksomheders adfærd og muliggøre regulering af markedets organisering med henblik på at fremme fair konkurrence til gavn for forbrugerne. Modellerne anvendes endda til at fastsætte bøder og erstatninger i kartelsager med ulovlige prisaftaler. Projektet fokuserer på udvikling af metoder til løsning og estimation af dynamiske spil med multiple ligevægte.


Projekttitel: The role of diaspora investors in developing countries: A study of firm internationalization and inter-firm collaborations
Bevillingsmodtager: Larissa Rabbiosi
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: 2.269.992 kr.
Projektbeskrivelse: Projektet undersøger diasporamedlemmers rolle som udenlandske investorer i deres oprindelseslande. Med diaspora menes befolkningsgrupper, der lever udenfor oprindelseslandet. Formålet med projektet er at frembringe en forståelse af, hvordan virksomheders beslutninger angående internationalisering og samarbejde med andre virksomheder påvirkes af diasporamedlemmers tilstedeværelse som investorer i virksomhederne. Projektet opstiller to hypoteser. Den første hypotese er, at diasporamedlemmer som minoritetsejere i oprindelseslandets virksomheder kan lette beslutninger angående direkte investeringer i udlandet på grund af den specialiserede viden og erfaring om udenlandske markeder, diasporamedlemmerne besidder. Den anden hypotese er diasporamedlemmers tilstedeværelse som investorer — sammenlignet med andre typer af udenlandske investorer — positivt påvirker udenlandsk ejede virksomheders samarbejde med lokale virksomheder i oprindelseslandet. Dette på grund af diasporamedlemmernes sociale bånd til — og viden om — den lokale kontekst i oprindelseslandet. Sammenhængen forventes dog at afhænge af styrken af de lokale institutioner, således at sammenhængen vil være mindre udtalt, når der er stærke regionale institutioner. Projektets hypoteser testes ved brug et paneldatasæt indeholdende information om indiske virksomheder over perioden 2006-2015.


Projekttitel: Crooked Politics: Vote Markets and Redistribution in New Democracies
Bevillingsmodtager: Mogens Kamp Justesen
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: 5.408.575 kr.
Projektbeskrivelse: Valg i udviklingslande er ofte præget af stemmekøb – en form for valgkorruption, hvor politiske partier køber vælgeres stemmer før valget. Formålet med projektet er at forklare, hvorfor nogle vælgere bliver tilbudt penge for deres stemmer og deltager i handel med stemmer, samt hvilke fordelingsmæssige konsekvenser forekomsten af stemmemarkeder har. Spørgsmålene besvares i to integrerede delprojekter. Det første delprojekt undersøger årsagerne til stemmehandel og fokuserer på, hvilken rolle fattigdom samt vælgeres viden og information spiller i denne forbindelse. Det undersøges ved en valgundersøgelse i Sydafrika samt ved en analyse af surveydata fra flere lande. Det andet delprojekt undersøger de fordelingsmæssige konsekvenser af stemmehandel. Her fokuseres dels på sammenligninger af nye demokratier samt på sammenligninger af kommuner i Sydafrika. Projektet er internationalt, og består af forskere fra Danmark, Norge, og Sydafrika. De vil i fællesskab bidrage til at kaste lys over en væsentlig - men overset - del af valg og valgkampe i nye demokratier.


Projekttitel: Fokus på borgernes møde med Statsforvaltningen i samværssager
Bevillingsmodtager: Vibeke Lehmann Nielsen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 5.497.211 kr.
Projektbeskrivelse: Når forældre med børn bliver skilt eller ikke bor sammen længere, kan Statsforvaltningen hjælpe med at nå til enighed om samværet eller træffe afgørelse om samvær. Tidligere studier har givet viden om faktorer, der på overordnet plan kan have betydning for borgernes møde med Statsforvaltningen, men dette forskningsprojekt graver et spadestik dybere. Projektet undersøger, hvilke organisatoriske og personlige faktorer, der medvirker til at sikre det gode og vellykkede sagsforløb for de forældre og børn, der er i kontakt med Statsforvaltningen i forbindelse med samværssager. Projektets overordnede formål er at lave en nuanceret analyse af faktorer, der bidrager til, at alle forældre - uanset køn og socioøkonomisk status - oplever en god og fair sagsbehandling i samværssager. Baseret på international forskning ser projektet på både organisatoriske og personlige faktorer. Projektet undersøger bl.a. organisatorisk kultur og retningslinjer, forældrenes interaktion med sagsbehandlerne samt betydningen af sagsbehandlerenes egne normer, erfaringer og baggrundskarakteristika. Projektet bidrager til forskningens indsigt i betydningen af organisatoriske forhold, personlige karakteristika, socialiseringsprocesser, samt klientadfærd for forvaltningspraksis.


Projekttitel: Getting out of the Technology Transfer Trap: Foreign direct investment and learning among African-owned firms
Bevillingsmodtager: Lindsay Kaye Whitfield
Institution: Roskilde Universitet
Bevilget beløb: 5.360.348 kr.
Projektbeskrivelse: Afrikanskejede firmaer på vej ud af den teknologiske fælde. Firmaer i udviklingslande er i dag tvunget til at anvende avanceret teknologi for at kunne klare sig i den globale konkurrence. Men manglende viden og kapacitet til at producere teknologi gør det dyrere for dem at udvikle produkter og forskning samt at tage de nødvendige finansielle risici. Denne situation kan vi kalde den teknologiske fælde. Den holder især lande syd for Sahara fanget. Projektet undersøger, hvordan afrikanske firmaer forsøger at komme ud af fælden. Ved at anvende teorier om globale værdikæder of teknologisk kapacitet undersøger projektet fire afrikanske lande, hvor firmaer i eksportindustrien investerer målrettet for at styrke deres teknologiske kapacitet. Målet med projektet er at opbygge et international netværk for studiet af teknologisk kapacitet i afrikanskejede firmaer.


Projekttitel: When, Why and How Do Bureaucrats and Politicians Respond to Reputational Threats? Comparing Central Government Organizations in Denmark and Belgium/Flanders
Bevillingsmodtager: Heidi Salomonsen
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: 5.321.236 kr.
Projektbeskrivelse: Hvornår, hvorfor og hvordan reagerer embedsmænd og politikere, når styrelsers omdømme trues? En komparativ analyse af Danmark og Belgien. Nutidens samfund med medier, der overvåger offentlige organisationers adfærd 24/7, er opmærksomhed mod ens omdømme blevet noget, som optager offentlige organisationer og deres ledelse. Forskningsmæssigt ved vi imidlertid ikke hvornår, hvorfor og hvordan embedsmænd reagerer på negativ omtale i medierne, som truer deres omdømme. Vi ved desuden ikke, om sådanne trusler mod omdømmet har reelle politiske konsekvenser for de involverede offentlige organisationer. Dette projekt giver svar på nogle af disse spørgsmål og undersøger hvornår, hvorfor og hvordan embedsmænd og politikere reagerer, når styrelsers omdømme trues af negativ omtale i medierne. Projektet fokuserer på styrelser i hhv. Danmark og Belgien.


Projekttitel: SWAR - Sectarianism in the Wake of the Arab Revolts – beyond primordialist and instrumentalist understandings of Shia/Sunni divisions in a new Middle East
Bevillingsmodtager: Morten Valbjørn
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 3.326.891 kr.
Projektbeskrivelse: Et af de mest omdiskuterede aktuelle emner vedrørende mellemøstlig politik angår spørgsmålet, om det ’nye Mellemøsten’ vil blive defineret ved en ny shia/sunni-skillelinie. Projektet tager på den ene side afsæt i en anerkendelse af, at sekterisk politik er blevet en vigtig faktor i dagens Mellemøsten, men peger på den anden side på behovet for et alternativ til de fremherskende primordialistiske og instrumentalistiske tilgange. Med teoretisk inspiration fra den historiske sociologi og konstruktivismen introducerer projektet derfor en ny interdisciplinær tilgang, der hviler på et samarbejde mellem politologien, antropologien, de islamiske studier og mellemøststudierne. I forlængelse af en kortlægning af den nye sekterismes udbredelse efter de arabiske revolter og en sammenligning med tidligere historiske eksempler, undersøger projektet, hvorfor en shia/sunni-skillelinje er kommet til at spille en vigtig rolle i mellemøstlig politik efter de arabiske revolter, og hvordan den nye sekterisme påvirker mellemøstlig politik. Udover at give en bedre forståelse af baggrunden for, karakteren og konsekvenserne af den såkaldte ’nye sekterisme’ i et nyt Mellemøsten bidrager projektet også med en ny interdisciplinær tilgang til identitetspolitik, som samtidigt viser nytten ved en akademisk dialog mellem forskellige fagfelter.


Projekttitel: Understanding the Effects of Democracy - Theory and Laboratory Experiments
Bevillingsmodtager: Thomas Markussen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.696.532 kr.
Projektbeskrivelse: I Danmark og mange andre lande er de fleste mennesker tilhængere af demokrati. Men hvad er egentlig fordelene ved demokrati? Hvor langt skal vi udstrække brugen af folkeafstemninger, lokalt selvstyre og arbejdspladsdemokrati? Projektet vil bruge teoretisk modellering og laboratorieeksperimenter til at svare på disse spørgsmål. I de senere år har en række eksperimentelle studier vist, at de SAMME regler ofte virker bedre, når de vælges demokratisk, end når de pålægges udefra. Det er imidlertid meget uklart, hvilke mekanismer der ligger bag disse resultater. Projektet sigter på at tilvejebringe en dybere forståelse af demokratiets effekter. Vi forsøger at besvare spørgsmål som: Er effekterne af demokrati lige så stærke i store som i små grupper? Er disse effekter drevet af dynamikker på individ- eller på gruppeniveau? Kan afstemninger modelleres som et redskab, vælgere kan bruge til at sende signaler til hinanden? Under hvilke betingelser er demokratisk valgte ledere mere uselviske end administrativt udpegede? Laboratorieeksperimenter er en vigtig metode til at undersøge disse problemer. Uden for laboratoriet ledsages overgangen fra autokrati til demokrati ofte af ændringer i en lang række andre variable (indkomst, sociale normer etc.). Derfor er det svært at isolere de kausale effekter af demokrati. I laboratoriet kan vi sikre, at autokratiske og demokratiske grupper er sammenlignelige.


Projekttitel: Investigation of the effects of having a male adult friend for boys' well-being, risk-behavior and school engagement
Bevillingsmodtager: Anna Piil Damm
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 5.000.321 kr.
Projektbeskrivelse: Af åbenlyse etiske årsager findes der intet empirisk belæg fra kontrollerede eksperimenter om faderens betydning for drenges trivsel. En far kan bl.a. fungere som et mandligt forbillede. Vi argumenterer for, at en stringent evaluering af det største program med frivillige mentorer i Danmark, Børns Voksenvenner, kan kaste mere generelt lys over faderens funktion som mandligt forbillede har for drenge. Børns Voksenvenner er inspireret af det veletablerede amerikanske mentorprogram Big Brother Big Sisters (BBBS). Ligesom BBBS hjælper BVV børn med en enlig forælder med at realisere deres fulde potentiale ved at hjælpe dem med at finde en frivillig voksenven, typisk af samme køn. Men da BVV opererer i kontekst af den skandinaviske velfærdsmodel, har børn som får en voksenven gennem BVV et lavere engagement i skolen og problemadfærd. Desuden vil vi lave kvalitative interviews for at undersøge de bagvedliggende sociale mekanismer. Vores tværfaglige og mixed-methods undersøgelse vil være den første til at give stringent empirisk evidens om, hvilken gavn drenge med en forholdsvist lav risikoprofil har af at få en en mandlig voksenven.


Projekttitel: Breast cancer treatment and socioeconomic outcomes of treated women and their families
Bevillingsmodtager: Nezahat Meltem Daysal Trandafir
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 4.793.760 kr.
Projektbeskrivelse: Dette projekt undersøger effekten af at behandle brystkræft i et tidligt stadie. Der ses på socioøkonomiske effekter for kvinden selv og hendes familie. Det er et særdeles vigtigt emne, da brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder, og fordi tidlig diagnosticering, højere overlevelsesrater og adgang til mere aggressive behandlinger betyder, at flere patienter undergår behandling. Studiet bidrager til den eksisterende litteratur ved at identificere kausaleffekter gennem anvendelse af registerdata. Der benyttes et nytænkende forskningsdesign, som udnytter den variation, der er tilstede i brystkræftbehandling som følge af ændringer i diagnostiske kriterier og ændringer i behandlingsguidelines. Projektet bidrager yderligere til litteraturen ved at se på et udvidet sæt af udfald af behandlingen, nemlig effekter der relaterer sig til tilknytning til arbejdsmarkedet, familiestruktur, fertilitet og akkumulation af velfærd. Endelig bruger studiet de omfangsrige registerdata til at afdække afledte konsekvenser for patientens pårørende. Helt overordnet er projektet mere omfattende end tidligere studier foretaget indenfor området.


FORSKNINGSOPHOLD I UDLANDET


Projekttitel: Performance Management Systemer i Japan
Bevillingsmodtager: Anders Frederiksen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 120.960 kr.
Projektbeskrivelse: Min forskning ligger indenfor feltet ”personnel economics”, hvor jeg analyserer incitamenter, performance management-systemer og karriereudvikling; ofte med udgangspunkt i større danske virksomheders personaledata. Japanske forskere fra Hitotsubashi og Tokyo University har fundet interesse for denne forskning, da de sammen med RIETI (det japanske forskningscenter for økonomi, handel og industri) har indsamlet data fra nogle af Japans største virksomheder og søger inspiration til at analysere disse. Jeg er derfor blevet inviteret på et forskningsophold på Hitotsubashi University for at samarbejde med disse forskere om et fælles forskningsprojekt, der kan belyse performance management-systemer. Forskningsprojektet er vigtigt af flere årsager. Den eksisterende forskning i performance management-systemer har et stærkt fokus på Europa og USA (jf. nedenstående), og projektet vil derfor bidrage til en bedre forståelse af disse systemer i en global kontekst. Det er også vigtigt at understrege, at forskningen kan have betydning for virksomheder, der agerer på det internationale marked, da den vil give indsigt i, hvordan medarbejdere motiveres globalt. Endelig vil projektet styrke mit internationale netværk, ved at det søsætter et konkret forskningssamarbejde med topforskere fra Japan.


Projekttitel: Perspectives on international migration in dialogue with the global South
Bevillingsmodtager: Ninna Nyberg Sørensen
Institution: DIIS - Dansk Institut for Internationale Studier
Bevilget beløb: 185.253 kr.
Projektbeskrivelse: Et historisk atlas over migrationsbevægelser vil vise, at bevægelsernes retning – f.eks. mellem Europa og Latinamerika – skifter over tid. Ser man på, hvad der begrunder disse skift, vil økonomiske kriser eller konflikt ofte være en del af forklaringen. Andre årsager kan findes i ændringer i migrationslovgivning og grænsekontrolmekanismer. Forskning i migration blev udviklet i det 19. århundrede i vestlige nationalstaters tjeneste. Konventionel migrationsteori afspejler stadig nationalstaters behov for at kontrollere de politiske grænser med teoretisk fokus på f.eks. nationalisme, statsborgerskab, assimilation og integration. Men hvordan ser migration ud fra det globale syd og på hvilke måder har ’perspektiver fra Syd’ påvirket migrationsforskning? Dette forskningsophold i udlandet stiller skarpt på teoretiske og erkendelsesmæssige uenigheder mellem det globale Nords migrationspolitiske prioriteringer og det globale Syds kritik og fokus på migrantsikkerhed, rettigheder, og effekter af migrationen på de lande, migranter kommer fra. Forskningsopholdet finder sted ved den Latinamerikanske forskningsinstitution FLACSO, der siden 1980erne har været optaget af konsekvenserne af migration for regionen og aktiv i udviklingen af et transnationalt migrationsparadigme. I dialog med FLACSO fokuseres på transnationalisme som udtryk for hhv. i) ændrede historiske betingelser, ii) kritisk social teori og iii)forskere involveret i udviklingen af forskningsområdet.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019